Arafat: "Estimăm că vom rula aproape 3.000 de răniţi în următoarele zile prin spitale”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 13 Octombrie 2018 15:27
Categorie: Actualitate
Raed Arafat, Viorica Dancila

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat că exercițiul național pentru simularea acțiunii în caz de cutremur va permite identificarea unor posibile deficienţe legislative.

De asemenea, în opinia sa, acest exercițiu de cutremur va reprezenta şi un semnal de alarmă pentru populaţie, care trebuie să cunoască măsurile necesare în cazul producerii unui cutremur.

"Probabil în urma acestor evaluări vom vedea şi care sunt deficienţele legislative. Este adevărat că şi populaţia trebuie pregătită, pentru că şi dacă avem pregătirea necesară din punct de vedere tehnic, bineînţeles că fiecare cetăţean trebuie să ştie cum să reacţioneze în astfel de situaţii. Eu am speranţa că acest exerciţiu va fi un semnal de alarmă şi pentru populaţie şi va duce la a scoate în relief măsurile pe care trebuie să le ia fiecare cetăţean în situaţia unui seism", a spus prim-ministrul, potrivit Agerpres.

Ea a adăugat că evaluarea de la sfârşitul simulării va permite stabilirea gradului de pregătire a echipelor de intervenţie.

"Important este că acest exerciţiu este efectuat în România. Acest lucru reprezintă pentru noi un plus, în sensul în care putem să facem pe urmă această evaluare. Cu toţii ne dorim ca acest lucru (un seism - n.r.) să nu se întâmple, dar întotdeauna trebuie să fim pregătiţi", a spus Dăncilă.

Prezent la faţa locului, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a explicat că în cursul exerciţiului de la Academia de Poliţie, care constă în salvarea victimelor surprinse sub dărâmături, persoanele accidentate ar urma să fie transmise la spitalele de urgenţă.

A doua zi după producerea seismului, victimele ar urma în schimb să fie transportate către spitalele mobile, puse la dispoziţie inclusiv în urma sprijinului oferit de alte state europene.

El a mai precizat că alertarea Mecanismului European de Protecţie Civilă s-a produs la mai puţin de două ore după seism.

"Estimăm că vom rula aproape 3.000 de răniţi în următoarele 4-5 zile prin spitalele respective. (...) UE a fost alertată prin Mecanismul de protecţie civilă europeană şi din partea lor avem deja oferte care încep să vină. Noi am înştiinţat şi Centrul de coordonare NATO, pe situaţii de urgenţă. Şi de acolo e posibil să primim anumite oferte. O să analizăm ofertele şi o să decidem care sunt în sprijinul nostru", a spus el.

Raed Arafat a mai precizat că exerciţiul are menirea de a identifica aspectele care trebuie îmbunătăţite sau reorganizate.

"Nu se descoperă imediat o vulnerabilitate. Noi vom avea evaluatori peste tot. Şi aici există un evaluator, care urmăreşte tot site-ul. După asta vom avea rapoartele lor, care vor fi analizate. Fiecare va veni cu punctul lui de vedere, ce crede că poate fi îmbunătăţit. Deja avem un evaluator NATO. Vor mai ajunge doi (...) şi o să mai avem şi din SUA. Din partea Comisiei Europene mai mulţi evaluatori urmează să ajungă", a spus Arafat.

Potrivit scenariului exerciţiului "Seism 2018", sâmbătă, la ora 8,37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare Bucureşti - Alexandria - Sofia şi Iaşi - Chişinău.

Potrivit MAI, exerciţiul "Seism 2018" îşi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare şi răspuns, la nivel local, regional şi naţional, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Raed Arafat, Viorica Dancila Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Dăncilă, despre exercițiul privind seismul: Nu am emoții. Să vedem dacă sunt anumite probleme
Dăncilă, despre exercițiul privind seismul: Nu am emoții. Să vedem dacă sunt anumite probleme
Forțe de intervenție din toată țara angrenate în simularea de cutremur de la Bucureşti
Forțe de intervenție din toată țara angrenate în simularea de cutremur de la Bucureşti
Exercițiu SEISM 2018: Mii de victime după un seism de 7,5. Este propusă instituirea stării de urgență
Exercițiu SEISM 2018: Mii de victime după un seism de 7,5. Este propusă instituirea stării de urgență
VIDEO PROTVPLUS.RO
catel acoperit de noroi
A văzut un bulgăre de pământ îngheţat care se mişca. Ce era de fapt
Școli închise luni și marți în mai multe localități, după codul portocaliu de ninsori
Microbuz căzut în râpă, la Botoşani. Cine era în autovehicul
Mai multe zboruri anulate pe Aeroportul Internațional Timișoara din cauza vremii
Plan Roşu după un accident grav, în Avrig. Ce cauciucuri avea şoferul vinovat
Pericol de avalanșă la Bâlea Lac. Avertismentul transmis de meteorologi
paramedici SMURD
Bloc evacuat la Ocna Sibiului, din cauza unei acumulări de monoxid. 3 copii, la spital
Cum au apărut preşedintele şi soţia sa la slujbă. Ţinuta purtată de Carmen Iohannis
Cod portocaliu de vreme rea. Sute de localități fără curent, multe mașini distruse
Cod Portocaliu: zeci de localităţi fără curent în Timiş, incendii, copaci căzuţi pe maşini
Primarul care deszăpezeşte singur comuna pentru că nu-şi permite un angajat
Trenuri cu întârzieri de 9 ore. O garnitură a rămas blocată în defileul Jiului