Ateneul Roman, 2 si 3 martie 2013: "Aventurile Printului Achmed - Film mut cu acompaniament live"

Aventurile Printului Achmed - Film mut cu acompaniament live

Filarmonica George Enescu, Goethe - Institut Bucuresti si Primaria Municipiului Bucuresti prin CreArT anunta un concert eveniment: "Aventurile Printului Achmed - Film mut cu acompaniament live".

Evenimentul va avea loc sambata 02.03, ora 19:00, si duminica 03.03., ora 11:00, la Ateneul Roman, Sala Mare.

DIRIJOR: Stefan Geiger (Germania)
INTERPRETEAZA: Orchestra Romana de Tineret
FILM: Lotte Reiniger (1926), versiune color
MUZICA: Wolfgang Zeller (1926)

Pentru a realiza filmul de animatie cu siluete ”Aventurile Printului Achmed”, regizoarea Lotte Reiniger s-a inspirat din bogatia universului de basm al celor „O mie si una de nopti”. Astfel, ea a realizat intre 1923 si 1926, folosind aproape o suta de mii de cadre individuale, primul lungmetraj de animatie din istoria filmului.

Fiind o pioniera a filmului experimental animat, Lotte Reiniger a creat pentru fiecare miscare nenumarate decupaje minutioase si foarte delicate, carora le-a dat viata prin tehnica stop-motion. Coloana sonora pentru ”Aventurile Printului Achmed” a fost realizata in 1926 de compozitorul si dirijorul Wolfgang Zeller care astfel, a devenit unul dintre cei mai cautati compozitori germani de muzica de film.

Citește și
Concert
Festivalul Peninsula va fi mutat de la Targu Mures la Cluj-Napoca si va avea loc in iulie
Imagini surprinse cu drona arată un sat ucrainean în ruine în timp ce localnicii fug din calea rușilor VIDEO

In 1997, dirijorul Stefan Geiger a redescoperit partitura si a prezentat-o in concerte sustinute de Sinfonieorchester des Norddeutschen Rundfunks Hamburg, Paraná State Symphony Orchestra, Landesjugendorchester Bremen, precum si alte orchestre de prestigiu.

Colaborarea dirijorului Stefan Geiger cu Orchestra Romana de Tineret le ofera tinerilor muzicieni sansa de a experimenta lucruri noi si ii familiarizeaza cu un gen muzical care, in prezent, nu mai exista in forma respectiva.

Prezentarea ”Aventurilor Printului Achmed” cu acompaniament orchestral dupa partitura originala a compozitorului Wolfgang Zeller este o premiera in Romania.

Biletele se pot cumpara incepand cu 13 februarie 2013, de la casa de bilete a Ateneului Roman (Intrarea Ctin. Esarcu).

Program: marti-vineri 12:00-19:00 , sambata-duminica 16:00-19:00

Telefon: 021 315 68 75

Stefan Geiger s-a format ca muzician in orasele universitare Köln, Paris si Philadelphia. Printre profesorii sai se numara Branimir Slokar (trombon) si Peter Eötvös (dirijor). A fost bursier al „Studienstiftung des deutschen Volkes“ si laureat al mai multor concursuri internationale pentru trombon. Stefan Geiger şi-a inceput cariera ca prim trombonist la Bayerische Staatsoper München, iar in scurt timp a devenit profesor de trombon si muzica de camera la „Hochschule für Musik und Theater“, Hamburg.

Ca dirijor s-a dedicat atat muzicii noi cat si repertoriului clasic, colaborand cu orchestre de renume precum „Sinfonieorchester des Norddeutschen Rundfunks Hamburg“, „Würzburger Philharmoniker“, „Nürnberger Symphoniker“, „Orquestra de Camara da Cidade de Curitiba“, „Paraná State Symphony Orchestra“ sau „Ensemble Resonanz“. Din 2002, artistul conduce “Landesjugendorchester Bremen” /Orchestra de Tineret din Bremen, cu care a avut performante remarcabile. De asemenea, cu sprijinul „Norddeutscher Rundfunk“, realizeaza proiecte in cadrul renumitei serii de concerte „das neue werk“.

In 2011, a fost invitat pentru prima data in Romania unde a lucrat cu „Orchestra Romana de Tineret“, in cadrul Festivalului International “Enescu si Muzica Lumii”, organizat la Sinaia. Tot in 2011, a fost invitat de Goethe-Institut pentru a conduce un workshop de trombon la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.

Orchestra Romana de Tineret

Prima orchestra simfonica de tineret din Romania a luat fiinta la Sinaia in vara anului 2008 , la initiativa violoncelistului si directorului artistic al acesteia, Marin Cazacu, cu sprijinul Fundatiei "Prietenii muzicii -Serafim Antropov ". Pregatirea tehnica si artistica este asigurata de la infiintare de maestrul Cristian Mandeal.

Proiectul "Orchestra Romana de Tineret - spirit enescian si traditie europeana " a pornit din necesitatea racordarii tinerei generatii de muzicieni romani la exigentele şi aspiratiile artistice europene. Evolutia impresionanta si succesele obtinute in acesti cinci ani de existenta au culminat cu prezenta in cadrul Festivalului International “George Enescu “ si confirma asteptarile acestui proiect foarte apreciat de public si elogiat de critica de specialitate .

In noiembrie 2011, Orchestra a devenit membra a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), iar in anul 2012 a fost invitata sa sustina concerte de prestigiu la prima editie a Festivalului International “Sergiu Celibidache” de la Bucuresti , apoi in cadrul unui proiect european la Paris si Strasbourg si la Festivalul International “Young Euro Classic “ de la Berlin.

Articol recomandat de sport.ro
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Citește și...
OST 2013 a fost anulat. Organizatorii sustin ca se pregatesc pentru editia din 2014
OST 2013 a fost anulat. Organizatorii sustin ca se pregatesc pentru editia din 2014

Editia din 2013 a OST Fest, care urma sa se desfasoare intre 7 si 9 iunie, la Bucuresti, a fost anulata, deoarece organizatorii nu au dorit sa aiba "un festival mediocru", informeaza site-ul evenimentului.

Festivalul Peninsula va fi mutat de la Targu Mures la Cluj-Napoca si va avea loc in iulie
Festivalul Peninsula va fi mutat de la Targu Mures la Cluj-Napoca si va avea loc in iulie

Festivalul Peninsula va fi mutat de la Targu Mures la Cluj-Napoca si va fi organizat in perioada 18-21 iulie, pe un teren de 10 hectare situat in zona unui fost poligon militar de langa municipiu.

Eric Clapton va lansa un nou album in luna martie:
Eric Clapton va lansa un nou album in luna martie: "Old Sock"

Cantaretul si chitaristul britanic Eric Clapton a anuntat marti, printr-un mesaj postat pe site-ul lui oficial, ca va lansa cel de-al 21-lea album din cariera sa, intitulat "Old Sock", pe 12 martie, informeaza contactmusic.com.

Recomandări
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții, oamenii au primit Sfânta Lumină, ca simbol al Învierii Mântuitorului
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții, oamenii au primit Sfânta Lumină, ca simbol al Învierii Mântuitorului

Pentru creștinii ortodocși și greco-catolici, este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Potrivit Noului Testament în Sâmbăta Mare trupul Fiului lui Dumnezeu răstignit pe cruce a fost coborât în mormânt.

Rușii și-ar fi bombardat singuri un oraș. Cinci oameni au fost răniți | Video
Rușii și-ar fi bombardat singuri un oraș. Cinci oameni au fost răniți | Video

O explozie a rănit cinci persoane în orașul rus Belgorod, spune guvernatorul acestuia.

A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival
A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival

Pe litoral a plouat cu dosare penale. Poliţiştii au prins cu droguri mai mulţi turişti, în special străini, veniţi în România la festivalurile și petrecerile organizate la mare.