Târgurile educaționale s-au mutat online. Oferte speciale pentru cei care se înscriu pe internet

Ultima actualizare: 25-06-2020 20:14

Joi, elevii de clasa a 12-a au susținut ultima probă a examenului de bacalaureat. În curând, se vor putea înscrie la facultate.

Cei care nu s-au hotărât deocamdată sunt invitați la un târg educațional online. Iar universitățile din țară au oferte speciale pentru cei care se înscriu pe internet.

Dacă în anii trecuţi, absolvenţii aveau posibilitatea să se plimbe printre standurile universităţilor pentru a-şi alege facultatea, acum totul este online.

Nona Colfescu, business develpment manager: "Platforma este foarte prietenoasă, un soft prietenos şi cu vizitatorul şi cu participantul. Se defilează ca la o expoziţie normală şi se intra pe standurile universităţilor. Se pot descara broşuri, cataloage. Despre admitere, despre programele de studiu."

16 universităţi din România sunt prezente la târgul care se încheie pe 27 iunie, printre care şi Universitatea din Bucureşti.

Mirabrela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Universitatea din București: "Orice întrebare pe care tinerii noştri o au îşi găseşte răspunsul, colegele noastre sunt online. În perioada 1-26 iulie este calendarul de admitere la cele 19 facultăți ale universităţii. Încurajăm înscrierea online. Acordăm şi o facilitate, o reducere de 25% a taxei de înscriere pentru cei care se vor înscrie online".

Sunt însă şi elevi care sunt interesaţi de studiile în străinătate. Marco, de pildă, vrea să studieze politica şi economie, la Londra. L-ar costa 9.250 de lire anual.

Marco Gallay, viitor student: ”Taxele sunt plătite de stat şi eu nu trebuie să plătesc adică voi plătiți după terminarea cursurilor dacă am peste un anumit salariu”.

Şi Lavinia încearcă să prindă ultimul tren.

Lavinia Dobrică, studentă: ”Pentru noi, generaţia 2020, cei care pleacă la master anul acesta, taxa este acoperită din împrumutul guvernamental”.

Guvernul britanic a anunţat că începând cu anul 2021, studenţii care vin din Uniunea Europeană vor plăti aceleaşi taxe ca şi cei din afara uniunii, adică de două sau 3 ori mai mult. Şi nu vor mai avea acces la creditul guvernamental. Este vorba doar despre tinerii care vor intra în anul întâi. Cei care urmează deja o facultate în Anglia vor beneficia de creditul guvernamental până la terminarea studiilor.

Michelle Donelan, Ministrul Educației: ”Odată cu decizia noastră de a ieşi din UE, studenţii din ţările Uniunii Europene nu vor mai fi eligibili pentru aceleaşi taxe de studiu precum cei din Marea Britanie şi nici pentru suport financiar din partea Student Finance England, începând din anul academic 2021-2020. Nu vor fi afectaţi studenţii care aplica pentru anul universitar 2020-2021".

Gabriel Arnăutu, student: ”Cursul meu ar fi fost 16 mii de lire pe an, dar asta depinde de facultăţi. Dacă te duci în Londra, Manchester, poţi să plăteşti peste 20 de mii pe an, ca şi student din afara Uniunii Europene”.

Din cauza taxelor mărite, universităţile britanice ar putea pierde o parte dintre studenţi.

Adina Cristescu, manager Edmundo: "Cel mai probabil, se vor reorienta către țări cu taxe de şcolarizare mult mai mici, precum Olanda, Danemarca, Belgia. Universităţile se vor orienta spre a promova programe de master sau de top-up. Parctic dacă ai început facultatea în România şi eşti în anul 2 sau 3 poţi să mergi în Marea Britanie şi să îţi iei o altă diplomă de licenţă".

Anual, pleacă în Anglia la studii aproximativ 3000 de studenţi romani. Ultimele date Unesco arata ca Anglia este prima opţiune a tinerilor din România care vor să studieze în străinătate.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO