24 de ani de la inceputul Revolutiei. Zeci de oameni au adus un omagiu luni seara in Timisoara


Ultimul update: Vineri 20 Decembrie 2013 00:08
Data publicarii: Marti 17 Decembrie 2013 07:56
Categorie: Stiri actuale
timisoara

Zeci de persoane s-au adunat luni seara in centrul Timisoarei, acolo unde in urma cu 24 de ani incepea Revolutia impotriva regimului comunist.

Printre lacrimile si amintirile unei istorii necrutatoare, oamenii au aprins o lumanare in memoria martirilor, care si-au dat viata pentru libertate.

O cruce imensa a luminat Piata Victoriei, locul in care, in 16 decembrie 1989, mii de oameni au avut curajul sa strige pentru prima data "Libertate" si "Jos Ceausescu".

"La ora asta se striga Libertate, jos Ceausescu, vrem paine. Multi impuscati, raniti, prieteni si colegi de fabrica.", a povestit Aurel Chindea, revolutionar Asociatia Altar.

"Eu in timpul Revolutiei eram la bloc pe Torontalului. Si se tragea doamna, se tragea... ca ne anuntau colegii, ascundeti-va pe sub mese, pe sub pat." - Eugenia Belciug, batranica.

"Sa ne bucuram ca traim intr-o societate libera, democratica, in care depinde doar de noi insine calitatea vietii noastre." - Nicolae Robu, primar Timisoara.

Sloganul "Azi in Timisoara, maine-n toata tara" s-a auzit pentru prima data in seara zilei de 16 decembrie 1989, atunci cand zeci de persoane s-au adunat in fata casei pastorului Laszlo Tokes.

Curand, numarul protestatarilor a inceput sa creasca si s-au auzit pentru prima data indemnurile "Jos comunismul!" si "Libertate!".

In confruntarea cu fortele de represiune, sute de revolutionari au fost arestati.

In zilele care au urmat, peste 70 de oameni au fost ucisi, iar alti 297 au fost raniti. Dupa 22 decembrie, au mai fost 100 de victime, morti sau raniti.

Astazi, asociatia revolutionarilor va depune coroane de flori la Biserica Martirilor, iar spre seara, pe strazile din Timisoara va rasuna un mars in memoria eroilor care au murit la Revolutie.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO