”Războiul gunoaielor”. Unde sunt obligați să depoziteze gunoiul toți operatorii de salubritate din capitală

Ultima actualizare: 30-09-2021 19:56

Operatorii de salubritate din capitală sunt obligaţi să ducă gunoiul la o singură groapă şi aceea cu mari probleme de legalitate, la Vidra.

Joi, într-un nou episod al campaniei "Războiul gunoaielor" vă prezentăm un scenariu cu final cunoscut după model italian. Este vorba despre un blocaj, cauzat de autorităţi incompetente sau corupte.

Fiecare sector din Bucureşti lucrează cu companii diferite de salubritate, dar gunoiul este responsabilitatea Primăriei generale care ar trebui să se ocupe de eliminare acestuia.

În 1999 Primăria municipiului Bucureşti a decis construcţia a două gropi de gunoi în oglindă, cu contracte pe 20 de ani: una în sud, la Vidra şi alta în nord, la Chiajna, administrată de Iridex, închisă de la 1 iunie 2021.

Corneliu Pascu, om de afaceri: ”Când se ajunge la 75% din capacitate legea spune că este obligată să dezvolte capacitatea unei alte instalaţii. Primăria generală! N-a făcut-o”.

Reporter: Când a fost atinsă capacitatea la dumneavoastră?

Corneliu Pascu: ”Păi cred că la noi era atinsă capacitatea în 2015”.

Dar nici la Vidra situaţia nu este clară. În 2020 PMB reziliază unilateral contractul cu cei de la EcoSud, administratorii gropii de gunoi Vidra.


Reporter: Contractul din 1999 mai este în vigoare?

Nicușor Dan: ”Dacă este sau nu este în vigoare este o chestiune supusă instanţei. Dacă tu ca administraţie ajungi la instanţă înseamă că toate procedurile pe care tu le-ai avut au fost fie eronate, fie neclare. Din păcate asta este situaţia pe care am moştenit-o, nu trebuia să ajungem în instanțe”.

În acelaşi timp ANRSC – autoritatea Naţională de reglementare pentru serviciile comunitare de utilităţi publice suspendă licenţa pentru EcoSud la Vidra.

Tánczos Barna: ”Să se ducă să închidă groapa! Asta este, acceptăm o soluţie pe lângă lege pentru că nu avem soluţii şi ajungem la ce spuneţi dumneavoastră, de ce nu avem soluţii?!”

Am încercat în repetate rânduri să realizăm un interviu filmat cu un reprezentant EcoSud.

În cele din urmă am primit un comunicat prin care ni s-a transmis că nu este nimeni disponibil, dar că firma deţine toate autorizaţiile, licenţele, certificările, acordurile şi avizele prevăzute de lege. Reprezentanţii operatorului depozitului de deşeuri Vidra asigură toţi cetăţenii şi autorităţile publice din Bucureşti şi Ilfov că în privinţa serviciilor oferite de compania Eco Sud nu există iminenţa unei crize.

Nello: ”Dar trebui să reţineţi că, dacă o groapă de gunoi
are proprietari anonimi, proprietari care neinterpelaţi
de opinia publică, proprietari invizibili, care nu permit accesul presei
sau al cetăţenilor la groapa de gunoi, atunci e cazul să vă alarmaţi”.

Roma a trecut prin această poveste care pare trasă la indigo. Timp de mai bine de 40 de ani capitala Italiei nu a avut decât un singur depozit de gunoi situate la 20 de kilometri: Malagrotta.

Malagrotta înseamnă grotă rea sau peşteră rea. Acum este de fapt un munte. Românii glumesc şi spun că este a-8-a colina a Romei. 220 de hectare de deşeuri care stau în proximitatea capitalei Italiei.

Simone Manda: ”Proprietarul acesteia este Manlio Ceronni, Il Supremo. E în afacere de 40 de ani, a avut monopolul pe tot gunoiul Romei”.

Simone face parte dintr-o reţea de jurnalişti şi activişti preocupaţi de problemele de mediu şi impactul crimei organizate asupra comunităţilor.

Simone: ”Este închis din 2013 din cauza problemelor judiciare ale lui Manlio Ceronnni. Discarica de la Malagrotta închisă în octombrie 2013, în curs de punere în siguranţă a obiectivului. Ceronni a fost unul dintre cei mai mari investitori din Sistema Ambiente, care a fost sub umbrela Sistema International, o companie mult mai mare. Şi acestea au avuit o companie şi în România, Systema Ecologica”.

În zilele următoare vă prezentăm legăturile bolnăvicioase dintre România şi Italia în domeniul deşeurilor, cine sunt actorii şi cum a ajuns Bucureştiul într-o situaţie imposibilă. Campania Războiul Gunoaielor continua la Ştirile Protv şi România, te iubesc!

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO