(P) Doar 2 telefoane din 100 ajung să fie reciclate. Ce fac românii cu smartphone-urile vechi

tf

Doar 2% din telefoane sunt reciclate la nivel global, deși în fiecare an mai mult de 1,5 miliarde de telefoane mobile noi sunt fabricate în întreaga lume.

Multe telefoane vechi ajung deșeuri electronice, uitate în casă sau aruncate la gunoi. Prin programul de economie circulară “Re”, Orange încurajează un comportament responsabil prin reciclarea, recondiționarea, recumpărarea sau repararea telefoanelor vechi.  

În fiecare an, mai mult de 1,5 miliarde de telefoane mobile sunt fabricate în întreaga lume, însă doar 1-2% sunt reciclate la nivel global. Iar din cele peste 16 miliarde de telefoane care existau în lume în 2022, un studiu WEEE Forum estimează că aproximativ 5 miliarde dintre acestea au devenit deșeuri electronice, fiind ținute în casă și nefolosite sau aruncate direct la gunoi.

Jumătate dintre români țin telefoanele pe care nu le mai folosesc în casă

În România, aproape jumătate (49,9%) dintre cei cu vârsta peste 18 ani conectați la Internet sunt mai degrabă înclinați să depoziteze în casă telefoanele mobile pe care nu le mai folosesc, uitate prin vreun sertar sau dulap, arată un studiu Orange din 2020. Acestea ajung, de fapt, deșeuri electronice, uitate într-un colț al casei.

Iar principalul motiv (46%) pentru care nu renunțăm la electronicele vechi este gândul că s-ar putea să le folosim în viitor (studiu WEEE Forum 2022).

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

De ce să reciclăm telefoanele vechi

Reciclarea telefoanelor și electronicelor vechi este o acțiune simplă și sustenabilă, prin care putem ajuta natura și încuraja un consum mai mic de resurse noi.

Procesul de producție pentru smartphone-uri noi vine cu un impact de mediu considerabil, care poate fi redus prin practici circulare. Pentru a fabrica un smartphone este nevoie, în medie, de 44 de kilograme de materii prime din circa 70 de materiale. Printre aceste materiale se regăsesc și metale rare sau alte resurse limitate, care riscă să se epuizeze și a căror extragere vine cu un impact de mediu semnificativ.

Însă multe dintre componentele smpartphone-urilor vechi pot fi reciclate și folosite în producția de noi device-uri sau în alte industrii. Până la 90% dintre elemente pot fi reciclate, nu doar plastic și sticlă, ci și aur, litiu, cupru, siliciu și alte metale rare și minerale esențiale atât în fabricarea de noi smartphone-uri sau tablete, cât și în multe alte domenii, de la inginerie medicală până la aviație.

În aceste condiții, fiecare telefon recondiționat sau reciclat ajută natura, deoarece folosim mai mult și mai bine resursele existente.

Programul  “Re”, o inițiativă de economie circulară a Orange

Programul “Re”de la Orange este o inițiativă de economie circulară prin care se încurajează comportamentul responsabil în privința utilizării tehnologiei. Orange este primul operator de telecomunicații din România care a lansat o inițiativă națională de economie circulară pentru a da o viață nouă telefoanelor utilizate.

Programul “Re” cuprinde mai multe arii de acțiune. Astfel, clienții Orange au la îndemână opțiunea de re-cumpărare (Buy-Back), prin care cei care aduc un telefon vechi, funcțional, în orice magazin Orange pot primi un voucher de minimum 10 euro pe care îl pot folosi pentru achiziționarea unui dispozitiv.

În 2022, prin programul Buy-Back, Orange România a colectat aproximativ 300.000 de telefoane (echivalentul unei cantități de peste 29 tone). Din cantitatea totală, aproximativ 85% dintre produse sunt reciclate, restul sunt recondiționate și repuse în circulatie. În toate magazinele Orange există o cutie dedicată pentru colectarea de telefoane, tablete, încărcătoare sau căști care nu mai sunt folosite sau care nu mai funcționează. Oricine poate veni și aduce dispozitivele sau accesoriile pentru reciclare. Lunar, cantitățile strânse ajung la reciclare sau primesc o a doua viață prin recondiționare.

Încă din 2013, Orange are o secțiune online dedicată comercializării telefoanelor recondiționate. Orange salvează telefoanele vechi funcționale și le reintroduce în circuit printr-un proces complex de revalorificare.

Telefoanele recondiționate trec printr-un control riguros al calității înainte de a fi repuse în vânzare, au un preț atractiv, au garanție 12 luni și sunt prietenoase cu mediul.

În același timp, clienții Orange pot lua în calcul și opțiunea de reparare. Un comportament responsabil înseamnă mai degrabă să repari, să reutilizezi, decât să cumperi un produs nou. Încă din 2009, Orange pune la dispoziția clienților Care Center Orange, un “one stop shop” pentru problemele pe care le întâmpină cu dispozitivele mobile, de la servicii tehnice de reparații, până la operațiuni de setare sau obținerea de back-up pentru date. Clienții Orange pot să păstreze astfel mai multă vreme, în cea mai bună formă, dispozitivele importante pentru ei.

Fiecare telefon vechi adus la Orange contribuie la plantarea Pădurii “Re”

O faptă bună pentru natură o reprezintă și contribuția la Pădurea “Re”, o inițiativă Orange.

Practic, fiecare telefon vechi adus în orice magazin Orange până pe 15 martie contribuie direct la plantarea Pădurii “Re”, 1 ha, 5.000 de puieți de salcâm. Plantarea puieților are loc pe 18 martie, la Moara Domnească, județul Ilfov, iar acțiunea se realizează în parteneriat cu „Plantăm fapte bune în România”, o inițiativă a asociației EcoAssist, care își propune reîmpădurirea României. Până în prezent, asociația a facilitat plantarea a peste 2.500.000 de puieți pe 620 de hectare situate în localități din 35 de județe ale țării, cu ajutorul a peste 45.000 de voluntari.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) UniCredit Bank lansează platforma onemarkets Fund. Noi oportunități de investiții pentru români
(P) UniCredit Bank lansează platforma onemarkets Fund. Noi oportunități de investiții pentru români

UniCredit Bank lansează platforma onemarkets Fund, aducând noi oportunități de investiții pentru piața românească, prin lansarea a 14 noi fonduri mutuale.

Opt cursuri și workshop-uri intensive și peste 20 de speakeri internaționali și români la GPeC SUMMIT 20-21 mai 2024
Opt cursuri și workshop-uri intensive și peste 20 de speakeri internaționali și români la GPeC SUMMIT 20-21 mai 2024

PRO TV și VOYO sunt parteneri media principali ai GpeC. Aflat la a 19-a ediție anuală, GPeC SUMMIT este considerat cel mai important eveniment de E-Commerce și Digital Marketing din CEE și se va desfășura în București pe 20-21 Mai.

(P) Altex adaugă în rețeaua sa, de peste o sută treizeci de magazine, un nou magazin în Timișoara
(P) Altex adaugă în rețeaua sa, de peste o sută treizeci de magazine, un nou magazin în Timișoara

Altex adaugă în rețeaua sa, de peste o sută treizeci de magazine, un nou magazin în Timișoara.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.