(P) 4 secrete ale meseriaşilor când renovează un apartament

Ultima actualizare: 20-12-2019 15:19
secretele meseriașilor
Unsplash

Dacă te gândeşti să îţi renovezi apartamentul, dar încă nu ai un plan bine pus la punct, ne-am gândit să îţi venim în ajutor şi să îţi prezentăm patru secrete ale meseriaşilor în ceea ce priveşte renovarea unei locuinţe.

Vei şti astfel care sunt principalele etape pe care trebuie să le urmezi, ce materiale să cumperi, cum să te pregăteşti pentru anumite lucrări şi cât timp va trebui să aştepţi pentru fiecare demers.

Cum se face corect turnarea şapelor

 

Orice proiect de renovare al unui apartament începe cu turnarea şapelor, care au un rol important, deoarece conferă un suport plan, fără denivelări, oricărui tip de pardoseală. În şape se poate monta şi sistemul de încălzire prin pardoseală, iar în acest caz poţi opta între şape autonivelante şi şape de egalizare, în funcţie de stratul final de finisaj. De obicei, meseriaşii încep prima dată cu turnarea şapelor, deoarece această etapă este un proces mai îndelungat, care necesită timp pentru uscare. Abia după această etapă, un meseriaş se va apuca de montarea pereţilor de gips carton, pentru ca umezeala să nu afecteze calitatea materialului.

Nivelarea pereţilor şi a tavanului

 

O altă etapă importantă în procesul de renovare al unui apartament este nivelarea pereţilor. Pentru ca aceştia să aibă la final un aspect uniform şi liniar, poţi apela la diverse soluţii, iar una dintre ele este aplicarea plăcilor de gips carton. De obicei, meseriaşii aleg această soluţie pentru construirea unor pereţi despărţitori, dar şi pentru placarea pereţilor existenţi şi a tavanelor. Pentru apartament, sunt recomandate plăcile de gips carton cu proprietăţi izolatoare din punct de vedere fonic, deoarece au o densitate superioară.

Tot în această etapă se realizează şi gletuirea pereţilor, iar această lucrare trebuie executată rapid şi cu precizie. Un lucru important de reţinut despre glet este că suprafeţele pe care acesta va fi aplicat trebuie să fie perfect uscate. Tocmai de aceea, în cazul tencuielilor interioare de ciment-var, va trebui să aştepţi 4 săptămâni înainte de a aplica gletul, iar în cazul lucrărilor pe bază de ipsos, timpul de aşteptare este de 2-3 săptămâni.

Cum trebuie făcută hidroizolaţia din baieÎnainte de aplicarea plăcilor de gresie şi faianţă, orice meşter verifică planeitatea unei suprafeţe folosind un dreptar, care va identifica zonele care nu sunt perfect netede. După corectarea şi curăţarea stratului suport, trebuie realizată hidroizolaţia în zonele umede.

Hidroizolaţiile din baie sunt speciale şi trebuie să respecte anumite criterii. Înainte de a cumpăra o hidroizolaţie pentru baie trebuie să te asiguri că poate fi utilizată sub placaj ceramic, iar pe ambalajul ei trebuie să scrie “SR EN 14891”.

Zonele din baie predispuse la infiltraţii sunt îmbinările şi scurgerile, aşa că este necesar să asiguri zonele respective cu benzi elastice din PVC sau benzi cauciucate, care se aplică la îmbinarea dintre doi pereţi sau dintre perete şi pardoseală.

Cum se aplică vopseaua pe pereţi

 

Înainte de vopsirea pereţilor este recomandat să acoperi cu folie de protecţie tot mobilierul care rămâne în încăpere. Mobilierul mai uşor poate fi scos din cameră, iar cel de mari dimensiuni poate fi mutat în mijlocul camerei.

De asemenea, toate componentele care nu urmează a fi vopsite, cum ar fi plintele, ferestrele şi uşile, trebuie protejate cu o bandă de mascare, iar podeaua trebuie acoperită cu o folie de protecţie.

Vopselele adezive trebuie îndepărtate, pentru că pe acestea nu va face priză noul strat de vopsea. Pentru ca vopseaua să fie aplicată uniform, aceasta nu va fi întinsă pe perete direct după scufundarea trafaletului în găleata cu vopsea. Meseriaşii trec rola trafaletului întotdeauna pe grătarul metalic, pentru ca trafaletul să fie acoperit uniform cu vopsea şi pentru a permite astfel aplicarea uniformă a vopselei lavabile pe perete.

Aşadar, aceste patru etape sunt esenţiale atunci când doreşti să îţi renovezi casa, iar cu ajutorul secretelor oferite de meseriaşii profesionişti, lucrările ar trebui să decurgă mult mai uşor. Urmează sfaturile de mai sus şi asigură-te că alegi întotdeauna materiale de calitate.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO