"Fidel Castro stia ca JFK urma sa fie asasinat". Informatii incendiare lansate de un fost agent CIA

John F. Kennedy si Fidel Castro

Un fost agent CIA, iesit la pensie, va lansa o carte in care afirma ca Fidel Castro stia ca presedintele John F. Kennedy urma sa fie asasinat pe 22 noiembrie 1963.

Zvonurile despre implicarea dictatorului cubanez in organizarea acestui asasinat ii macina pe americani de aproape o jumatate de secol, de cand simpatizantul comunist Lee Harvey Oswald l-a impuscat pe presedintele SUA in timpul calatoriei acestuia in Dallas.

Brian Latell a fost angajat al CIA in anii 1960 pe post de analist al afacerilor SUA in relatia cu Cuba si, ulterior, a devenit sef al filialei CIA pentru America Latina. El sustine ca este sigur de faptul ca Fidel Castro stia, cel putin, ca atacul urma sa se produca.

In dimineata zilei de 22 noiembrie 1963, cand Kennedy a fost ucis, Castro le-a ordonat ofiterilor de securitate din Havana sa nu mai monitorizeze comunicatiile banale ale CIA si sa se concentreze, in schimb, asupra "oricarui detaliu, oricat de mic, care provine din Texas". Patru ore mai tarziu, pe undele radio a venit stirea ca presedintele american a fost omorat. Cel putin asa sustine Brian Latell in cartea sa care va fi lansata in aprilie "Secretele lui Castro - CIA si Masinaria de Informatii a Cubei".

Citește și
Pod
Chinezii uimesc din nou lumea. Cel mai lung pod suspendat, intre 2 munti, construit in timp RECORD
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”
Fostul agent CIA mai spune, de asemenea, ca presedintele Castro stia ca Oswald, caruia i se refuzase cererea de acordare a vizei pentru Cuba, la ambasada din Mexic, le-ar fi spus celor din consulat ca este gata sa il omoare pe Kennedy pentru a dovedi ca este un comunist convins. "Fidel stia de intentiile lui Oswald si nu a facut nimic pentru a opri acest lucru", mai scrie Latell in cartea sa, citat de Daily Mail.

Intr-un interviu publicat de The Miami Herald, Latell, care este acum profesor conferentiar la Universitatea din Miami, spune ca a descoperit aceste informatii in discutiile pe care le-a avut cu fosti agenti de informatii din Cuba, care se afla in documente declasificate ale guvernului SUA. "Nu spun ca Fidel a ordonat crima si ca Oswald se afla sub comanda lui. Este posibil sa fi fost, insa nu am dovezi pentru acest lucru. Insa tot ce am scris in carte este sustinut de documente. A vrut Castro sa-l vada mort pe Kennedy? Da. El se temea de Kennedy si stia ca JFK il vaneaza. In mintea sa, probabil Castro avea impresia ca este in legitima aparare."

Unul dintre interviurile lui Brian Latell publicate in carte este realizat cu un fost ofiter de informatii al Cubei, Fiorentino Aspillaga Lombard, care avea misiunea de a se ocupa in Havana de monitorizarea informatiilor din SUA in ziua crimei. Aspillaga i-a tradat pe cubanezi in 1987 si a trecut de partea americanilor. El i-a spus fostului agent CIA despre preocuparea lui Castro in ziua uciderii lui Kennedy. Aceasta informatie nu a fost data niciodata publicitatii pana la aparitia acestei carti.

Dupa tradarea sa, Aspillaga a povestit despre stilul luxos de viata al lui Fidel Castro, oferind detalii despre iahturile scumpe ale acestuia, numeroasele vile pe care le avea in fiecare provincie a Cubei si contul secret din Elvetia cu milioane de dolari.

El sustine ca, desi populatia si-a dat seama ca "Fidel a ruinat Cuba", foarte putini au avut curajul sa vorbeasca despre asta, de frica sa nu-si piarda vietile. "Cine il poate sanctiona pe Castro? Ce Parlament al poporului poate cere acolo explicatii pentru cheltuielile exorbitante?" a intrebat, retoric, fostul ofiter de informatii al Cubei.

Mai mult decat atat, faptul ca Oswald a promis la ambasada Cubei din Mexic ca este gata sa-l ucida pe Kennedy este confirmat si de alte surse, inclusiv un fost agent FBI si spion, Jack Childs, care a reusit sa intre intr-un cerc restrans de cunostinte al lui Fidel Castro. El afirma ca presedintele cubanez i-ar fi spus ca Oswald "a navalit in ambasada, cerand viza de resedinta, iar dupa ce a fost refuzat a sustinut ca il va ucide pe Kennedy pentru asta". Intre timp, Castro a precizat ca vizita lui Oslwad la ambasada a fost o "chestiune minora" care nu a fost observata de oficialii Havanei.

Investigatiile oficiale ale Statelor Unite cu privire la asasinarea presedintelui John F. Kennedy au concluzionat ca Oswald a actionat independent. Printre alte detalii aparute in cartea lui Brian Latell mai apar si incercarile CIA de a-l asasina pe Castro, prin diferite metode, intre care s-au aflat tigarile explozive sau stilourile otravite. El precizeaza ca, dupa moartea lui JFK, acest actiuni au fost abandonate.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Lumea in care viata fetitelor de 10 ani valoreaza 60 de centi. De ce sunt indopate cu steroizi
Lumea in care viata fetitelor de 10 ani valoreaza 60 de centi. De ce sunt indopate cu steroizi

Au fetele pictate cu machiaj in exces, poarta bluze stramte care sa le scoata formele in evidenta si sunt obligate sa flirteze cu potentialii clienti inainte sa ajunga la varsta maturitatii. Acesta este cosmarul a sute de adolescente din Bangladesh.

Chinezii uimesc din nou lumea. Cel mai lung pod suspendat, intre 2 munti, construit in timp RECORD
Chinezii uimesc din nou lumea. Cel mai lung pod suspendat, intre 2 munti, construit in timp RECORD

Ambitiosi cum ii stim, chinezii vor sa doboare toate recordurile din lume. Dupa cel mai lung pod peste mare, se pregatesc sa inaugureze si cel mai lung pod suspendat intre doi munti.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.