(P) Istoria stomatologiei – evoluția stomatologiei de la dureri dentare la implant dentar

Ultima actualizare: 22-02-2021 11:07
SEO

Stomatologia este una dintre cele mai vechi ramuri ale medicinei.

Oamenii au manifestat interes, din antichitate pentru îngrijirea danturii, şi au căutat permanent soluții pentru remedierea problemelor şi a durerii dinţilor.


Azi vizitele la cabinetele de stomatologie au devenit pentru cei mai mulți dintre noi rutină. Oamenii moderni nu mai merg la medic doar pentru a trata durerile şi infecţiile. În clinici precum clinica stomatologica City Center sunt realizate intervenții foarte variate, de la cele de profilaxie, igienizare şi îngrijire a dinţilor la cele de ortodonţie şi montare a unui aparat dentar, implant dentar şi proceduri de estetică dentară.

Antichitatea - care erau problemele stomatologice şi cum erau tratate


Durerile dentare au dat bătăi de cap dintotdeauna. Primele informații istorice scrise, legate de inflamaţiile gingivale şi durerile dentare, datează din mileniul III Î.H. Egiptenii au fost primii care au lăsat informaţii despre tratarea abcesului. Dovezile legate de interesul pentru remedierea infecţiilor nu sunt doar cele descoperite în papirusuri. În mormintele faraonilor au fost descoperite şi mandibule cu urme de perforaţii care indică drenajul infecţiilor. Conform scrierilor egiptene, durerile dentare şi infecţiile erau tratate cu plante medicinale şi rugăciuni aduse zeilor protectori.

Evul Mediu şi durerile dentare


În Evul Mediu de problemele dentare şi infecţii gingivale se ocupau călugării. În manuscrisele Evului Mediu sunt indicii conform cărora călugării extrăgeau dinţii cariaţi. După 1130, prin edict papal, monahilor li s-a interzis să se mai ocupe de aceste practici. Sarcina a reveniţi spiţerilor, care recurgeau la înlăturarea dinţilor şi a măselelor cu probleme cu obiecte ascuțite. Obiectele utilizate nu erau igienizate ori sterilizate, iar acest fapt ducea, de cele mai multe ori, la complicaţii grave. Practic, în Evul Mediu, intervențiile stomatologice se rezumau la extracţii dentare.

Stomatologia modernă - începutul


Stomatologia modernă a început în secolul XVII, când a fost lansat primul manual dentar. Pierre Fauchard a fost părintele stomatologiei moderne, acesta a lansat in 1728 un tratat elaborat în care descria cu lux de amănunte numeroase afecţiuni dentare. Tot în această lucrare apareau primele soluții pentru remedierea cariilor şi erau descrise plombele dentare. Fauchard a fost cel care a scris despre protezele dentare, despre cum trebuiau integrate şi cum îi ajuta pe cei ce le purta.

Secolul XIX a venit cu numeroase descoperiri, care au inovat stomatologia. În 1816 a fost descoperit amalgamul dentar cu care erau umplute cariile, în 1839 a fost descoperit cauciucul vulcanizat, material care a făcut posibilă dezvoltarea şi utilizarea protezelor.

Stomatologia contemporană


Stomatologia a evoluat foarte mult, ultimele trei decenii fiind cu adevărat revoluționare. Intervenţiile chirurgicale dentare sunt extrem de complexe. Pacienţii pot înlocui dinţii lipsă cu implanturi rezistente. Operaţiunile nu mai sunt dureroase sau chinuitoare pentru aceștia. Ultimii ani au fost explozivi, tehnologia utilizată şi materiale inovatoare îi ajută pe medicii contemporani să desfăşoare activitatea în cele mai bune condiţii.

Actul medical este unul extrem de specializat. Toate operaţiunile - diagnosticare, întocmire schema de tratament, tratament - realizate în clinicile moderne sunt succes garantat!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO