(P) Cum poți MINIMIZA RISCUL în afaceri? Iată top 10 firme care au, în prezent, cele mai mari datorii la stat

18-10-2019 07:34

Cum poți MINIMIZA RISCUL în afaceri? Iată top 10 firme care au, în prezent, cele mai mari datorii la stat

Afacerile au fost întotdeauna un domeniu cu anumite riscuri.

De multe ori, chiar dacă sunt îndeplinite toate condițiile pentru buna desfășurare a unui business, se poate întâmpla să apară probleme financiare sau de altă natură, care să pună în pericol profitul investitorului. Aceste probleme sunt numite în limbajul economic riscuri în afaceri, iar cunoașterea lor și a metodelor de a le minimiza reprezintă o obligativitate pentru orice afacerist care dorește să aibă succes în acest domeniu plin de provocări.

Unele dintre aceste metode sunt cunoscute de mai toți întreprinzătorii ca pe ceva firesc, ce provine din experiența de viață a afaceriștilor. Un exemplu în această privință este evitarea parteneriatului cu firmelele care au datorii mari către stat. Informațiile legate de acestea sunt ușor de obținut din mediul online, o lista de firme cu restanțe mari la plata sumelor de bani datorate statului reprezentând un bun început pentru evitarea oamenilor de business neserioși.
•  Compania Națională a Huilei SA, Hunedoara - 5,199,664,605;
•  Italia Tobacco Production S.R.L., Ilfov - 1,479,002,571;
•  Agroponte S.R.L., București - 1,470,671,987;
•  Galaxy Tobacco SA, București - 1,467,689,192;
•  Societatea Națională a Căilor Ferate Române RA, București - 1,276,521,236;
•  Societatea Complexului Energetic Hunedoara SA, Hunedoara - 1,209,964,163;
•  Benz Oil S.R.L., Sibiu - 1,023,317,863;
• Societatea Comercială pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, Gorj - 1,000,998,048;
•  Carom SA, Bacău - 980,766,941;
•  Ana Oil S.R.L., Sibiu - 637,490,955.
Se observa ca majoritatea firmelor cu probleme din acest top sunt cele producătoare de bunuri sau alte concluzii pe scurt care reies de aici.

Iată câteva metode de evitare a riscului în afaceri!

Riscurile în afaceri sunt împărțite, în general, în două categorii: riscurile interne, care țin de organizarea și funcționarea afacerii proprii, și riscurile externe, care țin de anumite evenimente asupra cărora nu există control, cum ar fi dezastrele naturale, crizele financiare sau schimbările legislative neașteptate.

•  Planul de afaceri nu doar că nu trebuie să lipsească, dar trebuie să fie realizat după principii profesioniste, cât mai amănunțit, să cuprindă chiar și un capitol care să evidențieze principalele riscuri ce pot apărea și modalitatea de a le evita sau de a le micșora efectele. Dacă investitorul nu are suficiente informații în acest domeniu, poate apela la firme specializate, care îi pot arăta aceste probleme, precum și modalitățile de rezolvare a lor;


 
•  Riscul financiar este principala problemă cu care se confruntă afacerile din România, însemnând, mai exact, insuficiența sau lipsa fondurilor necesare desfășurării unei activități economice sănătoase. Dintre cele aproximativ 900.000 de firme care acționează pe piața din România, 7.000 intră în insolvență în fiecare an. Acest pericol poate fi prevenit prin păstrarea unei rezerve de bani care să fie accesată doar în cazuri extreme. Mai există posibilitatea accesării unei linii de credit, dar această soluție vine cu anumite dezavantaje, cum ar fi durata lungă de obținere a banilor, birocrația stufoasă, dobânzile din ce în ce mai mari plătite către bănci;

•  Riscurile externe sunt mai greu de prevenit pentru că se întâmplă pe neașteptate. Pentru accidentele tehnologice sau pentru alte pagube ce pot interveni din cauze naturale, există soluția asigurărilor. Cu ajutorul lor, se pot recupera sume importante de bani, prin care se vor îndepărta urmările nefaste. Chiar dacă unii evită să se asigure, considerând că sunt bani pierduți degeaba, totuși, cei mai mulți întreprinzători de succes folosesc această metodă pentru a pune la adăpost de pagube afacerile.

În concluzie, riscul în afaceri nu poate fi îndepărtat cu totul. Unele evenimente se petrec independent de voința și priceperea afaceristului în cauză. Există metodele recomandate de specialiști în domeniul economic care pot salva situația.
 

Sursa: Pro TV

Tags: riscuri, afaceri,


VIDEO PROTVPLUS.RO