Joe Satriani, in premiera in Romania. Concert pe 20 mai la Sala Palatului din Bucuresti

Joe Satriani

Indelung asteptat, legendarul Joe Satriani ajunge pentru prima data la Bucuresti, pe 20 mai la Sala Palatului din Capitala, in cadrul turneului sau european din 2013.

Chitarist de rock instrumental, Joe Satriani a devenit un nume sonor la nivel mondial odata cu albumul sau din 1987, "Surfing with the Alien". Dupa 10 milioane de albume vandute, 14 nominalizari la premiile Grammy si numeroase alte premii, Satriani continua sa fie adorat de fanii sai de pe intregul mapamond.

La inceputul indelungatei sale cariere, destinul lui Joe Satriani parea mai degraba de profesor si mentor decat de interpret. I-a avut elevi pe unii dintre cei mai importanti chitaristi ai decadelor ‘80 si ‘90: Steve Vai, Hammett Kirk (Metallica), Bryson David (Counting Crows).

Toti acesti muzicieni spun ca "Satch" le-a fost de nenumarate ori sursa de inspiratie, iar fanii lor pot auzi influenta incredibilei expertize tehnice a lui Joe in interpretarea elevilor sai. De la lansarea "Surfing with the Alien", albumul care i-a adus succesul comercial si l-a propulsat in lumina reflectoarelor, lucrurile s-au schimbat si Satriani a fost votat incontinuu drept cel mai bun chitarist de catre cititorii celor mai prestigioase reviste muzicale din lume.

Astfel, l-a insotit pe Mick Jagger in primul sau turneu solo international, si a cantat alaturi de Deep Purple in turneele in Japonia si Europa, cimentandu-si reputatia de virtuos al chitarii.

Citește și
Avishai Cohen
Unul dintre cei mai mari basisti de jazz din lume, Avishai Cohen, va concerta in Romania
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

In 2009, a facut echipa cu Sammy Hagar si Michael Anthony (Van Halen), Chad Smith (Red Hot Chili Peppers) pentru a pune bazele trupei Chickenfoot. Albumul de debut al trupei a fost un succes international, primind premii in SUA, Canada si Europa.

Se adauga recunoasterea din partea revista Classic Rock drept cea mai buna formatie noua a anului 2009. In octombrie 2010, Joe si-a lansat cel de-al 11-lea album de studio "Black Swans and Wormhole Wizards", aparitie umata de turnee in America de Nord si Europa. in paralel, in anul urmator, al doilea album Chickenfoot a fost lansat cu critici excelente si a fost de asemenea urmat de un turneu european al trupei.

Acesta a coincis cu vestea ca Satriani inregistreaza un album solo nou, a carui lansare la nivel mondial e planificata prin intermediul casei de discuri Sony in luna mai a acestui an.

Pe 20 mai 2013, accesul in sala va fi permis incepand cu ora 19.00, iar spectacolul va incepe la ora 20.00. Biletele intra in vanzare incepand de luni, 21 ianuarie, ora 10.00 si sunt disponibile la preturile de 250 lei, 200 lei, 160 lei, 130 lei si 100 de lei, in functie de distanta fata de scena.

Pre-sale: pana pe 27 inclusiv, cumparatorii au 10% discount la toate categoriile de bilet. Tichetele se pot cumpara online pe www.eventim.ro, sau prin reteaua Eventim (magazinele Germanos, Vodafone, Orange, Domo, librariile Humanitas, librariile Carturesti). Biletele pot fi achiziaionate si in doua rate lunare, doar prin CardAvantaj, la sediul Eventim din str. Polona nr. 15.

BIOGRAFIE

Joseph „Satch" Satriani s-a nascut in Westbury, New York, in 1956. In tinerete, a fost cel mai mare fan al lui Jimi Hendrix. A renuntat la fotbal, pasiunea sa, in ziua care a murit Hendrix, cu scopul declarat de a-si dedica tot timpul liber eforturilor de a deveni un chitarist.

In anii ‘70, Satriani a studiat cu muzicieni de jazz celebri din Long Island, inclusiv pianistul Lennie Tristano si chitaristul Billy Bauer. Tristano, in special, era un perfectionist al tehnicii, care cerea cu exigenta aceeasi mentalitatea de la elevii sai. Prin 1974, Joe Satriani avea deja proprii studenti la chitara printre care... Steve Vai. Lectiile au marcat inceputul unei lungi si afectuoase colaborari muzicale intre cei doi chitaristi.

Pentru o vreme, la inceputul carierei, destinul lui Joe Satriani parea mai degraba de profesor si mentor, decat de interpret. Astfle, i-a avut elevi pe unii dintre cei mai importanti chitaristi ai decadelor ‘80 si ‘90: Steve Vai, Hammett Kirk (Metallica), Bryson David (Counting Crows). Toti acesti muzicieni spun ca "Satch" le-a fost de nenumarate ori sursa de inspiratie, iar fanii lor pot auzi influenta incredibilei expertize tehnice a lui Joe in interpretarea elevilor sai.

Se muta in California in 1978, la Berkeley, sperand intr-o relansare a propriei cariere solo. Se regaseste insa in curind in postura de a preda din nou lectii de chitara, si in Bay Area ajunge sa-i aiba elevi pe Kevin Cardogan (Third Eye Blind), Geoff Tyson, jazzistul Charlie Hunter si Alex Skolnick (Testament). isi lanseaza primul album solo in 1986, Not of this Earth.

Abia al doilea album, insa, Surfing with the Alien, devine un succes comercial. Aproape peste noapte, Satriani incepe sa fie privit drept un chitarist de top si iti mentine o pozitie fruntasa in clasamentele revistelor muzicale ani de zile dupa aceea. Mick Jagger il alege pentru a-l insoti intr-un turneu solo in Australia si Japonia.

Doi ani mai tarziu, Satriani lanseaza Flying in a Blue Dream. Mai multe piese de pe acest disc sunt folosite in filme si reclame. 1992 este anul aparitiei discului The Extremist, care include una dintre piesele sale cele mai celebre, Summer Song.

La finalul lui 1993, Joe se alatura trupei Deep Purple, dupa plecarea lui Ritchie Blackmore. Trupa sustine un mega-turneu in Japonia, si Joe primeste oferta de a deveni membru full-time Deep Purple. Pe care o refuza, preferind sa lucreze la propriul sau contract pentru mai multe albume cu casa de discuri Sony.

Unul dintre proiectelecele mai interesante ale lui Joe, in anii '90, a fost organizarea celebrului turneu de chitaristi G3. G3 a devenit un eveniment anual, ce include unii dintre cei mai talentati chitaristi pe planeta. Primul turneu G3 a avut loc in 1996, avandu-i pe Joe Satriani, Steve Vai, si Johnson Eric drept capete de afis: 24 de orase din America de Nord in toamna acelui an, in fata a aproximativ 90.000 de fani. De atunci, Satriani si Vai au mai cantat in cadrul a 11 evenimente G3, cu multi alti muzicieni ocupand al treilea loc vacant. John Petrucci, Paul Gilbert, Robert Fripp si Adrian Legg sunt doar cateva exemple.

La sfarsitul anilor ‘90 Joe lanseaza Crystal Planet, si apoi Engines of Creation, poate cel mai experimental album Satriani pana la aceasta data. Noul mileniu aduce Strange Beautiful Music si Is There Love in Space?, doua albume mai traditionale, dar care exploreaza totusi suficient de multe teritorii necunoscute pentru a fi inovative.

Super Colossal s-a lansat in anul 2006, un album mai cald decat predecesoarele sale, urmat de Professor Satchafunkilus and the Musterion of Rock in 2008. Numeroase DVD-uri live au fost de asemenea lansate pe piata, cu cateva dintre cele mai incediare showuri ale lui Satriani.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
New Pop Order: Stubborn Heart, Walls si Mmoths concerteaza la Bucuresti
New Pop Order: Stubborn Heart, Walls si Mmoths concerteaza la Bucuresti

Control Club si OneDay continua in 2013 seria de evenimente New Pop Order, cu nume noi din underground-ul electro pop european.

Unul dintre cei mai mari basisti de jazz din lume, Avishai Cohen, va concerta in Romania
Unul dintre cei mai mari basisti de jazz din lume, Avishai Cohen, va concerta in Romania

Twin Arts in parteneriat cu Ambasada Israelului in Romania prezinta: Avishai Cohen in concert la Sala Radio.

Orphaned Land si Amaranthe - primele trupe confirmate la Festivalul ARTmania Sibiu 2013
Orphaned Land si Amaranthe - primele trupe confirmate la Festivalul ARTmania Sibiu 2013

ARTmania prezinta primele doua formatii confirmate la cea de-a opta editie a festivalului.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.