Voluntari din mai multe țări îi învață cultura europeană pe copiii români de la sate
Copiii pot să deprindă valorile lumii în care trăim fără să participe cu orice preţ la cursuri serioase. Asta şi-au propus să demonstreze mai mulţi tineri din Germania, Franţa, Irlanda şi Portugalia, care se afla în aceste zile în Maramureş.
Ei colindă satele din judeţ şi, prin metode interactive, îi învaţă pe tineri lucruri fundamentale din cultură şi civilizaţia europeană.
Orele de educaţie nonformală sunt extrem de distractive, după cum spun copiii, care nici nu simt că sunt la şcoală şi că, de fapt, învaţă.
Trei dintre cei 10 voluntari implicaţi în proiectul din această vară au început deja maratonul prin satele din Maramureş.
Voluntar din Marea Britanie: "Scopul principal e să muncim cu copiii din zonele rurale, să-i învăţăm valorile democratice, să petrecem timp împreună şi să cunoaştem tot ce se poate şi despre alte ţări. Sunt deschişi, sociabili şi interesați şi de cultura noastră."
Voluntar din Germania: "E prima dată când vin în România şi încă nu m-am obişnuit, mâncarea e asemnatoare şi oamenii sunt drăguţi. Mai sunt probleme cu infrastructura, cu drumurile. Lucrăm cu copiii între 6 şi 14 ani, le împărtăşim experienţa noastră, valorile dar învăţăm şi noi de la ei."
Stilul de învăţare diferă mult de al nostru. În orele pe care le petrec cu elevii, şi voluntarii se joacă, iar informaţia vine pe neaşteptate.
Fetiţă: "Am învăţat multe steaguri şi multe jocuri şi să pictez pe faţă, mi-au plăcut foarte mult."
Băiat: "Am învăţat foarte multe lucruri din ţară din care au venit, limba lor şi a fost foarte frumos."
Mihaela Gurca, profesor: "Nu e prima activitate desfăşurată de tinerii voluntari străini, m-a ajutat şi pe mine la clasă. Sunt mai atenţi la ore în urma proiectului."
În cadrul programului "Hand în hand for Europe", 90 de voluntari din Irlanda, Letonia, Spania, Portugalia, Franţa şi Germania, dar şi din România vor avea activităţi de educaţie nonformală în Baia Mare şi în alte 16 zone rurale din judeţ.