Cum au ajuns două spitale Covid, pentru care s-au plătit 14 milioane de euro, să stea închise în plină criză

Dată publicare: 10-04-2021 20:02
Dată actualizare: 10-04-2021 20:13


Procurorii DNA investighează achiziții de sute de milioane de euro făcute în pandemie. Duminică, la "România, te iubesc!" vedem cum două spitale de campanie pentru care s-au plătit aproape 14 milioane de euro din bani publici stau închise.

 

Sub cheie sunt și materiale de protecție ori aparatură valoroasă, cumpărate la prețuri exagerate de fostul director Unifarm, Adrian Ionel - judecat acum într-un proces de corupție.

Afaceri pe suferința oamenilor. Așa descriu procurorii achizițiile cu măști, combinezoane, aparatură medicală care s-au derulat în ultimul de pandemie.

Starea de urgență de anul trecut a resetat sistemul de achiziții publice, iar unii funcționari au profitat.

Crin Bologa, șeful Direcției Naționale Anticorupție: ”Trebuie făcute expertize pe măști, izolete, sunt dosare în desfășurare”.

Duminică, la ”România, te iubesc!”, vorbim cu o parte dintre actorii acestor achiziții.

Dar și cu cei care au fost în guvern în acea perioadă.

Ludovic Orban, fostul premier al României: ”Să-mi spuneți ce vreți să vorbiți cu mine, pentru că nu sunt obligat să-mi puneți camera să vorbesc, să mă luați imediat la întrebări”.

10 milioane de euro a costat un spital de campanie ROL 3 NATO cumpărat de consiliile județene Iași și Neamț care a fost închis din cauza problemelor care au tot apărut în condițiile în care spitalele sunt pline de pacienți cu COVID-19. Recent, spitalul a fost inundat în timpul unei ploi.

 

Probleme din cauza unor răuvoitori

 

Florin Roșu, directorul Spitalului de Boli Infecțioase Iași: ”Uitați că începe să picure, le-am spus tot timpul ”trebuie să privim pacienții ca și cum ar fi rudele noastre”. Nu mi-ar conveni ca o rudă de-a mea să fie îngrijită, nu știi ce se întâmplă”.

Cel care a cumpărat spitalul prin asociația regionala Euronest este Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, care spune că problemele apar din cauza unor răuvoitori. Altfel, spitalul e perfect.

Pentru spital s-au plătit peste 10 milioane de euro și din primele luni de funcționare au apărut probleme. Oamenii se plângeau că îngheață de frig, în vreme ce asistentele umblau la taboul electric pentru că siguranțele săreau foarte des.

De aceea, în ianuarie a fost închis și de atunci se tot remediază probleme. Și la Bacău un spital de campanie stă închis din ziua montării.

Pentru acest spital de campanie s-au plătit aproape 3 milioane de euro. Sunt 19 corturi cu 56 de paturi și 6 module ATI. De asemenea, există aparatură PCR. Din ziua instalării și până acum nu a funcționat nici măcar o zi.

 

”Am fost obligați să semnăm”

 

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: ”Acolo a fost o problemă de achiziție, sunt mai multe informații, nu s-a putut recepționa. Dacă se rezolvă, să fie recepționat, dar asta înseamnă să se reia toată procedura, nu s-a cerut din cauza unor neconcordanțe între ce s-a cerut și ce s-a venit cu el și așa mai departe".

Cel care cumpărase spitalul este Adrian Ionel, fost director al Unifarm, în prezent judecat pentru abuz în serviciu și pentru că ar fi pretins mită în valoare de 760.000 de euro ca să acorde preferențial un contract de materiale sanitare folosite în lupta împotriva Covid-19.

Tot el a semnat o clauză care pune acum Unifarm în postura de a mai plăti 3 milioane de euro către IGSU pentru că n-au predat unitatea conform caietului de sarcini.

Adrian Ionel, fostul șef al Unifarm: ”Am fost obligați să semnăm acel contract”.

Duminică, la ”România, te iubesc!”, aflăm și povestea din spatele mitei de sute de mii de euro de care îl acuză procurorii în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată.

 

 

 

Tags: spitale, covid, inchise,