Prima decizie dupa accidentele cauzate de polei. Seful de Drumuri din Mehedinti a fost suspendat

Autostrada Soarelui - COVER

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a dispus suspendarea directorului Directiei Drumuri Nationale Mehedinti, pentru accidentul rutier produs vineri.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale ia in calcul sa oblige firmele de deszapezire sa achite despagubiri, a anuntat ministrul delegat pentru infrastructura, Dan Sova.

"Pentru evenimentul de la Severin, unde s-a inregistrat acel accident in lant, s-a luat decizia de catre directorul CNADNR de a-l suspenda din functie pe Cornel Folescu, seful sectiei de drumuri nationale Turnu Severin din cadrul Directiei Regionale Craiova, pana la aparitia concluziilor unei comisii de ancheta. Din raportarile CNADNR rezulta ca vina a fost a acestei sectii de drumuri, pentru ca dispecerul nu a anuntat existenta poleiului pe sosea si, ca atare, nici nu s-a intervenit in zona", a spus Sova, in subordinea caruia functioneaza CNADNR.

El a aratat totodata ca in contractele de deszapezire incheiate cu diferite firme exista o clauza conform careia prestatorii sunt obligati sa achite daune interese de 100.000 euro pentru un eveniment gen accidente de circulatie, blocarea partii carosabile, coliziuni in lant sau carambol ori derapare, daca aceste accidente survin pentru ca nu isi indeplinesc obligatiile contractuale, si a precizat ca aceasta clauza va fi activata daca se constata ca firmele sunt responsabile pentru astfel de cazuri produse in ultimele ore.

"Vom dori sa actionam aceasta clauza dupa ce vom avea concluziile unei comisii de ancheta care va stabili pentru toate situatiile intalnite in noaptea trecuta si in aceasta dimineata cui apartine vina. Daca vina apartine angajatilor CNADNR din regionale si sectiile de drumuri, pentru ca nu au sesizat existenta evenimentului si nu au dat ordinul de interventie catre firmele de deszapezire, vom lua actiuni disciplinare care vor merge pana la desfacerea contractului de munca. Daca aceste evenimente au fost sesizate si interventia nu a fost la timp sau nu a fost deloc, asa cum se retine in nota Ministerului de Interne, atunci vom actiona aceste clauze de despagubiri impotriva firmelor de dezapezire", a explicat ministrul.

Citește și
Groapa, autostrada
Autostrazile patriei, "ciuruite" de gropi dupa ninsori. Soferii care circula pe ele isi risca viata
Războiul din Ucraina s-ar încheia în două săptămâni, dacă Occidentul şi-ar înceta sprijinul, susţine Moscova

Sova a precizat insa ca CNADNR actioneaza cu autofreze doar in situatii de viscol, astfel ca intreaga responsabilitate privind materialul derparant care trebuia imprastiat pe drumurile nationale revine firmelor de deszapezire, regionalele CNADNR avand misiunea de a transmite ordinul de interventie.

Conform datelor prezentate de ministru, firmele care trebuia sa intervina pentru deszapezire sunt Gecor (pe DN4 si pe DN 5, precum si pe DN 66 Filiasi-Targu Jiu), TelDrum (pe DN 6), Coni Prahova si Conforest Brasov (pe A2) si Via Vita Constructii (pe sectorul de drum Filiasi-Severin de pe DN 6).

Traficul rutier a fost blocat, vineri dimineata, pe Drumul National 6, in judetul Mehedinti, in urma unui accident in care au fost implicate noua autovehicule si care s-a produs din cauza poleiului, trei persoane fiind ranite.

Potrivit sefului Politiei Rutiere Mehedinti, comisar Gabriel Lica, initial un tir incarcat cu bovine a derapat si s-a rasturnat, apoi alte cinci autotrenuri si trei autoturisme nu au putut frana si s-au ciocnit.

In urma accidentului, trei persoane au fost ranite si transportate la Spitalul Judetean din Drobeta Turnu Severin, medicii spunand ca sunt in stare stabila.

Sursa citata a mai spus ca principala cauza a accidentului este poleiul, acuzand Compania de Drumuri Nationale ca pana la producerea accidentului nu a intervenit cu niciun utilaj pentru a imprastia material antiderapant pe sosea.

Directorul Directiei Drumuri Nationale Mehedinti din CNADNR, Cornel Folescu, care a venit la fata locului dupa producerea accidentului, s-a aratat deranjat de intrebarile jurnalistilor privind lipsa de interventie a drumarilor. El a refuzat sa raspunda de ce nu s-a intervenit, sustinand ca traficul este blocat din cauza cercetarilor Politiei si ca va fi reluat atunci cand Politia va incheia ancheta la fata locului.

Vineri dimineata, pe toate drumurile din judetul Mehedinti se circula cu dificultate din cauza poleiului.

Administratia Nationala de Meteorologie a emis o atentionare de polei valabila vineri, de la ora 8.00 pana la ora 10.00, in sudul judetelor Arges, Dambovita si Prahova, inclusiv autostrada A1, A3 si drumurile nationale aferente. De asemenea, meteorologii au emis o anetntionare de polei valabila intre orele 6.00 si 9.00, pe arii relativ extinse in judetele Dolj, Olt, Valcea si Gorj (inculsiv municipiile Craiova, Slatina, Rm. Valcea si Tg. Jiu), izolat in judetul Mehedinti, iar intre orele 5.30 si 9.00, pe arii extinse in judetele Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Ilfov si municipiul Bucuresti, inclusiv autostrada A2 si drumurile nationale aferente.

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
Autostrada Soarelui, blocata de transportul agabaritic a doua rezervoare GPL
Autostrada Soarelui, blocata de transportul agabaritic a doua rezervoare GPL

Un transport de dimensiuni impresionante a pornit din portul Constanta Sud-Agigea, cu destinatia Bucuresti.

Autostrazile patriei,
Autostrazile patriei, "ciuruite" de gropi dupa ninsori. Soferii care circula pe ele isi risca viata

Dupa primele ninsori si ingheturi, au aparut obisnuitele gropi in drumuri. Cea mai ciuruita este Autostrada Soarelui, la kilometrul 70 dinspre Capitala. "Este o bataie de joc pe bani publici", acuza transportatorii.

Autoritatile vor sa introduca din 2013 taxa de autostrada pe trei sosele de viteza. Ce spun soferii
Autoritatile vor sa introduca din 2013 taxa de autostrada pe trei sosele de viteza. Ce spun soferii

S-a terminat autostrada spre litoral, dar soferii s-ar putea intoarce la vechiul drum catre mare. Ii sperie taxa de autostrada, pe care autoritatile se gandesc sa o introduca anul viitor pe trei sosele de viteza.

Recomandări
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important

"Ați depășit toate așteptările!" Asta i-a transmis Joe Biden lui Klaus Iohannis într-o discuție purtată la Casa Albă. Președintele american a lăudat relația bună și de durată cu România, cu atât mai importantă în contextul conflictului din Ucraina.

Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București
Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București

Adus de la Cluj cu un avion SMURD, îndrăgitul actor Florin Piersic are o infecție generalizată în organism. Potrivit medicilor, de la spitalul Matei Balș care îl îngrijesc acum, este în stare stabilă, iar o echipă multidisciplinară îl evaluează.

Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare
Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare

În țara în care încă se petrec numeroase abuzuri în grădinițe și școli, apare în sfârșit o completare a legii pentru protecția copilului, care interzice pedepsele corporale și umilirea celor mici.