Evaluare națională. Motivul pentru care un elev a luat nota 1 la matematică


Ultimul update: Joi 20 Iunie 2019 19:39
Data publicarii: Joi 20 Iunie 2019 19:36
Categorie: Evaluare nationala 2019

Timp de două ore, în școlile din România s-au făcut joi calcule cu miză uriașă.

În clase, elevii de clasa a opta încercau să rezolve subiectele evaluării la matematică. În curte, părinții așteptau, cu sufletul la gură și cafeaua în mână, să afle ce șanse au copiii să intre la liceul dorit.

Anul trecut, doar jumătate din absolvenți au luat măcar 5 la examenul de sfârșit de gimnaziu. Aproape 100.000 de colegi de generație au luat note sub 5, au rămas repetenți ori au abandonat școala.

Reporter: "Emoţii, emoţii?"
Elev: "Ba da!"
Reporter: "Păi de ce, n-aţi învăţat?"
Elev: "Ba da! Depinde ce pică... Piramida hexagonală!"

Din cei 150.000 de absolvenţi de gimnaziu înscrişi automat de sistem la Evaluarea naţională, la prima probă, cea de limba română, au lipsit 8500 de candidaţi. Un motiv, profund îngrijorător, e că au dezertat cei slab pregătiţi. Asta, deşi matematică a ridicat mereu mai multe probleme. Iar notele au fost întotdeauna mai mici, şi la simulare, şi la examenul în sine.

Elev: "Nu mă pricep la matematică, nu e punctul meu forte".

Pentru un elev din Bucureşti, care a încercat să copieze formule din telefon, proba s-a sfârşit cu nota 1. Şi în ţara au fost cazuri de încercări de fraudă; autorii au finalizat astfel 8 ani de şcoală cu un eşec. Cei care au susţinut examenul s-au luptat cu piramida patrulateră, un trapez isoscel şi exerciţii uşoare de algebră, iar la ieşire au afişat un optimism rezervat.

Reporter: "Ai ieşit primul! Cum a fost?"
Elev: "Uşor! La geometrie am lăsat câteva subpuncte goale, dar fac de un 8!"

Elevă: "Mai uşor că la simulare!"

Între timp, Ecaterina Andronescu mizează tot mai mult pe comunicarea digitală cu elevii care trec prin examenele naţionale. Într-o nouă înregistrare le aminteşte că, la finalul testului, oricât ar fi de greu, îi aşteaptă vacanţă.

Ecaterina Andronescu: "Vă doresc, dragi copii, să vă bucuraţi de aceste zile în care va aparţine tot timpul. Nu mai sunteţi stresaţi de şcoală, nu mai sunteţi stresaţi de lecţii, nu va mai spune nici mama, nici tata să mergeţi la şcoală şi nu va mai întreabă nimeni dacă aţi învăţat".

Indiferent de notele celor două probe- sau trei, pentru elevii care dau şi test de limba materna- pentru toţi e asigurat un loc mai departe, în clasa a nouă. Chiar dacă e posibil că mult mai mulţi să ajungă direct la o şcoală profesională. Exact aşa cum a decis ministrul Educaţiei, când a trasat cifrele de şcolarizare.

Deja din această generaţie de 180.000, câţi erau în clasa întâi, 25.000 de copii s-au pierdut pe drum. Au rămas repetenţi cel puţin un an ori au renunţat cu totul la educaţie. Ţara noastră are a treia cea mai mare rată a abandonului şcolar din Uniunea Europeană: un elev din 5 dispare din sistemul de învăţământ până în clasa a opta.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

EVALUARE NAȚIONALĂ Matematică 2019. Subiectele și Baremul au fost publicate pe EDU.RO
Subiecte matematică Evaluare Națională 2019. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii astăzi
Barem matematica Evaluare Nationala 2019. Cum se rezolva subiectele la matematica. FOTO
FULLSCREEN
Evaluare națională. Motivul pentru care un elev a luat nota 1 la matematică
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO