Kovesi, susţinută de lideri europeni, dar nu şi de români. Cum o laudă ministrul austriac


Ultimul update: Vineri 08 Februarie 2019 20:48
Data publicarii: Vineri 08 Februarie 2019 19:33
Categorie: Stiri Justitie

Codruța Kovesi are susținători importanți pentru funcția de procuror general al Uniunii Europene, dar nu și din partea României.

În timp ce ministrul austriac al Justiției spune clar că va vota pentru ea, omologul său român, Tudorel Toader, face demersuri pentru că ceilalți oficiali europeni să o respingă. După reuniunea informală a miniștrilor Justiției din Uniunea Europeană, Toader a spus că-și menține poziția.

Fostă şefă DNA, Laura Codruta Kovesi, este favorita pentru a ajunge procuror general european. O spun străinii, nu şi românii. Ministrul Justiţiei din Austria, Josef Moser, a decis deja că ţara să vă vota pentru Laura Codruta Kovesi.

Ministrul austriac al Justiției, Josef Moser: „Sprijin această candidatură. Pe 11 ianuarie au fost aleși cei mai buni 11 candidați dintre cei 24 de pe listă, iar pe 30 și 31 Ianuarie au avut loc audierile celor 11 candidați rămași în discuție și s-a întocmit o listă scurtă unde pe primul loc este doamna Kovesi. Nu există niciun dubiu că merită această poziție."

Şi nu este singurul European care o vrea pe Kovesi în fruntea Parchetului general European. Președintele Comisiei Afaceri europene din Parlamentul german, Gunther Krichbaum, a declarat că Germania și Franța și-ar putea retrage candidații pentru a o sprijini pe Laura Codruța Kovesi.

Problema este, însă, chiar în România. Tudorel Toader a anunţat că va transmite Comisiei Europene ca Laura Codruta Kovesi a comis abuzuri în sistemul judiciar, motiv pentru care a şi fost revocată.

Tudorel Toader: Eu poziţia mi-am exprimat-o, mi-o menţin. Credeţi că eu mă pot substitui în a răspunde în locul premierului? Categoric nu. Cel mult pot fi consultat şi pot exprima un punct de vedere. În momentul în care ambasadorul României la Bruxelles va primi un mandat îl va primi de la premier şi nu de la ministrul Justiţiei.”

Subiectul nu a fost discutat şi la reuniunea informală a miniştrilor justiţiei de la Bucureşti.

Vera Jurova, comisar European pentru Justiţie:
„Doamna Kovesi este pe listă scurtă a celor trei candidați. Procedură este în desfășurare și ține de Parlamentul European și de statele membre să continue această selecție transparentă și obiectivă. Trebuie să găsim cel mai bun șef posibil pentru Parchetul European.”

Laura Codruta Kovesi este prima de pe listă scurtă a oficialilor europeni pentru funcţia de Procuror General al Uniunii Europene, alături de un francez şi un neamţ. Poziţia României va fi exprimată de ambasadorul la Uniunea Europeană, după mandatul dat de guvernul nostru, la propunerea ministrului Justiţiei.

Decizia finală se ia, însă, pe baza unor negocieri intre Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene, instituţie pe care România o conduce până la finalul lunii iunie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO
Simina, fosta soție a lui What's Up, face dezvăluiri la câteva luni de la divorț

Simina: "Cred că într-o zi vine o întrebare dacă este iubire sau obișnuință"


13:55
Accidentele rutiere, tot mai dese în ultimii ani

"Un moment de neatenție la volan poate crea traume ireparabile în familie"


12:16
Daniela Gyorfi, despre operațiile estetice

"Această medicină este o chirurgie și are niște consecințe pozitive, dar poate avea riscuri și complicații"


18:44
Amna a lansat un nou single "Cumpăr timp"

Amna: "Timpul pierdut nu se mai reucperează niciodată"


04:55
Reacția Iuliei Albu după ce s-a scris că a fost terorizată și umilită de iubit

19:43
Oana Lis, prima terapie în calitate de psiholog. Radu Ciucă și Daniel Nicolăină, primii ei pacienți

05:31
Rețeta Chef Hadad, "Porumbel clasic în stil Maroc"

15:26
Chef Hadad izbucnește în lacrimi pentru că Jeremy părăsește competiția

08:17
Primul finalist la Masterchef care se salvează este Ionuț. A reușit să prepare cel mai gustos desert care a fost pe placul juraților

08:31
Roata norocului i-a luat pe concurenți prin surprindere. Ingredientul la care se oprește roata va trebui să devină vedeta farfuriei

04:30