Armata SUA a prezentat noul vehicul de lupta, creat pentru a le face fata rusilor. Noul Stryker ar putea ajunge si in Romania

Dată publicare: 07-11-2016 13:05
Dată actualizare: 10-11-2016 07:16


Noul Stryker Dragoon

Pentagonul a prezentat noul transportor blindat destinat infanteriei, conceput special pentru a face fata progreselor tehnologiei militare rusesti.

Este vorba despre un upgrade al celebrului Stryker, dotat cu un tun de 30 mm (varianta actuala are doar mitraliere), cu un post de comanda imbunatatit si cu mai multe modificari ale blindajului. Generalul Daniel B. Allyn, adjunctul sefului Statului Major al armatei americane, a precizat clar ca vehiculul, al carui prototip a fost prezentat oficial pe 27 octombrie, este un raspuns la escaladarea tensiunilor in relatia cu Rusia.

In urma invadarii Ucrainei in 2015, a spus Allyn, comandantii americani din Europa “au identificat o slabiciune a capabilitatilor noastre care afecteaza fortele trimise pe acest teatru de operatiuni. Am realizat ca rusii si-au imbunatatit si desfasurat capabilitatilein timp ce noi eram angajati in Irak si Afganistan”. Ca urmare, spune comandantul american, fortele SUA din Europa erau expuse unui “risc inacceptabil”.

Citeste si: Romania va trimite trupe pentru a apara Polonia de rusi. Seful NATO: "Kremlinul foloseste forta militara impotriva vecinilor"

Planul este ca noile transportoare sa aiba o putere de foc comparabila cu cea a echivalentelor lor rusesti. BMP-3, vehicolul de lupta de infanterie folosit in ultimele decenii de rusi, are un tun de 100mm si doua de 30mm. Noile Stryker vor intra, incepand din 7 noiembrie, in dotarea Regimentului 2 de Cavalerie, cu baza in Germania, dar care, dupa anexarea Crimeei, a fost desfasurat in statele baltice, pentru a le apara de un posibil atac rusesc.

In 2015 si 2016, detasamente din aceasta unitate americana au ajuns si in tara noastra, dar si in Republica Moldova, cadrul unor operatiuni avand ca scop asigurarea flancului estic al NATO in contextul politicii externe agresive a Kremlinului.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO