Disney a fost data in judecata pentru plagiat. De unde s-ar fi inspirat cand au facut "Frozen"

Ultima actualizare: 28-09-2014 07:09
Disney Logo

Disney a fost data in judecata de o scriitoare din Peru care acuza studioul de film ca ar fi copiat povestea din desenul animat "Regatul de gheata/ Frozen" dintr-o carte autobiografic.

Isabella Tanikumi acuza studiourile Disney ca sursa de inspiratie pentru filmul de desene animate lansat in 2013 nu este basmul "Craiasa Zapezii" al lui Hans Christian Andersen, ci autobiografia sa, "Yearnings of the Heart", pe care aceasta a publicat-o pe cheltuiala proprie in 2010. Tanikumi cere despagubiri de 250 de milioane de dolari, potrivit independent.co.uk.

Cartea peruanei Tanikumi reda experientele prin care autoarea a trecut in timpul copilariei din Anzi, dar nu apar deloc oameni de zapada vorbitori sau palate de gheata.

Totusi, plangerea depusa de autoare are trei pagini in care sustine ca povestea, personajele si starea de spirit din film au fost furate din opera ei si cere un proces cu jurati.

Tanikumi a depus o lista cu 18 exemple de plagiat in film, de la nume ale personajelor la relatia dintre cele doua surori din film. Sinopsisul cartii "Yearnings of the Heart", publicat pe site-ul de comert online Amazon, descrie autobiografia scriitoarei drept "o relatare introspectiva convingatoare" care ii poarta pe cititori "prin diferitele perioade ale vietii sale remarcabile, de la supravietuirea familiei ei in timpul cutremurului devastator din 1970, din Huarez, pana la incercarile de a depasi iubirile pierdute ale tineretii".

Relatia dintre doua surori, invocata drept exemplu de plagiat, apare si in carte, Tanikumi vorbind despre "invingerea nesigurantei personale si explorarea limitelor intelectului sau in timp ce incerca sa depaseasca evenimentul tragic al mortii preaiubitei sale surori Laura".

Pe de alta parte, povestea din desenul animat "Regatul de gheata" este prezentata pe scurt de site-ul specializat in cinematografie imdb.com: "Cand o printesa cu puterea de a ingheta lucrurile isi blesteama tara sa fie mereu acoperita de zapada, sora ei, Anna, face echipa cu un baiat din munti, cu renul jucaus al acestuia si un om de zapada pentru a schimba vremea".

Studioul Disney nu a comentat deocamdata acuzatiile. Filmul de desene animate "Regatul de gheata/ Frozen", regizat de Chris Buck si Jennifer Lee, a fost lansat in 2013 si are incasari, la nivel mondial, de peste 1,2 miliarde de dolari, potrivit boxofficemojo.com. "Frozen" a primit doua premii Oscar, pentru cel mai bun film de animatie si cel mai bun cantec.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO