18 chinezi, tratati regeste in Govora dupa ce s-a crezut ca sunt investitori. Primar: "Inspirati un pic. Este? E ceva?"

Ultima actualizare: 29-03-2017 07:18

S-a dat sfoara in mica statiune Baile Govora, din judetul Valcea, ca mai multi chinezi ar vrea sa investeasca in refacerea ei.

Cladirile cu o arhitectura superba, lasate in paragina si degradate de vreme, ar putea sa primeasca o multime de turisti si de pacienti pentru curele cu apele minerale. Asa ca autoritatile locale au plimbat si rasfatat prin toata localitatea un grup de 18 chinezi veniti in vizita. Oamenii au facut poze peste tot si au promis ca vor povesti acasa ce au vazut. Apoi, au tinut un spectacol chinezesc si dusi au fost.

Dupa ce au fost primiti cu paine si sare, dar si cu cozonac, turistii au mers la masa. A iesit in evidenta o doamna. Poate fi greu de crezut, dar are 67 de ani. A fost judecatoare si acum este la pensie. Ce a mancat la Govora:

Xia Li:"Siao nio tu ... tan."

In traducere, ciorba de burta. O tanara din China, mutata de 6 ani in Romania, care si-a schimbat numele in unul romanesc, Maria, ne spune ce-i place la mancarea noastra traditionala.

Maria: "Altundeva n-a mai baut asa ceva, doar prima oara in Romania, ea a fost chiar foarte buna! I-a placut imensa, da."

Chinezii au fost cazati intr-o bijuterie arhitectonica: un hotel construit in 1914, dupa planurile unui arhitect francez. Dupa ce si-au facut sute de fotografii cu hotelul, o doamna, inspirata de aerul curat, a executat si cateva miscari de tai chi.

Ionut Anastasie, director hotel: "Sunt incantati, mai ales ca multi dintre ei nu sunt obisnuiti cu o cladire asa veche, cu un istoric atat de bogat, si scopul nostru este ca si la plecare sa fie la fel de multumiti."

Dintr-o data, printre chinezi a aparut si primarul. Aflase ca ca unii musafiri ar fi potentiali investitori.

Mihai Mateescu, primar Baile Govora: "Ia inspirati un pic! Este? E ceva?"

Asa ca i-a dus la cladirea care adapostea, pe vremuri, baile, proiectata de acelasi arhitect. Chinezii au fost intrebati imediat daca ar fi interesati sa o refaca.

Huand Heming: "Doresc foarte mult sa investesc aici, dar o singura problema este cu distanta."

Mihai Mateescu primar Baile Govora: "Este o mai veche intentie a prietenilor nostri din Republica Populara Chineza. Le vom asigura, asa cum spune legea romana, pe 49 de ani, cu posibilitati de prelungire a concesiunii."

Autoritatile locale nu s-au lasat pana nu i-au dus peste tot pe asiatici, spre uimirea localnicilor.

Cand au ajuns la magazinul de suveniruri, iar autoritatile erau gata-gata sa laude ceea ce credeau ca e ceramica locala, si-au dat seama ca de fapt aproape tot magazinul era aprovizionat cu produse chinezesti. 

Si aventura chinezilor la Govora nu ar fi fost completa, daca la sfarsitul zilei, in aerul proaspat vopsit al cladirii cinematografului, turistii nu ar fi tinut un spectacol traditional chinezesc in care vedeta a fost poezia lui George Cosbuc, La Oglinda.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO