Prima statuie dedicată lui David Bowie, vandalizată în mai puțin de 2 zile de la inaugurare

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
statuie Bowie
Pro TV

Prima statuie din lume dedicată muzicianului David Bowie a fost vandalizată la mai puţin de două zile după ce a fost dezvelită în oraşul Aylesbury, din comitatul ceremonial Buckinghamshire din Anglia.

Acest oraș este cel în care artistul şi-a prezentat pentru prima dată personajul Ziggy Stardust, scrie BBC, potrivit News.ro.

Sculptura din bronz, numită „Earthly Messenger”, a fost dezvelită duminică în Aylesbury.

„Hrăniţi oamenii fără adăpost mai întâi”, arată un mesaj care a fost scris în faţa sculpturii, şi „RIP DB”, arată un alt mesaj scris pe zidul din spatele acesteia.

O parte din statuie a fost acoperită de vopsea. Statuia ar fi fost vandalizată luni, în timpul nopţii.

Sculptura a fost creată cu un buget de 100.000 de lire sterline, bani care au provenit dintr-o strângere de fonduri. Peste o treime din donaţii au provenit din afara Regatului Unit, potrivit iniţiatorului proiectului, David Stopps.

Vandalismul este îngrozitor. Plătitorii de taxe vor suporta acum şi costurile curăţării sculpturii, aşa că, în mod ironic, vinovatul va lua bani de la oameni fără adăpost”, a spus Helen Light, care locuieşte în Aylesbury.

„A fost un gest stupid. Poate că nu toată lumea apreciază mult această culptură, dar vandalismul este inutil”, a spus un alt locuitor al oraşului.

David Stopps, care s-a aflat în spatele iniţiativei de instalare a acestei statui, a spus: „Putem scoate vopseaua. Vom face acest lucru astăzi. Este o lucrare de artă publică şi vom continua să avem grijă de ea, zilnic. Există o cameră web instalată pe ea. Aşa că responsabilul va fi prins”.

Statuia este situată în Market Square din oraşul Aylesbury.

Bowie ar fi cântat pentru prima dată ca Ziggy Stardust şi ar fi lansat două albume în concerte care au avut loc la începutul anilor 1970, în sala de spectacole Friars din Buckinghamshire.

Sculptura prezintă mai multe personaje ale lui Bowie, inclusiv Ziggy Stardust.

Statuia a fost creată de Andrew Sinclair, care a semnat şi lucrări dedicate trupei Queen. Aceasta mai include lumini şi difuzoare prin care se aude câte o melodie a cântăreţului la fiecare oră, în intervalul 9.00 – 21.00.

David Bowie (8 ianuarie 1947 - 10 ianuarie 2016) a fost cântăreţ, compozitor şi producător. El a fost recompensat cu două premii Grammy, iar albumele sale s-au vândut în peste 140 de milioane de copii pe plan mondial.

Activ pe parcursul a cinci decenii, frecvent reinventându-şi stilul muzical şi cochetând cu mai multe genuri, David Bowie a fost considerat de majoritatea criticilor muzicali un influent inovator, în special datorită lucrărilor sale din anii '70.

Cântăreţul britanic s-a inspirat dintr-o vastă paletă de subiecte, în special din artă, filosofie şi literatură.

David Bowie a fost căsătorit cu Angie Barnett în perioada 1970-1980 şi cu modelul Iman în perioada 1992-2016.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO