Grefieră din Iaşi, obligată să plătească daune morale uriașe unui fost deţinut

Ultimul update: Joi 05 Iulie 2018 14:14
Data publicarii: Joi 05 Iulie 2018 12:50
Categorie: Justitie

O situaţie rar întâlnită în justiţie a avut loc la Iaşi. O grefieră de la Tribunal a fost condamnată în prima instanţă să plătească daune morale de 20.000 de euro unui fost deţinut.

Acesta fusese eliberat condiţionat, dar a rămas încarcerat încă 6 luni din cauză că decizia judecătorului nu ajunsese la penitenciar. 

Marin Mocanu a fost condamnat în 1999 la 18 ani de puşcărie, pentru crimă: şi-a omorât un cumnat şi a abandonat apoi trupul neînsufleţit într-o hazna. Bărbatul a fost apoi judecat şi închis la Penitenciarul din Iaşi.

În 2014 omul a cerut să fie eliberat condiţionat: solicitarea sa a fost admisă de Tribunal. Însă bărbatul a mai stat încă jumătate de an după gratii, din cauza unei încurcături birocratice. Acum Instanţă a stabilit că grefiera a încercat să trimită decizia instanţei prin fax, către penitenciar, însă nu a verificat dacă a şi ajuns.

Pentru această greşeală magistraţii au hotărât că femeia trebuie să plătească 20.000 euro, daune morale, plus 18.000 lei, amendă penală. Decizia nu este definiva, iar avocatul grefierei a făcut deja apel.

Ajuns acasă, într-o comună din judeţul Vaslui, bărbatul de 63 de ani povesteşte cât de mult îşi dorea să iasă din închisoare.

Marin Mocanu: "Nu mai ştiam unde să merg să mă liberez. Îi întrebam la judecătorie unde să merg să mă liberez. Eram disperat. Nu eram o panaramă, nu făceam rău. Eu stăteam cu psihologii. A venit pe neaşteptate liberarea."

În 2014 Tribunalul Iaşi i-a şi acceptat cererea. N-a ieşit însă imediat din închisoare din cauza grefierei, a stabilit acum instanţă.

Nechita Nicolae, avocatul grefierei: "În ziua în care s-a pronunţat instant, fiind la Tribunal, a luat minuta, a trimis-o la penitenciar prin fax. Greşeala a constat că nu a văzut pe hârtia pe care a introdus-o în apparat ca destinatarul nu primise aceea adresa comunicata."

Timp de jumătate de an bărbatul a mai făcut încă 3 cereri de liberare condiţionată, însă toate au fost respinse. Într-un final, cei de la Penitenciar şi-au dat seama că una dintre deciziile instanţei lipsea de la dosarul lui. Aşa a ajuns bărbatul să fie eliberat, după 6 luni de la hotărârea de liberare condiţionată.

Marin Mocanu: “Cum am plătit pentru greşeala mea, să plătească toată lumea. Se duc al serviciu şi stau cu cafelele în faţă. Să vadă şi ea acum. Cineva stă închis şi ea bea cafeaua. Nu e un om în libertate să îl neglijezi.

Maria Păuleț, fosta soţie: "A greşit la viaţa lui, asta e, a plătit ce a greşit. Acum altul care a greşit, să plătească. // nu e normal aşa. Dacă doamna a avut decizile în mână, nu a fost o lună, ci 6 luni."

Grefiera considera însă că şi-a îndeplinit fără greşeală atribuţiile de serviciu şi că este scoasă ţap ispăşitor pentru o eroare colectivă.

Nechita Nicolae, avocatul grefierei: "Relaţia privitoare la problema acelui condamnat trebuia să existe între Judecătoria Iaşi şi Penitenciar, ori de altfel, în tot angrenajul acesta răspunde cel care este cel mai puţin implicat."

Apelul grefierei va fi judecat în toamnă.

Controale in justitie, pentru a vedea daca dosarele sunt repartizate dupa interesele inculpatilor
Controale in justitie, pentru a vedea daca dosarele sunt repartizate dupa interesele inculpatilor
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
ultrasi
Condamnări în dosarul ultrașilor care au devastat Piața Victoriei în februarie 2017
Fostul primar Gheorghe Ștefan, eliberat după ce a făcut 4 luni și jumătate dintr-o pedeapsă de 3 ani
Toader: Eu îmi fac treaba până în ultima clipă. Când apare un nou ministru, îl aştept, predau şi plec
CSM, reacție după raportul MCV, în care i s-a reproșat că a exercitat presiuni asupra ÎCCJ
Toader, despre MCV: Are iz politic și standarde duble. Recomandările nu sunt obligatorii, ci standardele europene
Danileț: CCR a decis din 2012 că implementarea recomandărilor MCV este obligatorie
Rani Palade
Rani Palade are calitate de suspect în dosarul mamei sale. „Sunt o fire paşnică”
Reacția DNA după raportul MCV. Ce spun procurorii anticorupție
CCR a amânat discutarea sesizării privind conflictul pe tema protocoalelor dintre SRI şi Parchetul General
Claudiu Manda, șeful Comisiei de Control al SRI din Parlament, audiat la DNA
Niculae Bădălău, audiat la DNA. ”Am fost ca orice cetăţean normal”
Mitică Dragomir a izbucnit în lacrimi, după ce a aflat că a fost achitat: „Cum să te duci la pușcărie nevinovat?”