Marian Ralea: Prin plecarea lui nea Gigi in Imparatia Alba eu ma simt orfan

×
Codul embed a fost copiat

Gheorghe Dinica a murit ieri, la Spitalul Floreasca, indurerand lumea artistilor din Romania. "A murit fratele meu de suflet si odata cu el a murit si ceva din mine", atat a mai putut sa spuna cu vocea stinsa si sufletul cenusiu Marin Moraru.

Gheorghe Dinica a murit!

Gheorghe Dinica. Maestrul!

Asa cum noi simtim ca marele actor Gheorghe Dinica traieste in continuare, asa si generalul Vulturesco va trai, va pleca la Sankt Petersburg. Este un semn ca noi ne-am dorit sa ne fie alaturi. Mai mult decat atat, el va trimite scrisori, va fi cu sufletul alaturi de familia lui, asa cum sigur este si Gheorghe Dinica. Telespectatorii serialului “Aniela” pot vedea in continuare, timp de cateva saptamani, episoade in care apare maestrul in ultimul lui rol pe care l-a iubit foarte tare.
Ruxandra Ion , Managing Director Promance, producator general “Aniela”
Marian Ralea: “Prin plecarea lui nea Gigi in Imparatia Alba inseamna ca a plecat puterea, miracolul si forta teatrului romanesc. Eu ma simt ca un orfan. Nea Gigi atat de sensibil si atat de plin de viata va avea grija totusi si de teatrul romanesc care prin plecarea lui nu mai are acelasi farmec. Si de acolo de Sus daca nu vom plange prea mult ca sa il lasam sa se odihneasca, sunt convins ca ma va lumina ca si alti mari actori cand voi pasi iarasi pe scena. Aprindeti o lumanare si Dumnezeu sa il odihneasca. Drum bun, nea Gigi!”

Florin Zamfirescu: „Imi tremura mainile, picioarele, imi vine sa plang, nu imi vine sa cred, mi-a povestit Stefana ca a filmat cu el, ca era de o tandrete si ii spunea ce fata frumoasa este, ea era foarte fericita ca ii dadea atentie. Urias actor. Care a plecat mult prea devreme. Sunt socat. Il cunosc din ‘73 si am filmat foarte mult impreuna...”

Citește și
Gheorghe Dinica
Gheorghe Dinica. Maestrul
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

 

Loredana: “Pe Gheorghe Dinica l-am intalnit personal cu mult timp inainte sa joc alaturi in “Inima de tigan”, “Regina” si acum “Aniela”. Am admirat la nea Gigi, cum ii spuneam, talentul inegalabil, puterea de detasare pe scena si in fata camerelor, simplitatea de a rosti o replica si credibilitatea pe care o dadea fiecarui personaj nefacand apel la niciun artificiu. Sinceritatea si curajul de a spune lucrurilor pe nume i-au dat si in viata de toate zilele un umor si o autoironie unice. Ma facea intotdeauna sa rad atunci cand ne intalneam la costume si machiaj inainte de filmari doar cu cateva vorbe. O sa ii duc lipsa atat eu, cat si cei care au avut norocul sa-l cunoasca! M-a inspirat si pot sa spun ca voi continua sa invat in continuare de la maestrul Dinica, pentru ca ne-a lasat tuturor averea lui: filmele si personajele carora le-a dat viata! Pentru ca Gheorghe Dinica este un NEMURITOR! Adio nea Gigi.”

Actorii din Aniela deplang moartea maestrului Dinica.

"E foarte greu sa mai fim ce am fost, fara el", a adaugat Albulescu. "Eu nu consider ca Gheorghe Dinica a murit. El nu a murit, atata timp cat exista in inimile spectatorilor sai", a spus Mircea Albulescu. "Inima noastra, asa, pe jumatate cum este, va bate pentru el", a concluzionat actorul.

Victor Rebengiuc a declarat pentru MEDIAFAX, la aflarea vestii decesului lui Gheorghe Dinica ca nu poate spune decat ca este o pierdere incomensurabila pentru teatrul si filmul romanesc si ca se roaga ca Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe acesta.

Deputatul Madalin Voicu a declarat ca actorul Gheorghe Dinica a fost un "mare om, un domn al teatrului romanesc" si o "persoana care facea parte din ultimii mohicani ai artei romanesti". "Era de asteptat, insa toti gandeam pozitiv, speram intr-o minune. A murit un mare om, un maestru, un domn al teatrului romanesc", a spus Madalin Voicu.

"Eu cred ca ceea ce spun e de prisos, acum ca stie o tara intreaga si o lume intreaga", a declarat Nelu Ploiesteanu. "Nu pot sa numar cate valori a pierdut Romania..", a spus el.

Actorul Mircea Diaconu a declarat ca "asa e legea vietii si actorii cad ca fructele din pom", dar ca important este ca romanii sa nu si-l scoata din minte pentru cat mai mult timp.

Alexandru Arsinel a declarat ca s-a intamplat un lucru de care ii era teama in ultima vreme: a disparut actorul pe care l-a iubit cel mai mult. Arsinel a spus ca il cunostea pe Dinica din studentie, cand ei doi au stat multe nopti nedormite "la un pahar de vorba".

Ion Iliescu: "Am primit vestea cu multa tristete, asa, cum, probabil, toti cei care l-au iubit... A fost unul dintre marii nostri actori, si foarte iubit de marele public - actor de teatru, dar mai ales actor de film. Filmografia sa era foarte bogata si a fost un actor indragit".

Actrita Florina Cercel a declarat ca decesul lui Gheorghe Dinica este o pierdere irecuperabila pentru teatrul si filmul romanesc si ca durerea ei, la pierderea acestuia, este nemarginita.

"Gigi Dinica (...) a plecat pentru un timp pentru ca noi, cei ramasi, sa-l vedem mai bine. Dumnezeu sa-l odihneasca!", a spus Horatiu Malaele.

Actorul Marin Moraru a declarat ca a lucrat peste 50 de ani alaturi de Gheorghe Dinica, petrecand cu acesta mai mult timp decat cu propria familie, si ca prin disparitia acestuia, si-a pierdut "fratele de suflet".

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a spus ca "atunci cand vroiai sa faci o enumerare a valorilor nationale, unul din primele nume care iti veneau in minte era Gheorghe Dinica", edilul subliniind ca "se vorbeste foarte putin in Romania despre valori".

"Marele actor Gheorghe Dinica ramane in amintirea noastra, a celor care l-am admirat si l-am iubit, un simbol al teatrului si filmului romanesc. Gheorghe Dinica ne-a cucerit prin farmecul si talentul sau, prin eleganta, vitalitatea si inalta maiestrie a interpretarilor sale, pe scena si pe marile ecrane", se arata in mesajul de condoleante al presedintelui Traian Basescu.

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, isi exprima "adancul regret" fata de moartea "exemplarului maestru si actor" Gheorghe Dinica, a carui prezenta "nu poate fi inteleasa decat sub semnul excelentei culturale", potrivit unui comunicat din partea Ministerului Culturii.

Teatrul National Bucuresti  "cu netarmurita durere", isi exprima regretul fata de moartea marelui Gheorghe Dinica, "personalitate artistica de exceptie, distinsa in numeroase roluri interpretate pe scena, pe marele si pe micul ecran".

Teatrul Bulandra din Capitala isi exprima regretul fata de decesul lui Gheorghe Dinica, pe care il descrie ca fiind o personalitate "care va dainui de-a pururi". Si TNB isi exprima "cu netarmurita durere", regretul fata de moartea marelui actor Gheorghe Dinica, "personalitate artistica de exceptie, distinsa in numeroase roluri interpretate pe scena, pe marele si pe micul ecran".

Teatrul de Comedie din Bucuresti isi exprima regretul fata de disparitia lui Gheorghe Dinica, descriindu-l pe acesta drept "unul dintre actorii-emblema ai teatrului si filmului romanesc", informeaza un comunicat remis MEDIAFAX.

"Maestrul Dinica face parte din generatia care a infiintat, in 1961, Teatrul de Comedie", se arata in comunicatul institutiei de spectacole.

"O stire reluata obsesiv in jurnalele televizate, in ultima saptamana, mi-a cutremurat sufletul. Marele Gheorghe Dinica se lupta pentru viata, pe un pat de spital bucurestean. In urma cu putin timp am aflat ca, din nefericire, ireparabilul s-a produs: Dinica a plecat la Ceruri, lasandu-ne mai singuri si impietriti in durere. Vestea m-a cutremurat cu atat mai tare cu cat ea pare, chiar si acum, dupa ce a fost confirmata pe toate canalele, neverosimila", se arata intr-un comunicat al lui Mircea Geoana, intitulat "Moartea unui mare actor".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Gheorghe Dinica a murit!
Gheorghe Dinica a murit!

UPDATE: Actorul Gheorghe Dinica a incetat din viata marti, in urma unui stop cardiac, la Spitalul de Urgenta Floreasca, unde era internat la sectia Terapie Intensiva.

Gheorghe Dinica. Maestrul
Gheorghe Dinica. Maestrul

UPDATE: S-a lasat tacerea peste Romania o tacere apasatoare, dureroasa. Nu avem voie sa uitam niciodata ziua de 10 noiembrie, 2009.  Ziua in care ne-a parasit cel mai mare dintre actorii nostri de film si un titan al teatrului.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.