80 de mil. de euro pentru extinderea ZOO Baneasa. Ce inseamna pentru padurea din nordul Capitalei
Gradina zoologica de la Baneasa s-ar putea extinde pana in inima padurii din nordul Capitalei, unicul plaman verde al Bucurestiului.
Autoritatile vor sa mute acolo mii de animale, dar si sa construiasca mai multe spatii de birouri. Desi sustinatorii proiectului promit acum ca nu vor taia nici un copac, reprezentantii asociatiilor pentru protectia mediului au dubii ca acest lucru este posibil in Romania.
Nu de azi, nici de ieri, ci de 50 de ani spatiul alocat Gradinii Zoologice Baneasa este considerat insuficient. In acest moment, peste 1800 de exemplare din sute de specii impart doar 5 hectare de teren.
Asa ca, pe 57 de hectare din padurea Baneasa care apartin primariei Capitalei, autoritatile vor sa prelungeasca aceasta gradina si sa o transforme intr-un Bio Parc Zoo.
Investitia este estimata la aproape 80 de milioane de euro iar lucrarile ar urma sa dureze 8 ani.
Dincolo de orice, animalele vor trebui sa se pregateasca pentru un trai la standarde europene. Se vor lafai in spatii generoase iar multe dintre ele nu isi vor mai primi vizitatorii dupa garduri, ci dupa santuri si denivelari ce imita habitatul natural al fiecarei specii.'
Si numarul lor ar urma sa creasca pana la 7.000 din 500 de specii si subspecii.
Cei care lupta pentru protectia mediului se intreaba insa pe buna dreptate. Cum pot fi facute aceste extinderi fara sa fie taiati arborii seculari si asa extrem de putini intr-un Bucuresti otravit de noxe?
Pe mai mult pe 30 de mii de mp vor fi construite spatii comerciale sau de birouri, fara sa mai punem la socoteala caile de acces asfaltate prin padure sau lucrarile de racordare la utilitati.
''Nu cred ca n-o sa se construiasca nimic. padurea Baneasa are deja un precedent. se distruge bio diversitatea" crede Nicolae Radulescu Dobrogea, presedinte ECO-CIVICA.
''Vom avea grija sa nu daunam fondului forestier" asigura insa directorul de la ZOO.
Pentru inceput proiectul a primit avizul consiliului general.