(P) Hernie de disc: cauze, simptome, tratamente

(P) Hernie de disc: cauze, simptome, tratamente

Durerea de spate poate apărea în orice moment și pe neașteptate.

În multe cazuri, durerea de spate nu ascunde afecțiuni mai importante, ci se datorează doar unei îndinderi musculare sau posturii incorecte, mai ales în cazul în care petreceți multe ore așezați la birou. Alte ori, însă, durerile de spate pot însemna simptome de hernie de disc. Hernie de disc, numită și ruptură de disc, înseamnă o afecțiune a unuia sau mai multor discuri intervertebrale. Această afecțiune este una dintre cele mai frecvente cauze a durerilor de gât, de spate sau de picioare.

De cele mai multe ori, hernia de disc se vindecă de la sine sau cu mici modificări ale stilului de viață, în alte cazuri, însă, poate fi necesară intervenția chirurgicală. 

Ce înseamnă hernie de disc?

Termenul hernie de disc se referă la o problemă la unul sau mai multe discuri intervertebrale. Discul vertebral are un centru moale, gelatinos (nucleu) învelit într-un exterior mai dur, cauciucat (inel). Numită deseori ruptură de disc, hernia de disc apare atunci când o parte din nucleu iese în afară ca urmare a unei rupturi apărute în inel.

O hernie de disc poate apărea la orice nivel al coloanei vertebrale, dar ea este cel mai des întâlnită în partea inferioară a spatelui.

În funcție de zona în care se află hernia de disc, aceasta poate provoca durere, amorțeală sau slăbiciune în membre, furnicături și alte simptome care afectează calitatea vieții.

Multe persoane cu hernie de disc nu resimt niciun simptom, iar în cazul unora dintre persoanele care resimt unele simptome, acestea se ameliorează în timp. În unele cazuri, este însă necesară intervenția chirurgicală pentru a ameliora starea pacientului. 

Simptomele provocate de o hernie de disc

De cele mai multe ori, o hernie de disc apare în partea inferioară a spatelui (hernie de disc lombară) și la nivelul gâtului (hernie de disc cervicală), acest lucru datorându-se în mare parte vieții sedentare și a orelor petrecute la birou, precum și posturii incorecte.

Semnele și simptomele care apar în cazul de hernie de disc depind de locul în care este situată aceasta, precum și dacă discul apară pe un nerv.

Hernia de disc afectează, de obicei, o parte a corpului.

Simptomele herniei de disc pot include:

♦ Dureri în braț sau picior. Dacă hernia de disc se află în partea inferioară a spatelui, pe lângă durerea resimțită în această zonă, veți resimți durere în zona feselor, a coapsei și a gambei. De asemenea, este posibil să aveți dureri și într-o parte a piciorului. În cazul unei herni cervicale, veți resimți durerea cea mai puternică în umăr, braț și șold. Apoi, durerea poate coborî în braț sau picior, mai ales atunci când tușiți, strănutați sau efectuați anumite mișcări. Deseori durerea este descrisă ca fiind ascuțită sau ca o senzație de arsură.

♦ Amorțeală sau furnicături. Persoanele care au o hernie de disc resimt adesea amorțeală sau furnicături radiante în partea corpului deservită de nervii afectați.

♦ Slăbiciune. Mușchii deserviți de nervii afectați tind să slăbească. Acest lucru vă poate face să vă împiedicați sau vă poate afecta capacitatea de a ridica sau de a ține obiecte.

În multe cazuri, puteți avea o hernie de disc fără simptome (asimptomatică). În aceste cazuri este posibil să nu știți că o aveți decât în urma unei investigații imagistice la nivelul coloanei vertebrale. 

Diagnosticarea herniei de disc

Cel mai bun mod de a afla dacă suferiți de hernie de disc este să apelați la medicul specialist.

Pentru diagnositc, medicul va efectua un examen fizic, pentru a determina sursa durerii. De cele mai multe ori, examenul fizic poate fi singurul test de care este nevoie pentru diagnostic. În timpul examenului fizic, medicul va verifica:

♦ Mobilitatea

♦ Reflexele la nivelul genunchiului și gleznei

♦ Forța picioarelor

♦ Modul în care mergeți pe călcâie și pe vârfuri

De asemenea, medicul poate recomanda anumite investigații, menite să excludă alte afecțiuni (fracturi sau tumori):

♦ Mielograma: investigație ce presupune administrarea de substanță de contrast în lichidul spinal și o radiografie pentru a localiza presiunea asupra măduvei spinării

♦ Tomografie Computerizată (CT)

♦ Rezonanță Magnetică (RMN)

♦ Electromiograma: investigație care determină cantitatea de electricitate pe care o produc celulele musculare atunci când sunt stimulate de nervii conectați la ele. 

Metode de ameliorare a simptomelor și prevenție

De cele mai multe ori, problemele cauzate de hernia de disc ar trebui să dispară sau să se amelioreze de la sine în câteva săptămâni.

Printre metodele de ameliorare a simptomelor se numără:

♦ Odihna. Aceasta poate ameliora inflamațiile. Câtă vreme simțiți durere, evitați exercițiile fizice sau ridicatul de greutăți. Repaosul la pat poate ajuta, dar acesta nu trebuie să se prelungească mai mult de 1, 2 zile, deoarece în lipsa mișcării articulațiile se pot înțepeni

♦ Medicamente analgezice ușoare și antiinflamatoare, dar este esențial să nu le administrați decât după ce ați consultat medicul.

♦ Kinetoterapia

♦ Exerciții aerobice, cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta

♦ Masaj

♦ Terapie cu ultrasunete

♦ Stimulare electrică a mușchilor

Deși majoritatea simptomelor se ameliorează de la sine sau prin alte tratamente, în unele cazuri poate fi recomandată intervenția chirurgicală. Dacă simptomele nu cedează, în ciuda tratamentului, în decurs de 4 până la 6 săptămâni, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală.

Pentru a preveni apariția herniei de disc există câteva lucruri pe care le puteți face și care vizează, în principal, protejarea coloanei vertebrale. Printre acestea se numără:

♦ Păstrați o postură corectă atunci când sunteți așezați la birou, cu spatele drept, coloana lombară suținută de o pernă sau de un scaun cu spătar special și picioarele ușor ridicate de la sol pe un taburet.

♦ Faceți pauze la fiecare oră, ridicându-vă de la birou și făcând câțiva pași

♦ Faceți mișcare de cel puțin trei ori pe săptămână, dar nu suprasolicitați coloana vertebrală

♦ În cazul ridicării de greutăți, nu vă aplecați din coloana lombară, ci ridicați aplecându-vă pe genunchi și folosindu-vă de forța picioarelor pentru a vă ridica.

♦ Păstrați o greutate sănătoasă, kilogramele în plus pot pune o mare presiune pe coloana vertebrală

♦ Evitați fumatul, deoarece acesta provoacă întărirea arterelor, ceea ce poate deteriora discurile intervertebrale. 

Surse:

https://www.mayoclinic.org/

https://my.clevelandclinic.org/

https://www.webmd.com/

 

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Z Spot Media și Artec 3D lansează programul „Rabla” pentru scannere 3D în România
(P) Z Spot Media și Artec 3D lansează programul „Rabla” pentru scannere 3D în România

Pentru a sustine piata de scanare 3D din Romania, dar si pentru a incuraja sustenabilitatea, producatorul Artec 3D a lansat un nou program de schimb, disponibil pe o perioada limitata.

(P) INTEK 2023 - platformă de inovare, business și networking pentru transformarea industrială
(P) INTEK 2023 - platformă de inovare, business și networking pentru transformarea industrială

TEHNIC MEDIA vă invită la prima ediție INTEK - singurul târg expozițional din România dedicat transformării proceselor industriale, organizat între 4 și 7 aprilie, la Centrul de Evenimente Lux Divina, Brașov.

(P) Cum să îți construiești singur piscina în 2023 – trenduri și sfaturi de la specialiști
(P) Cum să îți construiești singur piscina în 2023 – trenduri și sfaturi de la specialiști

În ultimii ani trendul pe piața construcțiilor de piscine s-a mutat către achiziționarea de kituri și echipamente pentru piscine de la firme specializate și construirea acestora în regie proprie.

Recomandări
Au fost identificați doi dintre românii cu cetățenie canadiană care au murit în timp ce treceau ilegal granița în SUA
Au fost identificați doi dintre românii cu cetățenie canadiană care au murit în timp ce treceau ilegal granița în SUA

Doi dintre cei patru imigranți de origine română morți în Canada, într-o tentativă de a trece ilegal frontiera în Statele Unite, au fost identificați de poliția canadiană.

Război în Ucraina. Șeful Bisericii Ortodoxe Ucrainene, mitropolitul Pavel, a fost arestat pentru că a susținut Rusia
Război în Ucraina. Șeful Bisericii Ortodoxe Ucrainene, mitropolitul Pavel, a fost arestat pentru că a susținut Rusia

În anticipata sa contraofensivă, Ucraina va încerca să împartă trupele invadatoare în două, pentru a străpunge coridorul terestru dintre Rusia și peninsula Crimeea și să taie liniile de aprovizionare.

FOTO și VIDEO. Furtunile și tornadele au făcut ravagii în sud-vestul SUA. 21 oameni au murit până acum
FOTO și VIDEO. Furtunile și tornadele au făcut ravagii în sud-vestul SUA. 21 oameni au murit până acum

Şapte decese legate de evenimente meteorologice extreme au fost confirmate, sâmbătă, în Tennessee.