Grefieră din Iaşi, obligată să plătească daune morale uriașe unui fost deţinut


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 05 Iulie 2018 12:50
Categorie: Stiri Justitie

O situaţie rar întâlnită în justiţie a avut loc la Iaşi. O grefieră de la Tribunal a fost condamnată în prima instanţă să plătească daune morale de 20.000 de euro unui fost deţinut.

Acesta fusese eliberat condiţionat, dar a rămas încarcerat încă 6 luni din cauză că decizia judecătorului nu ajunsese la penitenciar. 

Marin Mocanu a fost condamnat în 1999 la 18 ani de puşcărie, pentru crimă: şi-a omorât un cumnat şi a abandonat apoi trupul neînsufleţit într-o hazna. Bărbatul a fost apoi judecat şi închis la Penitenciarul din Iaşi.

În 2014 omul a cerut să fie eliberat condiţionat: solicitarea sa a fost admisă de Tribunal. Însă bărbatul a mai stat încă jumătate de an după gratii, din cauza unei încurcături birocratice. Acum Instanţă a stabilit că grefiera a încercat să trimită decizia instanţei prin fax, către penitenciar, însă nu a verificat dacă a şi ajuns.

Pentru această greşeală magistraţii au hotărât că femeia trebuie să plătească 20.000 euro, daune morale, plus 18.000 lei, amendă penală. Decizia nu este definiva, iar avocatul grefierei a făcut deja apel.

Ajuns acasă, într-o comună din judeţul Vaslui, bărbatul de 63 de ani povesteşte cât de mult îşi dorea să iasă din închisoare.

Marin Mocanu: "Nu mai ştiam unde să merg să mă liberez. Îi întrebam la judecătorie unde să merg să mă liberez. Eram disperat. Nu eram o panaramă, nu făceam rău. Eu stăteam cu psihologii. A venit pe neaşteptate liberarea."

În 2014 Tribunalul Iaşi i-a şi acceptat cererea. N-a ieşit însă imediat din închisoare din cauza grefierei, a stabilit acum instanţă.

Nechita Nicolae, avocatul grefierei: "În ziua în care s-a pronunţat instant, fiind la Tribunal, a luat minuta, a trimis-o la penitenciar prin fax. Greşeala a constat că nu a văzut pe hârtia pe care a introdus-o în apparat ca destinatarul nu primise aceea adresa comunicata."

Timp de jumătate de an bărbatul a mai făcut încă 3 cereri de liberare condiţionată, însă toate au fost respinse. Într-un final, cei de la Penitenciar şi-au dat seama că una dintre deciziile instanţei lipsea de la dosarul lui. Aşa a ajuns bărbatul să fie eliberat, după 6 luni de la hotărârea de liberare condiţionată.

Marin Mocanu: “Cum am plătit pentru greşeala mea, să plătească toată lumea. Se duc al serviciu şi stau cu cafelele în faţă. Să vadă şi ea acum. Cineva stă închis şi ea bea cafeaua. Nu e un om în libertate să îl neglijezi.

Maria Păuleț, fosta soţie: "A greşit la viaţa lui, asta e, a plătit ce a greşit. Acum altul care a greşit, să plătească. // nu e normal aşa. Dacă doamna a avut decizile în mână, nu a fost o lună, ci 6 luni."

Grefiera considera însă că şi-a îndeplinit fără greşeală atribuţiile de serviciu şi că este scoasă ţap ispăşitor pentru o eroare colectivă.

Nechita Nicolae, avocatul grefierei: "Relaţia privitoare la problema acelui condamnat trebuia să existe între Judecătoria Iaşi şi Penitenciar, ori de altfel, în tot angrenajul acesta răspunde cel care este cel mai puţin implicat."

Apelul grefierei va fi judecat în toamnă.

Controale in justitie, pentru a vedea daca dosarele sunt repartizate dupa interesele inculpatilor
Controale in justitie, pentru a vedea daca dosarele sunt repartizate dupa interesele inculpatilor
VIDEO PROTVPLUS.RO
Florentina Carstea
CEDO a condamnat România pentru încălcarea drepturilor unei foste asistente de la Giulești
Lucian Onea, fostul şef al DNA Ploieşti, a fost suspendat din funcţie
Gheorghe Ștefan a primit o nouă condamnare, în cazul fraudării Poștei Române
Reacția premierului Dăncilă după ce Bulgaria a anunțat că o va susține pe Kovesi
Condamnat în 5 dosare, Sorin Ovidiu Vîntu a primit o pedeapsă finală de 10 ani
Scandal uriaș. Corina Corbu validată la şefia ÎCCJ, dar este contestată de Cristina Tarcea
Cine este Corina Corbu, singurul judecător candidat la şefia Instanţei supreme
Corina Corbu a fost validată de CSM în funcţia de preşedinte al Instanţei supreme
Cazul Sorinei este departe de a se sfârși. Procurorul general atacă decizia instanței
Scandal între Tarcea și Savonea în timpul interviului Corinei Corbu pentru șefia ÎCCJ
Lovitură pentru opoziție. CCR a decis că amnistia și grațierea corupților nu pot fi interzise
Lucian Onea și Mircea Negulescu, trimiși în judecată de Secția Specială
Dosarul ”Portul Constanța”: toți cei 39 de inculpați au fost achitați definitiv