Permisul auto e greu de luat? Masina viitorului se conduce singura!


Ultimul update: Sambata 23 Iunie 2012 04:11
Data publicarii: Joi 28 Octombrie 2010 00:00
Categorie: Stiri Mondene

O echipa de cercetatori italieni a strabatut 13.000 de kilometri, de la Parma la Shanghai, in masini care se conduc singure. Vehiculele isi calculeaza singure distantele si detecteaza obstacolele de pe sosea. Uneori, mai au insa nevoie si de mana omului.

Cele doua masini, dotate cu patru scanere si sapte camere video, au ajuns la Expozitia Mondiala de la Shanghai dupa trei luni petrecute pe drum intre Italia si China.

"Volanul este controlat de computer. Acesta ii comanda volanului cand sa se roteasca, astfel incat sa urmareasca sinuozitatile drumului si sa evite obstacolele", a explicat Alberto Broggi, cercetator Universitatea Parma.

Mai exact, daca sesiseaza un obstacol in trafic, computerul care pune masina in miscare seteaza automat viteza si directia de rulare, iar daca e nevoie franeaza sau opreste masina. E drept ca in vehicul s-a aflat tot timpul si cate un sofer care putea interveni oricand. N-a fost insa nevoie, asa ca inventatorii sistemului sunt optimisti.

Intregul proiect a costat aproape doua milioane de euro, dar daca sistemul va fi brevetat, inventatorii lui nu vor mai avea nicio grija pentru restul vietii.

VIDEO PROTVPLUS.RO