(P) Hernie de disc: cauze, simptome, tratamente

(P) Hernie de disc: cauze, simptome, tratamente

Durerea de spate poate apărea în orice moment și pe neașteptate.

În multe cazuri, durerea de spate nu ascunde afecțiuni mai importante, ci se datorează doar unei îndinderi musculare sau posturii incorecte, mai ales în cazul în care petreceți multe ore așezați la birou. Alte ori, însă, durerile de spate pot însemna simptome de hernie de disc. Hernie de disc, numită și ruptură de disc, înseamnă o afecțiune a unuia sau mai multor discuri intervertebrale. Această afecțiune este una dintre cele mai frecvente cauze a durerilor de gât, de spate sau de picioare.

De cele mai multe ori, hernia de disc se vindecă de la sine sau cu mici modificări ale stilului de viață, în alte cazuri, însă, poate fi necesară intervenția chirurgicală. 

Ce înseamnă hernie de disc?

Termenul hernie de disc se referă la o problemă la unul sau mai multe discuri intervertebrale. Discul vertebral are un centru moale, gelatinos (nucleu) învelit într-un exterior mai dur, cauciucat (inel). Numită deseori ruptură de disc, hernia de disc apare atunci când o parte din nucleu iese în afară ca urmare a unei rupturi apărute în inel.

O hernie de disc poate apărea la orice nivel al coloanei vertebrale, dar ea este cel mai des întâlnită în partea inferioară a spatelui.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

În funcție de zona în care se află hernia de disc, aceasta poate provoca durere, amorțeală sau slăbiciune în membre, furnicături și alte simptome care afectează calitatea vieții.

Multe persoane cu hernie de disc nu resimt niciun simptom, iar în cazul unora dintre persoanele care resimt unele simptome, acestea se ameliorează în timp. În unele cazuri, este însă necesară intervenția chirurgicală pentru a ameliora starea pacientului. 

Simptomele provocate de o hernie de disc

De cele mai multe ori, o hernie de disc apare în partea inferioară a spatelui (hernie de disc lombară) și la nivelul gâtului (hernie de disc cervicală), acest lucru datorându-se în mare parte vieții sedentare și a orelor petrecute la birou, precum și posturii incorecte.

Semnele și simptomele care apar în cazul de hernie de disc depind de locul în care este situată aceasta, precum și dacă discul apară pe un nerv.

Hernia de disc afectează, de obicei, o parte a corpului.

Simptomele herniei de disc pot include:

♦ Dureri în braț sau picior. Dacă hernia de disc se află în partea inferioară a spatelui, pe lângă durerea resimțită în această zonă, veți resimți durere în zona feselor, a coapsei și a gambei. De asemenea, este posibil să aveți dureri și într-o parte a piciorului. În cazul unei herni cervicale, veți resimți durerea cea mai puternică în umăr, braț și șold. Apoi, durerea poate coborî în braț sau picior, mai ales atunci când tușiți, strănutați sau efectuați anumite mișcări. Deseori durerea este descrisă ca fiind ascuțită sau ca o senzație de arsură.

♦ Amorțeală sau furnicături. Persoanele care au o hernie de disc resimt adesea amorțeală sau furnicături radiante în partea corpului deservită de nervii afectați.

♦ Slăbiciune. Mușchii deserviți de nervii afectați tind să slăbească. Acest lucru vă poate face să vă împiedicați sau vă poate afecta capacitatea de a ridica sau de a ține obiecte.

În multe cazuri, puteți avea o hernie de disc fără simptome (asimptomatică). În aceste cazuri este posibil să nu știți că o aveți decât în urma unei investigații imagistice la nivelul coloanei vertebrale. 

Diagnosticarea herniei de disc

Cel mai bun mod de a afla dacă suferiți de hernie de disc este să apelați la medicul specialist.

Pentru diagnositc, medicul va efectua un examen fizic, pentru a determina sursa durerii. De cele mai multe ori, examenul fizic poate fi singurul test de care este nevoie pentru diagnostic. În timpul examenului fizic, medicul va verifica:

♦ Mobilitatea

♦ Reflexele la nivelul genunchiului și gleznei

♦ Forța picioarelor

♦ Modul în care mergeți pe călcâie și pe vârfuri

De asemenea, medicul poate recomanda anumite investigații, menite să excludă alte afecțiuni (fracturi sau tumori):

♦ Mielograma: investigație ce presupune administrarea de substanță de contrast în lichidul spinal și o radiografie pentru a localiza presiunea asupra măduvei spinării

♦ Tomografie Computerizată (CT)

♦ Rezonanță Magnetică (RMN)

♦ Electromiograma: investigație care determină cantitatea de electricitate pe care o produc celulele musculare atunci când sunt stimulate de nervii conectați la ele. 

Metode de ameliorare a simptomelor și prevenție

De cele mai multe ori, problemele cauzate de hernia de disc ar trebui să dispară sau să se amelioreze de la sine în câteva săptămâni.

Printre metodele de ameliorare a simptomelor se numără:

♦ Odihna. Aceasta poate ameliora inflamațiile. Câtă vreme simțiți durere, evitați exercițiile fizice sau ridicatul de greutăți. Repaosul la pat poate ajuta, dar acesta nu trebuie să se prelungească mai mult de 1, 2 zile, deoarece în lipsa mișcării articulațiile se pot înțepeni

♦ Medicamente analgezice ușoare și antiinflamatoare, dar este esențial să nu le administrați decât după ce ați consultat medicul.

♦ Kinetoterapia

♦ Exerciții aerobice, cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta

♦ Masaj

♦ Terapie cu ultrasunete

♦ Stimulare electrică a mușchilor

Deși majoritatea simptomelor se ameliorează de la sine sau prin alte tratamente, în unele cazuri poate fi recomandată intervenția chirurgicală. Dacă simptomele nu cedează, în ciuda tratamentului, în decurs de 4 până la 6 săptămâni, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală.

Pentru a preveni apariția herniei de disc există câteva lucruri pe care le puteți face și care vizează, în principal, protejarea coloanei vertebrale. Printre acestea se numără:

♦ Păstrați o postură corectă atunci când sunteți așezați la birou, cu spatele drept, coloana lombară suținută de o pernă sau de un scaun cu spătar special și picioarele ușor ridicate de la sol pe un taburet.

♦ Faceți pauze la fiecare oră, ridicându-vă de la birou și făcând câțiva pași

♦ Faceți mișcare de cel puțin trei ori pe săptămână, dar nu suprasolicitați coloana vertebrală

♦ În cazul ridicării de greutăți, nu vă aplecați din coloana lombară, ci ridicați aplecându-vă pe genunchi și folosindu-vă de forța picioarelor pentru a vă ridica.

♦ Păstrați o greutate sănătoasă, kilogramele în plus pot pune o mare presiune pe coloana vertebrală

♦ Evitați fumatul, deoarece acesta provoacă întărirea arterelor, ceea ce poate deteriora discurile intervertebrale. 

Surse:

https://www.mayoclinic.org/

https://my.clevelandclinic.org/

https://www.webmd.com/

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Hottscan 3D - scanarea încăperilor pentru proiectarea mobilierului pe comandă
(P) Hottscan 3D - scanarea încăperilor pentru proiectarea mobilierului pe comandă

Progresele tehnologice din ultimele decenii si-au pus amprenta puternic asupra lumii moderne, influentand si imbunatatindu-ne calitatea vietii, contribuind la dezvoltarea si eficientizarea proceselor de productie din diverse domenii si industrii.

(P) NEI Divizia de Securitate a asigurat derularea în siguranţă a festivalului West Side Flower Fest 2024 din București
(P) NEI Divizia de Securitate a asigurat derularea în siguranţă a festivalului West Side Flower Fest 2024 din București

În perioada 31 mai - 2 iunie 2024, echipa NEI Divizia de Securitate a avut misiunea de a asigura securitatea și protecția festivalului West Side Flower Fest, desfășurat în Sectorul 6, în Parcul Drumul Taberei și pe Bulevardul Drumul Taberei.

(P) Malina îți aduce poftă de vacanță
(P) Malina îți aduce poftă de vacanță

Atunci când îți vine pofta, ceva bun de la Malina te așteaptă! În plus, vara asta, Malina aduce și cheful de vacanță!

Recomandări
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți

Sunt tensiuni mari în Sectoarele 1 și 2 ale Capitalei, unde actualii primari acuză fraudarea votului. Edilul de la 2, Radu Mihaiu, care a obținut renumărarea buletinelor în una dintre secții, a anunțat miercuri noapte rezultatul procesului.

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.