Ungaria ieftineste energia electrica si gazele cu 10% de la 1 ianuarie


Ultimul update: Luni 07 Ianuarie 2013 06:46
Data publicarii: Vineri 04 Ianuarie 2013 19:32
Categorie: Stiri Economice

In timp ce tarile vecine ieftinesc utilitatile, in Romania totul se scumpeste.

Astfel, in Ungaria tarifele pentru energia electrica si gaze sunt mai mici cu 10% de la 1 ianuarie, iar de la inceputul anului bulgarii vor plati mai putin tot cu 10% pentru incalzire.

La noi lucrurile sunt tocmai pe dos: 2013 este un an al scumpirilor si pentru gaze, si pentru electricitate.

In Bulgaria, tarifele pentru gaze vor scadea cu aproximativ 9%, dupa ce statul a gasit solutia: a redus accizele si a negociat un pret mai mic cu 20% pentru importuri din aprilie.

Ceea ce se va traduce prin ieftinirea incalzirii pe timp de iarna si prin economii de peste 300 milioane de dolari pentru industrie si populatie.

Si Ungaria a redus de la 1 ianuarie tarifele pentru gaze naturale, electricitate si energie termica livrata populatiei tot cu 10%. Ieftinirile nu se opresc aici: preturile vor scadea din nou in aprilie.

Autoritatile au anuntat ca vor astfel ca fiecare gospodarie sa plateasca mai putin pentru utilitati. Costurile vor fi impartite de un grup mai mare de operatori din industrie.

In Romania, insa, abia incep cu adevarat scumpirile: de la 1 ianuarie factura la energie este mai mare cu 6%, iar pana la sfarsitul anului majorarea va ajunge la 10%.

In prezent, consumatorii romani platesc cu 20% mai mult pentru energie fata de bulgari si cu 7 % mai mult decat ungurii. Iar in cazul gazelor tarifele sunt mult mai mici in Romania fata de celelalte tari vecine.

PRETURI ENERGIE

Bulgaria - 0.0829 de euro
Romania - 0.1095 de euro
Ungaria - 0.1708 de euro

Sursa: energy.eu

PRETURI GAZE

Bulgaria - 0.0428 de euro
Ungaria - 0.0568 de eurp
Romania - 0.0285 de euro

Sursa : energy.eu

In 2013 sunt asteptate doua scumpiri ale gazele naturale pentru populatie: 8% la inceputul lunii iulie si 2% in octombrie.

In paralel, gazul se va scumpi si pentru companii. Prima scumpire de 5% va avea loc la 1 in aprilie, fiind urmata de o majorare de pret de 5% la 1 iulie si de o alta apreciere, de 3%, la inceputul lunii octombrie.

ANRE estimeaza ca, dupa liberalizare, preturile pentru gaze vor ajunge si in Romania la aproximativ 400 de euro pe mia de metri cubi fata, de 285 de euro, cat este in prezent.

VIDEO PROTVPLUS.RO