SUBSONIC – Primul si singurul festival din Romania dedicat culturii bass. Prima editie: 3-5 august

Subsonic

Ginger Group, prin platforma de evenimente Yazee si Animal Entertainment, organizeaza, in perioada 3-5 august 2012, prima editie a Festivalului SUBSONIC, singurul festival din Romania dedicat exclusiv culturii bass.

SUBSONIC va gazdui doua scene si peste 60 de ore de muzica sustinute de mai mult de 30 de artisti straini. Una dintre scene va fi sustinuta de un sound system adus din Italia, cu o putere de 20.000 de wati.

Pentru a oferi publicului o selectie cat mai larga, am ales sa colaboram cu agentii de prestigiu din Marea Britanie si Franta. Am reusit, astfel, sa organizam un line-up ce cuprinde artisti in voga, dar si legende ale acestui gen de muzica. Numele lor le vom anunta in curand” – Valentin Preotu, organizator SUBSONIC.

SUBSONIC este gandit ca un proiect de viitor care isi propune sa creasca si sa promoveze in Romania cultura bass. Un punct important in economia festivalului il reprezinta scena de soundsystem de la Bababoom HiFi, un crew din Italia care va transporta la Subsonic un puternic soundsystem de 13kw.

Pe langa muzica, in cadrul SUBSONIC va veti putea bucura de activitati sportive, locuri de relaxare, workshopuri si multe alte surprize pe care le veti afla pe parcurs.

Citește și
Royksopp
ROYKSOPP, pentru prima data in Romania, la B'ESTFEST Summer Camp 2012
Mihai Mărgineanu, oripilat de ce a văzut la Vama Veche: „Am o întrebare la care nu trebuie să-mi răspundeți mie: Ba, voi știți ce mai fac copiii voștri?”

Din punct de vedere logistic, SUBSONIC va avea un camping ce va putea gazdui 1.000 de persoane si va fi dotat cu dusuri cu apa calda, toalete, internet wireless, curent pentru alimentarea de diverse echipamente electronice. Vis-a-vis de locul de desfasurare al festivalului se afla o parcare ce poate adaposti peste 500 de autoturisme.

De ce un festival dedicat exclusiv culturii bass?

“Am creat un festival dedicat culturii bass nu numai datorita puterii ei de a misca oamenii indiferent de tempo si nici datorita faptului ca este unul din cele mai puternice influente genuri muzicale ale zilelor noastre. Am creat un festival bazat pe cultura bass, deoarece reprezinta esenta a ceea ce noi intelegem prin muzica si cultura - un mix, un permanent schimb intre straturi, un amalgam de activism, libertate de exprimare, solidaritate si valori sociale ” – Codin Oraseanu, organizator SUBSONIC.

Primele 9 trupe confirmate pentru SUBSONIC:

SHAPESHIFTER (New Zealand – Heavy soul, Drum and Bass)

Cea mai valoroasa trupa live din Noua Zeelanda produce un spectacol extraordinar ce nu trebuie ratat. Shapeshifter au fost declarati un fenomen muzical pentru show-urile lor live cutremuratoare si amestecul inedit de heavy soul si drum & bass.

Reputatia lor de pionieri ai muzicii moderne a fost construita cu o abordare unica asupra muzicii electronice,restransa, in trecut, la muzicienii de studio, castigand-le astfel o bogata aclamare critica si comerciala. Cel de-al treilea lor album, “Soulstice”, a fost lansat in august 2006, intrand direct pe locul 4 in topurile nationale din Noua Zeelanda, ramanand peste 2 luni in Top 20. Tot in 2006, au fost premiati de 3 ori la premiile muzicale bNet pentru Best Live Act, Song of the Year (“Bring Change”) si Album of the Year (“Soulstice”).

BUSH CHEMIST (UK – Dub)

Fondat in 1993, in jurul lui Dougie Wardrop ca un proiect secundar al Centry. Incepind cu 1996, Bush Chemists au lansat mai multe albume si EP-uri printre care Dub Outernational, Money Run Tings, Dubs From Zion Valley (cu Jonah Dan), In Dub: Light Up Your Chalice, Dub Fire Blazing si Raw Raw Dub (2005).

In prezent, lanseaza single-uri prin intermediul propriului label Conscious Sounds. Parte din scena si cultura roots si dub din U.K., trupa produce cel mai des din studioul de acasa al operatorului Dougie Wardrop, combinand sunetele moderne cu cele specifice reggae-ului autentic.

Dawa HiFi (France – Dub)

Dawa HiFi (Val si Ben) este un soundsystem si studio de productie muzicala activ inca de la inceputul mileniului. Pe parcursul acestui timp ei au bifat peste o suta de show-uri impartind scena cu artisti precum Iration Steppas, Alpha & Omega, Martin Campbell, Zion Train, Stand High, OBF, Ondubground, Kanka, Blackboard Jungle, Jacin, Ackboo, U.Stone, Brain Damage, dar si multi altii.

Un element fara de care nu putem vorbi de acest crew este creativitatea. Pe langa dubplate-uri si albume Dawa HiFi si-au creat si propriul soundsystem (12km), un motiv in plus sa fie numiti de revistele de specialitare ca unul din cel mai prolific crew din Hexagon.

Iration Steppas (UK – Dub, Steppa)

Iration Steppas sunt unul dintre soundsystem-urile dubwise de top din lume si, cu siguranta, unul dintre cele mai puternice ca sunet. si-au inceput activitatea in 1990, prin a mixa dubplate-uri, apoi prin a-si crea propria muzica pe care au raspandit-o in intreaga lume. Initiatorul proiectului, Mark Iration, caracterizeaza Iration Steppas ca fiind soldati in prima linie a muzicii Dub, “The Vanguard of Dub”. Despre sound-ul proiectului: “inna year 3000 style”, ceea ce se reflecta intr-o originalitate debordanta si un sunet inconfundabil. Muzica lor strange impreuna oameni din toate partile si din toate paturile culturale, pentru o experienta zgomotoasa.

Unii pot spune despre Iration Steppas ca s-au indepartat de sunetul traditional reggae, insa acelasi lucru putea fi spus si despre King Tubby sau Lee Scratch Perry in vremea lor, atunci cand incepusera sa forteze granitele muzicale. Mergand intotdeauna inainte, ei continua sa joace un rol crucial in lumea muzicii dub – forta de neoprit este Dan Man.

Claston Brooks, cu numele de scena Dan Man aka Sunny Voice, este un veteran al scenei muzicale, fiind un MC prezent pe scenele locale si internationale de peste 20 ani. Emigrat din Jamaica in Marea Britanie la varsta de 11 ani, isi incepe experienta muzicala cu adevarat in 1995, cand ia contact cu primul studio de inregistrare. Au urmat o lunga serie de releas-uri alaturi de nume consacrate ale muzicii reggae din Marea Britania, inclusiv Iration Steppas, alaturi de care s-a creat o stransa colaborare.

O.B.F. ( France – Dub)

O.B.F. (Original Bass Foundation) Soundsystem, luptatori in armata muzicii dub, vin direct din Franta pentru a zgudui urechile, picioarele si intregul ring de dans. Acesti doi DJ si producatori isi livreaza propriile productii pe scena, de la roots reggae rockers pana la riddim-uri digitale steppin dubwise.

Stilul lor surprinde influente din numeroase genuri muzicale, dar ce te face sa ii asculti incontinuu este originalitatea cu care trateaza fiecare compozitie. imbinand astfel stiluri clasice ale muzicii cu propriile interpretari, stilul lor a adus un aer proaspat scenei de dub.

Panda Dub (Franta – Electro Dub)

Producator lyonez de dub cu influente din scena franceza si britanica, Panda Dub si-a creat un stil foarte original. Stilurile reggae roots, steppa-ul englezesc si electro dub-ul francez ii sustin compozitiile care au toate caracteristicile aclamate de soundsystem-urile britanice.

Sunetul Panda vine dintr-un melanj aproape stiintific de sample-uri etno, melodii electro fresh si percutante, texturi adanci si ritmuri puternice. Panda Dub este fara indoiala unul dintre artistii care demonstreaza ca dub-ul francez este plin de resurse si surprize.

RSD (UK – Dub)

RSD este un proiect al legendarului Rob Smith, cunoscut publicului de muzica electronica din proiectul Smith and Mighty. Rob produce muzica de peste 20 de ani si este unul din pilonii pe care s-a inaltat fenomenul Bristol. Formand inca din 1987 impreuna cu Ray Mighty, de acum legendara echipa ”Smith and Mighty”, cei doi au jucat un rol crucial in dezvoltarea scenelor trip hop si jungle pentru care Bristol a devenit renumit.

Sub numele RSD, Rob Smith produce muzica bass inovativa, adaptandu-se comfortabil la ritmurile sub-joase de dubstep. Cu releas-uri la label-uri recunoscute precum Punch Drunk, Earwax, Tectonic si Black Box, sunetul RSD este caracterizat de linii bass extrem de joase si grele care supun la test orice soundsystem.

Ca Dj, RSD calatoreste constant in toata lumea. In 2011 s-a oprit in Elvetia, Olanda, Suedia, Slovenia, a avut turnee in Asia (China, Japonia, Tailanda, Filipine si Vietnam) si, bineinteles, in toata Marea Britanie.

SOOM T (UK – Reggae, Dub)

Soom T este o solista din Glasgow cunoscuta pentru colaborarile vocale eclectice din peste 50 de releas-uri. Din 1999 si pana in prezent Soom T a semnat colaborari cu artisti precum The Orb, T.Raumschmiere, King Creosote, Miss Kittin, The Bug, Mungo’s HiFi, Bus, Asian Dub Foundation si multi alti artisti consacrati. si-a petrecut ultimii 10 ani inregistrand si lansand, iar persoana lui Soom T a devenit renumita in industrie ca una vesela si excentrica, cu abilitati virtuoase, inimitabila, cu un sunet distinctiv si un punct de vedere politico-spiritual puternic care ii atinge mereu poezia.

Cantareata de origine indiano-scotiana si-a castigat astfel un public nerabdator sa calatoreasca din diverse tari pentru a fi martor la rarele aparitii publice.

Cu numeroase show-uri si multe seturi care au miscat multimi si si-au lasat amprenta asupra publicul european, cu mai multe turnee recente in Scandinavia, Japonia, China, SUA, Canada si Mexic si cu alte turnee solo sau impreuna cu Mungo’s HiFi si alti artisti in India, Brazilia, Mexic, Europa, tarile Balcanice fenomenul Soom T nu da semne de incetinire.

Vibration Lab (UK – Future Reggae/Dub/Dubstep)

Scopul nostru este acela de a produce muzica "Future Reggae" si de a impartasi un mesaj pozitiv in intreg Universul.” , spun cei de la Vibration Lab. ”Este un melanj perfect intre nou si vechi."

O linie bass de dub, cu o atingere de LFO (low frequency oscilator) care indica dubstep-ul, dar se pastreaza roots, in timp ce percutia perfect echilibrata o impinge inainte, iar vocalele sugereaza „nu imi pierde timpul” si apar exact cat sa fie retinute dar nu deranjante.” - David Elvin (www.radioundergroundsound.com)

Vibration Lab fac valuri mari in scena underground la acest moment. Muzica lor nu poate fi descrisa altfel decat ca ceva frumos. Cu influente din adancurile seifurilor proprii reggae/dub, manipuleaza sunetul pentru a sculpta un sunet pamantean, futuristic si puternic!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
Citește și...
Line-up-ul OST FEST 2012 s-a imbogatit cu inca 10 trupe, printre care si EXODUS
Line-up-ul OST FEST 2012 s-a imbogatit cu inca 10 trupe, printre care si EXODUS

Dupa ce, in urma cu aproximativ 2 saptamani, OST FEST anunta 10 trupe noi pe lista celor ce vor concerta la Romexpo in iunie, iata ca acum se adauga inca 10 nume.

ROYKSOPP, pentru prima data in Romania, la B'ESTFEST Summer Camp 2012
ROYKSOPP, pentru prima data in Romania, la B'ESTFEST Summer Camp 2012

Röyksopp, unul dintre cele mai cunoscute si apreciate nume ale scenei electro internationale, se va afla vara aceasta in premiera in Romania, la B’ESTFEST Summer Camp.

Sziget Festival 2012. Romanii de la GRIMUS vor canta pe Scena Arena
Sziget Festival 2012. Romanii de la GRIMUS vor canta pe Scena Arena

Trupa romaneasca de rock alternativ Grimus va fi prezenta, in aceasta vara, la Sziget Festival Budapesta (6-13 august), pe scena Arena.

Recomandări
Polonia anunţă că a fost şi ea vizată de atacuri cibernetice ale Rusiei. Condamnă ferm „activităţile inacceptabile”
Polonia anunţă că a fost şi ea vizată de atacuri cibernetice ale Rusiei. Condamnă ferm „activităţile inacceptabile”

Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28 - care ar mai fi vizat şi Germania şi Republica Cehă - şi a condamnat aceste atacuri, informează sâmbătă Reuters.

Klaus Iohannis, mesaj de Paşte: Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui
Klaus Iohannis, mesaj de Paşte: Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, într-un mesaj, că Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace.

Ce spune Robert de Niro despre Donald Trump: „Este un monstru. Nu cred că americanii înţeleg cât de periculos va fi”
Ce spune Robert de Niro despre Donald Trump: „Este un monstru. Nu cred că americanii înţeleg cât de periculos va fi”

Adversar notoriu al lui Donald Trump de mai mulţi ani, Robert De Niro l-a atacat din nou pe fostul preşedinte american într-un interviu.