Ramasitele unei lumi disparute. Cum arata SUA atunci cand sclavia era legala. FOTOGRAFII RARE


Ultimul update: Marti 30 Octombrie 2012 21:06
Data publicarii: Luni 02 Aprilie 2012 14:49
Categorie: Special
Sclavi SUA - 9

In anii '20 - '30, atunci cand interesul pentru romanele care descriu dramele prin care au trecut scavii in SUA s-a reaprins, au fost colectate peste 2.000 de marturii si 500 de poze care descriu aceasta lume.

Toata aceasta munca de investigatie a fost reunita in cadrul Federal Writers' Project al Work Progress Administration din SUA.

Colectia reuneste marturii colectate in 17 state americane, stranse intre 1936 si 1938. Cei mai multi dintre intervievati aveau 80 - 90 de ani, unii chiar si peste 100.

Una dintre fostele sclave, Sarah Gudgerm, a declarat ca avea 121 de ani.

"Yo’ know de sta’s don’ shine as bgright as dey did back den. I wonah wy dey don’. Dey jes’ don’ shine as bright" (n.r. "Stii, acum stelele nu mai stralucesc la fel de tare ca atunci. Nu stiu de ce. Pur si simplu nu mai stralucesc la fel de tare"), a spus batrana.

Ca si aceasta, multe dintre marturii au fost transcrise fonetic, oferindu-ne detalii despre argoul pe care il foloseau sclavii, manierismele si personalitatile lor. Ofera o imagine vie a unei Americi care este de mult istorie, dar care prinde viata in Biblioteca Congresului.

"Nu aveam voie sa mergem in oras si nu am aflat decat dupa ce am fugit ca vindeau orice in afara de sclavi, tutun si whiskey. Ignoranta a fost principala noastra slabiciune in fara Sudului (n.r. in sudul Statelor Unite, practica de a tine sclavi pe proprietati a fost pastrata mai mult timp decat in nord). Stiam ca putem fugi, dar apoi ce urma? Un infractor care se facea vinovat de asa ceva primea o pedeapsa foarte dura", si-a amintit John W. Fields, in varsta de 89 de ani.

Foarte multe dintre aceste marturii sunt socante, o amintire dureroasa despre istoria rusinoasa a Statelor Unite.

Sursa foto: Biblioteca Congresului SUA / DailyMail

FULLSCREEN
Ramasitele unei lumi disparute. Cum arata SUA atunci cand sclavia era legala. FOTOGRAFII RARE
  • /

Sursa: Daily Mail

Tags: sclavie, sua,

VIDEO PROTVPLUS.RO