Un desert simplu este pe cale să devină emblema gastronomică a Brașovului

×
Codul embed a fost copiat

Doi biscuiţi lipiţi cu o cremă de ciocolată şi glazură - altfel spus un desert simplu, aproape banal, este pe cale să devină emblema gastronomică a Brașovului.

Se numeşte ''ișler'' după numele oraşului austriac unde a fost preparat pentru prima dată, în urmă cu 170 de ani. Acum, cele mai vestite restaurante braşovene au reinterpretat reţeta astfel ca prăjitura se găseşte în cel puţin 15 variante. Aşadar turiştii sunt ademeniţi să facă un tur culinar.

Considerat prea banal, vechiul ișler nu şi-a mai făcut loc în meniurile sofisticate ale restaurantelor din zilele noastre.

Până weekendul trecut când cei mai vestiţi cârciumari braşoveni au decis să facă fiecare un ișler adaptat propriului stil.

Teodor Octavian, bucătar: "Diferenţa la noi faţă de celelalte restaurante din breaslă a fost o cremă de colivă, cu nucă, cu scorţişoară, cu nucşoara simplă. Cantităţile pe care le facem noi zilnic sunt limitate, dar a fost nevoie cel puţin pe weekend să dublăm cantitatea pentru că a fost foarte cerută prăjitura, am făcut chiar şi de 3 ori în aceeaşi zi.”

Citește și
Cozonac pufos
Cum să mănânci cozonac fără să te îngrași. De ce să-l combini cu lapte și câte calorii are cozonacul

Într-o altă brutărie, ișlerul are cremă de cozonac şi glazură cu rom. La cafeneaua vecină umplutura are aromă de cafea etiopiană. Un pub vestit pentru berea brună a înnobilat deşertul cu un sos de bere. În doar două zile, au apărut la Braşov 15 sortimente diferite de ișler, iar lista va creşte pentru că bucătarii se iau deja la întrecere.

Povestea ișlerului reinventat a devenit virală pe reţelele de socializare. Clienţii fac şi ei turul restaurantelor ca să nu rateze nicio aromă şi nicio reţetă.

Prețurile pentru acest deliciu pornesc de la 9 lei și ajung până la 18 lei.

 

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Cum să mănânci cozonac fără să te îngrași. De ce să-l combini cu lapte și câte calorii are cozonacul
Cum să mănânci cozonac fără să te îngrași. De ce să-l combini cu lapte și câte calorii are cozonacul

Cozonacul este de nelipsit în perioada sărbătorilor, fiind un deliciu care face parte din tradiția românească. Pe de altă parte, este un aliment caloric, iar mulți români se îngrijorează cu privire la creșterea în greutate de sărbători.

Chimen - totul despre chimen. Beneficii, contraindicații, ce gust are și la ce să îl folosești
Chimen - totul despre chimen. Beneficii, contraindicații, ce gust are și la ce să îl folosești

Chimenul este un fruct uscat, denumit în mod obișnuit „sămânță”, care provine de la planta Carum carvi. 

Nivelul Mării Negre crește constant. Există însă și un efect benefic, explică cercetătorii
Nivelul Mării Negre crește constant. Există însă și un efect benefic, explică cercetătorii

Efectele schimbărilor climatice sunt tot mai vizibile pe litoralul românesc. Cercetătorii avertizează că nivelul Mării Negre a crescut constant în ultimii 90 de ani, cu o medie anuală de aproape 2 milimetri, iar acest proces s-a accelerat recent.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.