Autoritățile se pregătesc de controale mai dure până când legea le va permite să închidă localurile

Dată publicare: 02-04-2021 17:52
Dată actualizare: 02-04-2021 20:34


În prima vineri cu restricţii extinse, în multe zone din ţară, inclusiv în capitala României, autorităţile se pregătesc de controale mai dure până când legea le va permite să-i suspende imediat pe cei care încalcă regulile în mod repetat.

Proiectul pregătit de Guvern dă mâna liberă poliţiştilor şi jandarmilor să închidă localurile pentru cel puţin 15 zile dacă nu respectă normele.

Pedeapsa se prelungeşte în cazul în care patronii au noi abateri şi se poate ajunge şi la sigiliu pe uşă. Între timp, liderii PSD au anunţat că au atacat în instanţă decizia Executivului privind închiderea magazinelor la ora 18.

Pentru că a constatat că amenzile nu funcţionează în cazul unor patroni, Guvernul va aproba săptămâna viitoare un proiect de lege care le va permite autorităţilor să închidă orice afacere care nu respectă regulile, pentru o perioadă de 15 sau 30 de zile.

Vizate de noile măsuri sunt în specil restaurantele şi terasele. Noile reguli sunt aplicate dacă firmele încalcă din nou restricţiile într-un interval de 15 zile de la prima abatere.

Proiectul de lege prevede că patronul va fi amendat, iar localul - închis pentru 15 zile. Proprietarul va fi totodată obligat să pună un afiş pe uşa pe care să scrie că localul este închis temporar. Iar dacă, între timp, încalcĂ din nou legea, va avea şi sigiliu pus pe uşă, timp de 30 de zile. Şi aşa vor rămâne, chiar dacă patronul contestă măsura.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: ''Baza legală permite suspendarea activităţilor până la 6 luni, vă asigur că acest lucru se va întâmpla, dacă regulile nu vor fi respectate''.

Din Guvern, legea va ajunge în Parlament. Aleşii îşi doresc adoptarea ei în regim de urgenţă, pentru că noile reguli să fie aplicate de luna aceasta.

Între timp, în acest sfârşit de săptămână, când catolicii şi reformaţii sărbătoresc Paştele 10 mii de poliţişti, alături de alte câteva mii de jandarmi vor face controale în toată ţara. Vor fi forţe de ordine mai ales în locurile unde s-ar putea forma aglomeraţie - în mall-uri, pieţe şi în zonele de agrement.

Sorin Despina, Purtător de Cuvânt al Jandarmeriei Române: ''Este primul weekend al vacanţei şcolare, aşa că Jandarmeria Română îşi va concentra eforturile în zona turistică. Va fi urmărită respectarea de către cetăţeni şi operatorii economici a măsurilor''.

Numai luna trecută, în mai multe localuri din ţară, inclusiv cluburi cunoscute din Bucureşti, poliţiştii au descoperit zeci de persoane care participau la petreceri interzise.

În multe ţări din Europa, restricţiile impuse sunt mult mai dure. De pildă, în Italia, ne povesteşte o româncă care locuieşte în regiunea Veneto.

Camelia Bichiş, româncă în Italia: ''Barurile, restaurantele sunt închise. Sunt deschise doar alimentarele, farmaciile şi benzinăriile, restul totul este închis. Avem restricţii foarte mari aici şi le respectăm şi lumea nu se revoltă''.

Între timp, PSD a anunţat că a atacat în instanţă hotărârea prin care este decisă închiderea magazinelor la ora 18, în localităţile cu o rată mare de infectare. Social-democraţii consideră că măsura este aberantă şi că va aglomera şi mai mult magazinele.


VIDEO PROTVPLUS.RO