The Cranberries se intoarce in Romania, pe 11 octombrie 2012. Dolores O'Riordan implineste 41 de ani

The Cranberries, Dolores O'Riordan

Solista trupei The Cranberries implineste astazi 41 de ani. Luna viitoare, pe 11 octombrie, irlandezii revin in forta la Bucuresti, in turmeul de promovare al ultimului lor album lansat, Roses, prima lor aparitie discografica din ultimii 10 ani.  

Concertul este organizat de Events.

Dolores O'Riordan este, probabil, cel mai bine cunoscuta drept vocea incredibila ce a condus trupa The Cranberries pe culmile succesului international in anii ’90 – un timbru inconfundabil, pe care ai putea sa-l recunosti dintr-o mie. Simbol al rockului irlandez, a cucerit prin talentul sau si a reusit sa se mentina in atentia fanilor si in cariera solo, lansand doua albume si colaborand la numeroase alte proiecte muzicale.

Mezina unei familii cu sapte copii, nascuta pe 6 septembrie 1971 in Limerick, Irlanda, Maria Dolores O'Riordan Eileen a crescut refugiindu-se in muzica. Canta de la o varsta timpurie – voce, pian clasic, orga. In 1990, O’Riordan a trecut cu brio auditiile pentru postul de solista a unei trupe din Limerick, The Cranberries Saw Us. Grupul de tineri muzicieni, din care faceau parte Fergal Lawler (tobe) si fratii Noel si Mike Hogan (chitara si bas), si-a schimbat numele ulterior in The Cranberries, la sugestia lui Dolores, si a inceput sa trimita demouri la toate casele de discuri importante din Marea Britanie.

Albumul lor de debut, „Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We”, a fost lansat in 1993, cu ajutorul producatorului Stephen Street (de la The Smiths). Norocul lui Dolores si al colegilor sai de trupa a fost un turneu nord-american ce a propulsat piesa „Linger” in heavy-rotation pe MTV. Pana la sfarsitul anului, melodia a devenit un hit imens. A urmat single-ul „Dreams”, care a consolidat ascensiunea albumului de debut Cranberries, care ajunge sa sa vanda in 5 milioane de copii in intreaga lume.

Citește și
Rezident EX
Kempes si Rezident Ex te trimit la Sonisphere UK 2013
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

 In 1994, The Cranberries lanseaza albumul “No Need to Argue”. Produs de Stephen Street, discul depaseste cu mult succesul albumul de debut, cu hituri indelung difuzate precum „Zombie” sau „Ode to My Family”. Urmeaza „To the Faithful Departed” (1996) – notabil, single-ul Salvation devine numarul 1 in topul „Modern Rock Tracks chart” din Billboard Magazine - si „Bury the Hatchet” (1999), continand hituri precum „Promises”, "Animal Instinct", "Just My Imagination" si "You & Me". „Wake-up and Smell the Coffee” (2001) si o compilatie Greatest Hits lansata in 2002 completeaza bogatul palmares al irlandezilor.

In 2003, membrii trupei anunta ca vor lua o pauza, pentru a se concentra pe proiecte solo, oferindu-i astfel lui O'Riordan timp pentru familie si pentru a face fata problemelor de sanatate (s-a luptat cu anorexia și anxietatea de-a lungul perioadei petrecute sub lumina reflectoarelor). In 2007, Dolores lanseaza primul sau album solo intitulat "Are You Listening?" ce consemneaza cu profunda sinceritate capitolele din viata sa dupa despartirea de The Cranberries.

Albumul demonstreaza o profunzime artistica deosebita, abordand genuri muzicale si aranjamente un pas mai departe de chintesenta sound-ului Cranberries. Discul i-a adus lui Dolores un Border Breakers Award in 2008. In 2004, O’Riordan a aparut alaturi de artistul italian Zucchero pe albumul Zucchero&Co cu melodia „Pure Love”. In acelasi an, a mai lucrat cu compozitorul Angelo Badalamenti la soundtrackul peliculei Evilenko. In august 2009 si-a lansat cel de-al doilea album din cariera solo, „No Baggage”. Debutul in actorie si l-a facut in filmul „Secret of love” (2009). Realizarile sale mai includ spectacole la Vatican, si duete cu Luciano Pavarotti.

 In 2009, dupa sase ani de pauza. Dolores, Noel, Mike si Fergal au cantat impreuna din nou, pentru prima oara, lucru care i-a facut sa inteleaga cat de mult si-au lipsit unii altora. In acelasi an, The Cranberries au revenit in formula de grup pentru un turneu in Europa si Statele Unite ale Americii, aniversand 20 de ani de activitate muzicala. Primul concert The Cranberries in Romania s-a intamplat pe 20 iulie 2010 la Zone Arena, Bucuresti. Show-ul a fost o trecere prin istoria muzicii The Cranberries, artistii punctand cele mai importante hit-uri.

Vocea inconfundabila a lui Dolores O'Riordan, cu usor accent irlandez, a fost fascinanta. Energia ei debordanta a contaminat inca de la inceput publicul de la Zone Arena, care a cantat in permanenta alaturi de ea. Clasicele "Zombie", "Dreams", "Animal Instinct", "Salvation", "Linger", "When You're Gone" au rasunat pentru circa 10.000 de fani.

10 lucruri mai putin cunoscute despre Dolores O’Riordan

· Dolores este casatorita cu fostul manager de turneu al trupei Duran Duran, Don Burton, alaturi de care este si astazi. Cei doi se considera suflete pereche, si au luat hotararea de a se casatori la numai trei saptamani dupa ce s-au cunoscut. Au impreuna patru copii, de care sunt foarte mandri

· Familia isi imparte timpul intre o casa in Howth, County Dublin, Irlanda, o vila de vacanta in Benissa, Spania, o cabana in Ontario, Canada, precum si o crescatorie de cai care se intinde pe o suprafata de 150 de acri in Kilmallock, County Limerick, Irlanda.

· In 2006, O’ Riordan era clasata printre cele mai bogate zece femei din Irlanda. Astazi, se estimeaza ca averea ei este mult mai mare.

· „Copiii mei nu stiu foarte multe despre mama - cantareata. Eu sunt cea din jurul casei care gateste si pregateste cina. Incerc sa pastrez lucrurile destul de normal, pentru ca eram foarte tanara cand am devenit faimoasa si asta m-a afectat. Incerc sa-i tin departe de ochii publicului si sa-i fac sa-si pastreze picioarele pe pamant”, spunea O’Riordan intr-un interviu acordat unei publicatii din Boston, in 2008.

 · A compus „Zombie” band bere intr-un pub, sub puternica impresie produsa de atacurile IRA din Marea Britanie. A scris „Ode to My Family” pe cand era in turneu, pentru ca ii era foarte dor de parintii sai. Dolores a fugit de-acasa si si-a petrecut adolescenta incercand sa scape de autoritatea parintilor, dar pe masura ce devenea mai faimoasa si trupa isi petrecea mai mult timp in turnee, parintii ii lipseau din ce in ce mai mult.

· Ca artisti, recunoaste ca preferatii sai sunt David Bowie, Metallica, Aerosmith, Bjork, Annie Lennox, David Crosby, Sinead O’Connor, dar incearca sa nu-i copieze pentru ca are propriul sau stil.

· Dolores a fost crescuta in religia romano-catolica. Mama ei a fost o catolica devotata, care i-a ales numele Dolores gandindu-se la Lady of the Seven Dolours. O'Riordan spune despre ea insasi ca este „o crestina catolica neconventionala”. Este o mare admiratoare a regretatului Papa Ioan Paul al II-lea, pe care l-a intalnit la Vatican si in Limerick, atunci cand era copil. A fost invitata de asemenea de catre Papa Benedict al XVI-lea la Vatican, la concertele anuale de Craciun, si a cantat acolo de mai multe ori, in 2001, 2005, 2005.

· A avut pe masa oferta atat de a compune muzica, cat si de a juca in Titanic (1997), dar le-a refuzat pe ambele ca urmare a nasterii fiului sau.

· Dolores este de asemenea si o pictorita talentate. Lucrarile ei sunt expuse pe site-ul sau personal.

· “Toti oamenii din trupa The Cranberries au avut ceva probleme cu sanatatea mintala la inceputul carierei”, a declarat ea pentru emisiunea BBC Breakfast cu ocazia unui interviu de promovare al abumului Roses. “Am avut cateva atacuri de panica la inceputuri. Si nu doar eu, toti am trecut prin probleme atunci”, a completat-o chitaristul Noel Hogan.

Biletele la concertul din data de 11 octombrie sunt disponibile la preturile: 220 lei - Parter Golden Ring, 160 lei - Parter Silver Ring si 130 lei - Etaj.

Tichetele se pot cumpara online pe www.eventim.ro, sau prin reteaua Eventim (magazinele Germanos, Vodafone, Orange, Domo, librariile Humanitas, librariile Carturesti).

Biletele pot fi achizitionate si in doua rate lunare, doar prin CardAvantaj, la sediul Eventim din str. Polona nr. 15.

 

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Nicu Alifantis si Zan – concert extraordinar pe 5 octombrie 2012 in Hard Rock Cafe
Nicu Alifantis si Zan – concert extraordinar pe 5 octombrie 2012 in Hard Rock Cafe

Dupa aproape un an de absenta de pe scena bucuresteana, Nicu Alifantis & Zan pregatesc un concert de mare rafinament, pentru reintalnire cu publicul din capitala. 

Kempes si Rezident Ex te trimit la Sonisphere UK 2013
Kempes si Rezident Ex te trimit la Sonisphere UK 2013

Kempes si Rezident Ex ofera fanilor un dar special: unul dintre spectatorii prezenti la concertul din 21 septembrie va castiga un abonament la editia din Marea Britanie a Festivalului Sonisphere 2013! 

Mark Knopfler aduce magia Dire Straits la Bucuresti. LIVE pe 25 aprilie 2013
Mark Knopfler aduce magia Dire Straits la Bucuresti. LIVE pe 25 aprilie 2013

Mark Knopfler, fondatorul, compozitorul, chitaristul si solistul trupei Dire Straits, „eminenta cenusie” a grupului, se va afla primavara urmatoare, pentru prima data, in Romania. 

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.