Un desert simplu este pe cale să devină emblema gastronomică a Brașovului

Ultima actualizare: 17-08-2020 20:22

Doi biscuiţi lipiţi cu o cremă de ciocolată şi glazură - altfel spus un desert simplu, aproape banal, este pe cale să devină emblema gastronomică a Brașovului.

Se numeşte ''ișler'' după numele oraşului austriac unde a fost preparat pentru prima dată, în urmă cu 170 de ani. Acum, cele mai vestite restaurante braşovene au reinterpretat reţeta astfel ca prăjitura se găseşte în cel puţin 15 variante. Aşadar turiştii sunt ademeniţi să facă un tur culinar.

Considerat prea banal, vechiul ișler nu şi-a mai făcut loc în meniurile sofisticate ale restaurantelor din zilele noastre.

Până weekendul trecut când cei mai vestiţi cârciumari braşoveni au decis să facă fiecare un ișler adaptat propriului stil.

Teodor Octavian, bucătar: "Diferenţa la noi faţă de celelalte restaurante din breaslă a fost o cremă de colivă, cu nucă, cu scorţişoară, cu nucşoara simplă. Cantităţile pe care le facem noi zilnic sunt limitate, dar a fost nevoie cel puţin pe weekend să dublăm cantitatea pentru că a fost foarte cerută prăjitura, am făcut chiar şi de 3 ori în aceeaşi zi.”

Într-o altă brutărie, ișlerul are cremă de cozonac şi glazură cu rom. La cafeneaua vecină umplutura are aromă de cafea etiopiană. Un pub vestit pentru berea brună a înnobilat deşertul cu un sos de bere. În doar două zile, au apărut la Braşov 15 sortimente diferite de ișler, iar lista va creşte pentru că bucătarii se iau deja la întrecere.

Povestea ișlerului reinventat a devenit virală pe reţelele de socializare. Clienţii fac şi ei turul restaurantelor ca să nu rateze nicio aromă şi nicio reţetă.

Prețurile pentru acest deliciu pornesc de la 9 lei și ajung până la 18 lei.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO