Joi a avut loc premiera romaneasca a filmului Aferim, premiat cu Ursul de Argint. Pelicula, comparata cu "12 ani de sclavie"

12-03-2015 22:43


Starurile cinematografiei romanesti si invitati de seama au pasit, joi seara, pe covorul rosu, la premiera filmului "Aferim", care a luat ''Ursul de Argint'' pentru regie la Festivalul de la Berlin.

Pelicula a fost deja laudata de critici din intreaga lume, iar de maine va rula in cinematografele din toata tara.

"Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor merge la Radu Jude, pentru 'Aferim'!", a anuntat Matthew Weiner, membru al juriului la Festivalul de Film de la Berlin.

Dupa succesul rasunator de la Berlin, "Aferim" a devenit cel mai asteptat film romanesc din ultimii doi ani. Si, asa cum era firesc, invitatii au pasit pe covorul rosu la premiera de gala.

"Aferim" reda cu umor metalitatile din secolul al XIX-lea.
Pentru scenariu, Radu Jude s-a documentat din diverse scrieri ale vremii, dar si din povestile lui Ion Creanga. Decorurile, costumele, muzica si o imagine minunata recreaza atmosfera acelor vremuri din Tara Romaneasca.

Filmul atinge subiecte sensibile, cum ar fi conditia femeii, a sclavului, dar si problema diferentelelor etnice, pe care regizorul le considera inca de actualitate.

Dupa premiera mondiala, care a avut loc la Berlin, criticii internationali au comparat filmul lui Radu Jude cu pelicula "12 ani de sclavie".

VIDEO PROTVPLUS.RO