(P) Hernie de disc: cauze, simptome, tratamente

(P) Hernie de disc: cauze, simptome, tratamente

Durerea de spate poate apărea în orice moment și pe neașteptate.

În multe cazuri, durerea de spate nu ascunde afecțiuni mai importante, ci se datorează doar unei îndinderi musculare sau posturii incorecte, mai ales în cazul în care petreceți multe ore așezați la birou. Alte ori, însă, durerile de spate pot însemna simptome de hernie de disc. Hernie de disc, numită și ruptură de disc, înseamnă o afecțiune a unuia sau mai multor discuri intervertebrale. Această afecțiune este una dintre cele mai frecvente cauze a durerilor de gât, de spate sau de picioare.

De cele mai multe ori, hernia de disc se vindecă de la sine sau cu mici modificări ale stilului de viață, în alte cazuri, însă, poate fi necesară intervenția chirurgicală. 

Ce înseamnă hernie de disc?

Termenul hernie de disc se referă la o problemă la unul sau mai multe discuri intervertebrale. Discul vertebral are un centru moale, gelatinos (nucleu) învelit într-un exterior mai dur, cauciucat (inel). Numită deseori ruptură de disc, hernia de disc apare atunci când o parte din nucleu iese în afară ca urmare a unei rupturi apărute în inel.

O hernie de disc poate apărea la orice nivel al coloanei vertebrale, dar ea este cel mai des întâlnită în partea inferioară a spatelui.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

În funcție de zona în care se află hernia de disc, aceasta poate provoca durere, amorțeală sau slăbiciune în membre, furnicături și alte simptome care afectează calitatea vieții.

Multe persoane cu hernie de disc nu resimt niciun simptom, iar în cazul unora dintre persoanele care resimt unele simptome, acestea se ameliorează în timp. În unele cazuri, este însă necesară intervenția chirurgicală pentru a ameliora starea pacientului. 

Simptomele provocate de o hernie de disc

De cele mai multe ori, o hernie de disc apare în partea inferioară a spatelui (hernie de disc lombară) și la nivelul gâtului (hernie de disc cervicală), acest lucru datorându-se în mare parte vieții sedentare și a orelor petrecute la birou, precum și posturii incorecte.

Semnele și simptomele care apar în cazul de hernie de disc depind de locul în care este situată aceasta, precum și dacă discul apară pe un nerv.

Hernia de disc afectează, de obicei, o parte a corpului.

Simptomele herniei de disc pot include:

♦ Dureri în braț sau picior. Dacă hernia de disc se află în partea inferioară a spatelui, pe lângă durerea resimțită în această zonă, veți resimți durere în zona feselor, a coapsei și a gambei. De asemenea, este posibil să aveți dureri și într-o parte a piciorului. În cazul unei herni cervicale, veți resimți durerea cea mai puternică în umăr, braț și șold. Apoi, durerea poate coborî în braț sau picior, mai ales atunci când tușiți, strănutați sau efectuați anumite mișcări. Deseori durerea este descrisă ca fiind ascuțită sau ca o senzație de arsură.

♦ Amorțeală sau furnicături. Persoanele care au o hernie de disc resimt adesea amorțeală sau furnicături radiante în partea corpului deservită de nervii afectați.

♦ Slăbiciune. Mușchii deserviți de nervii afectați tind să slăbească. Acest lucru vă poate face să vă împiedicați sau vă poate afecta capacitatea de a ridica sau de a ține obiecte.

În multe cazuri, puteți avea o hernie de disc fără simptome (asimptomatică). În aceste cazuri este posibil să nu știți că o aveți decât în urma unei investigații imagistice la nivelul coloanei vertebrale. 

Diagnosticarea herniei de disc

Cel mai bun mod de a afla dacă suferiți de hernie de disc este să apelați la medicul specialist.

Pentru diagnositc, medicul va efectua un examen fizic, pentru a determina sursa durerii. De cele mai multe ori, examenul fizic poate fi singurul test de care este nevoie pentru diagnostic. În timpul examenului fizic, medicul va verifica:

♦ Mobilitatea

♦ Reflexele la nivelul genunchiului și gleznei

♦ Forța picioarelor

♦ Modul în care mergeți pe călcâie și pe vârfuri

De asemenea, medicul poate recomanda anumite investigații, menite să excludă alte afecțiuni (fracturi sau tumori):

♦ Mielograma: investigație ce presupune administrarea de substanță de contrast în lichidul spinal și o radiografie pentru a localiza presiunea asupra măduvei spinării

♦ Tomografie Computerizată (CT)

♦ Rezonanță Magnetică (RMN)

♦ Electromiograma: investigație care determină cantitatea de electricitate pe care o produc celulele musculare atunci când sunt stimulate de nervii conectați la ele. 

Metode de ameliorare a simptomelor și prevenție

De cele mai multe ori, problemele cauzate de hernia de disc ar trebui să dispară sau să se amelioreze de la sine în câteva săptămâni.

Printre metodele de ameliorare a simptomelor se numără:

♦ Odihna. Aceasta poate ameliora inflamațiile. Câtă vreme simțiți durere, evitați exercițiile fizice sau ridicatul de greutăți. Repaosul la pat poate ajuta, dar acesta nu trebuie să se prelungească mai mult de 1, 2 zile, deoarece în lipsa mișcării articulațiile se pot înțepeni

♦ Medicamente analgezice ușoare și antiinflamatoare, dar este esențial să nu le administrați decât după ce ați consultat medicul.

♦ Kinetoterapia

♦ Exerciții aerobice, cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta

♦ Masaj

♦ Terapie cu ultrasunete

♦ Stimulare electrică a mușchilor

Deși majoritatea simptomelor se ameliorează de la sine sau prin alte tratamente, în unele cazuri poate fi recomandată intervenția chirurgicală. Dacă simptomele nu cedează, în ciuda tratamentului, în decurs de 4 până la 6 săptămâni, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală.

Pentru a preveni apariția herniei de disc există câteva lucruri pe care le puteți face și care vizează, în principal, protejarea coloanei vertebrale. Printre acestea se numără:

♦ Păstrați o postură corectă atunci când sunteți așezați la birou, cu spatele drept, coloana lombară suținută de o pernă sau de un scaun cu spătar special și picioarele ușor ridicate de la sol pe un taburet.

♦ Faceți pauze la fiecare oră, ridicându-vă de la birou și făcând câțiva pași

♦ Faceți mișcare de cel puțin trei ori pe săptămână, dar nu suprasolicitați coloana vertebrală

♦ În cazul ridicării de greutăți, nu vă aplecați din coloana lombară, ci ridicați aplecându-vă pe genunchi și folosindu-vă de forța picioarelor pentru a vă ridica.

♦ Păstrați o greutate sănătoasă, kilogramele în plus pot pune o mare presiune pe coloana vertebrală

♦ Evitați fumatul, deoarece acesta provoacă întărirea arterelor, ceea ce poate deteriora discurile intervertebrale. 

Surse:

https://www.mayoclinic.org/

https://my.clevelandclinic.org/

https://www.webmd.com/

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Extensiile de gene: tot ce trebuie să știi despre procedură și întreținere
(P) Extensiile de gene: tot ce trebuie să știi despre procedură și întreținere

Visezi la gene lungi, voluminoase și curbate, care să îți intensifice privirea și să îți confere un plus de magnetism? Extensiile de gene pot fi soluția perfectă pentru tine!

(P) Ghid complet pentru alegerea mânerelor de uși potrivite pentru casa ta
(P) Ghid complet pentru alegerea mânerelor de uși potrivite pentru casa ta

Alegerea mânerelor de uși potrivite pentru casa ta poate părea o sarcină minoră, dar detaliile mici sunt adesea cele care contează atunci când amenajezi o locuință.

(P) Cum putem integra practicile ecologice în viața de zi cu zi a copiilor
(P) Cum putem integra practicile ecologice în viața de zi cu zi a copiilor

Planeta noastră se confruntă cu o serie de provocări majore: schimbări climatice, poluare, resurse epuizate.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.