Avertizare de Cod galben si portocaliu de ninsori. MAI a mobilizat 13.500 de pompieri, jandarmi si polițiști

isu
ISU

Joi, 22 martie, ministrul Afacerilor Interne, Carmen DAN, a condus comandamentul convocat la sediul MAI, în contextul avertizărilor de fenomene hidrometeorologice severe.

La ședința, organizată în sistem videoconferință cu prefecții din zonele vizate, au participat reprezentanții tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență.

Astfel, în contextul emiterii de către Administrația Națională de Meteorologie a avertizărilor COD GALBEN și COD PORTOCALIU de ninsori abundente, intensificări ale vântului, temporar viscol şi vizibilitate scăzută care vizează sudul țării, MAI a solicitat comitetelor pentru situații de urgență activate la nivelul județelor să ia toate măsurile necesare pentru prevenirea şi intervenția operativă în eventualitatea producerii unor  situații de risc pentru populație.

De la momentul emiterii codurilor, MAI a mobilizat peste 13.500 de pompieri, jandarmi și polițiști și a direcționat forțe și echipamente suplimentare în județele aflate sub avertizare.

Cea mai dificilă situație se preconizează a fi în Muntenia, inclusiv în zonele și localitățile unde au fost înregistrate inundații în ultimele două săptămâni. 

Citește și
tir rasturnat
Probleme pe șosele din cauza ninsorilor. Un TIR a derapat și s-a răsturnat

”Suntem toți într-o fază de pregătire a intervenției și vreau să profitați de aceste ore rămase până la noapte pentru a analiza încă o dată riscurile asupra comunităților, care sunt zonele unde pot să apară blocaje și foarte important, evitarea expunerii persoanelor vulnerabile. În mod normal nu ar trebui să fie o perioadă foarte îndelungată de vreme severă, dar nu aș vrea nici un moment să avem vieți omenești expuse pericolului.”, a transmis ministrul Carmen Dan.

MAI a solicitat prefecților din județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Constanța și Tulcea atenție sporită pentru că aici există un risc în plus din cauza topirii zăpezii care va genera un debit mai mare inclusiv pe afluenții Dunării, fluviul având deja o cotă ridicată.

De asemenea, Carmen Dan a subliniat importanța cooperării dintre structurile MAI și celelalte autorități pe parcursul valabilității codurilor, solicitând Poliției Române să schimbe rapid informații cu reprezentanții CNAIR pentru a putea decide închiderea preventivă a drumurilor care devin periculoase pentru circulație.

Un alt aspect discutat în cadrul Comandamentului a vizat posibilele efecte ale restricționării traficului rutier în condițiile în care la ultimul episod de iarnă care a vizat întreaga zona a balcanilor, au fost probleme și în Bulgaria și implicit au fost câteva zile în care circulația TIR-urilor a fost oprită temporar. Ulterior, când s-a ridicat restricția s-au creat aglomerări în punctele de frontieră. În context, ministrul afacerilor interne a solicitat Poliției de Frontieră să fie în legătură permanentă cu autoritățile bulgare. De altfel, prin Centrul Comun de Contact Giurgiu s-a primit informația de la autoritățile bulgare că circulația autovehiculelor cu masa mai mare de 12 tone pe DN 1-2 Ruse-Razgrad și DN 1-5 Ruse-Byala a fost restricționată pentru deszăpezire.

MAI recomandă conducătorilor auto să asculte și să respecte indicațiile autorităților, să nu se aventureze pe drumuri închise din cauza viscolului sau zăpezilor pentru că intervențiile pentru salvarea lor pot pune în pericol chiar viața salvatorilor.

Peste 3.300 pompieri cu 2.000 mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților locale din zonele vizate de fenomenele meteorologice periculoase care vor intra in vigoare astăzi.

În contextul emiterii de către Administrația Națională de Meteorologie a avertizărilor COD GALBEN și COD PORTOCALIU de ninsori abundente, intensificări ale vântului, temporar viscol şi vizibilitate scăzută care vizează mai multe județe din țară şi municipiul Bucureşti, IGSU a dispus unităţilor subordonate luarea măsurilor necesare pentru prevenirea şi gestionarea operativă a unor eventuale situaţii de urgenţă.

De asemenea, la nivelul IGSU și unităților din zonele vizate de vremea severă pot fi activate grupele operative şi suplimentate efectivele care sa asigurare intervenţia imediată.

Pentru răspunsul la misiunile de căutare-salvare a persoanelor, sunt pregătite 36 de autovehicule şenilate, 41 autospeciale pentru transport personal și victime multiple (ATPVM), 33 autofreze pentru deblocarea drumurilor, precum și autospeciale de intervenție la incendii și autospeciale SMURD.

Totodată, au fost dislocate în zonele vizate echipaje cu autospeciale și șenilate, după cum urmează:
Grupări de sprijin formate din autospecială de tractare și șenilată:
• ISU Mureş → în zona de competenţă a ISU Argeş
• ISU Mureş → în zona de competenţă a ISU Olt
• USISU → în zona de competenţă a ISU Dâmbovița
• ISU Galaţi → în zona de competenţă a ISU Tulcea (2 echipaje)

Grupări de sprijin formate din autofreză de zăpadă multifuncțională:
• ISU Iaşi → în zona de competenţă a ISU Tulcea
• ISU Iaşi → în zona de competenţă a ISU Brăila
• ISU Neamţ → în zona de competenţă a ISU Buzău
*ISU Vâlcea şi ISU Dolj vor constitui echipaje în măsură să intervină, la ordin, în zonele de competenţă ale ISU Mehedinţi şi ISU Caraş-Severin.

Grupări de sprijin formate din autospecială de transport personal și victime multiple:
• ISU Constanţa → în zona de competenţă a ISU Brăila (Autospeciala va asigura, la nevoie, intervenţia şi în zona de competenţa a ISU Tulcea)
• ISU Bucureşti-Ilfov → în zona de competenţa a ISU Dâmboviţa
• ISU Timiş → în zona de competenţa a ISU Mehedinţi

La nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență din țară, au fost reactualizate procedurile de comunicare și colaborare cu toate autorităţile locale competente, pentru asigurarea protecției populației din zonele amenințate sau afectate.

Evoluția situației din teren va fi permanent monitorizată prin Centrul Operațional Național al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Recomandări:
Pentru evitarea situațiilor extreme ce pot pune în pericol viața şi sănătatea populației, le reamintim celor care pornesc la drum în această perioadă să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs și să evite drumurile greu accesibile.

De asemenea, înainte de a începe deplasarea să se asigure că sistemul de încălzire al autoturismului funcţionează, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă.
 

Citește și...
Temperaturi scăzute, ninsori și precipitații în toată țara. Vremea rea se menține și în următoarele zile
Temperaturi scăzute, ninsori și precipitații în toată țara. Vremea rea se menține și în următoarele zile

Astăzi va ninge în zonele intracarpatice şi în Moldova, iar în regiunile sudice aşteptăm precipitaţii mixte şi polei. La amiază vor fi minus două grade în Bucovina şi 6 grade pe litoral.

Probleme pe șosele din cauza ninsorilor. Un TIR a derapat și s-a răsturnat
Probleme pe șosele din cauza ninsorilor. Un TIR a derapat și s-a răsturnat

Vremea rea, cu lapoviţă şi ninsoare, a adus necazuri pe şosele, mai ales în sudul ţării.

Recomandări
Alegeri prezidențiale în Turcia. Votul în turul 2 s-a încheiat. Consiliul Electoral spune că Erdogan conduce cu 54,47 %
Alegeri prezidențiale în Turcia. Votul în turul 2 s-a încheiat. Consiliul Electoral spune că Erdogan conduce cu 54,47 %

Alegeri în Turcia. Cetățenii turci au votat astăzi în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, care ar putea duce la prelungirea domniei preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere de două decenii.

”Săruta-ți-aș gurița!”. Drumurile din Giurgiu și Argeș, asfaltate prost și pe bani mulți de familiile politicienilor
”Săruta-ți-aș gurița!”. Drumurile din Giurgiu și Argeș, asfaltate prost și pe bani mulți de familiile politicienilor

Țara lui ”Lasă-mă, să te las”, partea a III-a. În Argeș, un drum județean este asfaltat prin Anghel Saligny de firma soțului șefei de la regia de drumuri.  

Greva din Educație continuă. Guvernul anunță OUG pentru prime: 2.500 de lei pentru profesori, 1.000 pentru restul angajaților
Greva din Educație continuă. Guvernul anunță OUG pentru prime: 2.500 de lei pentru profesori, 1.000 pentru restul angajaților

Guvernul a pregătit ordonanţa de urgenţă care va asigura majorarea veniturilor personalului din sistemul educaţional, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.