Un bărbat, suspectat că și-a falsificat certificatul de vaccinare. Ce au descoperit autoritățile la vamă

Ultima actualizare: 05-08-2021 09:47

A fost descoperit un nou tip de falsificare a certificatelor de vaccinare. De aceasta dată, direct în sistem la o vamă din județul Arad.

 

Cel care s-a dat de gol a fost chiar beneficiarul certificatului. Deși prin documente demonstra că se vaccinase în România cu câteva zile în urmă, la intrarea în țară, a spus că vine în vizită după luni de zile de stat în străinătate.

Suspiciunea de fals a dus la demararea unei anchete comune a DSP Arad și a polițiștilor de frontieră.

Suspiciunea de fals este o premieră. Bărbatul de 34 de ani, care a intrat în țară prin vama Vărșand, a prezentat un certificat de vaccinare valid, înregistrat în sistemul național de vaccinare. Cea de-a doua doză figurează ca fiind efectuată cu doar câteva zile în urmă.

Horea Timiș, director DSP Arad: ”S-a ridicat și suspiciunea de fraudă atunci când a avut loc un dialog între reprezentantul DSP, prin care cetățeanul menționa că nu a mai fost în țară de foarte mult timp. Până acum am fost confruntați cu încercări de mituire în centrele de vaccinare cu certificate de vaccinare.”

Posibilul fals s-a produs la unul din centrele de vaccinare din Bacău, spun autoritățile. Bărbatul riscă acum să răspundă în fața legii, pentru o listă întreagă de infracțiuni.

Dincă Andrei Alexandru, Poliția de Frontieră Arad: ”Falsificarea unei înregistrări tehnice, folosirea unei înregistrări tehnice falsificate în vederea producerii unei consecințe juridice și complicitate la falsificarea unei înregistrări tehnice, la final fiind dispuse măsurile legale care se impun.”

Pe de altă parte, cadrele medicale atrag atenția asupra riscului la care se expun persoanele care nu sunt vaccinate, dar care "fac rost" de un asemenea certificat.

Mădălina Cociubă, asistent medical triaj epidemiologic punctul de frontieră Nădlac: "În momentul când apare o fraudă de acest gen oamenii vor deveni mult mai reticenți față de vaccin, pentru că ei apar în sistem vaccinați, dar de fapt nu s-au vaccinat, dar în momentul când dezvoltă boala vor apărea ideile că au murit chiar dacă s-au vaccinat."

În această perioadă, mii de români stabiliți în străinătate vin acasă, în vacanță. Majoritatea au certificate de vaccinare, astfel că la intrarea în țară nu mai sunt nevoiți să intre în carantină.

Bărbat: ”Sincer, doar în România se poate întâmpla. Să sperăm că ne schimbăm și nu mai încercăm să fentăm sistemul."

Poliția de Frontieră face acum verificări pentru a afla data exacta în care bărbatul a ieșit din țară. Dacă falsul în sistemul național de vaccinare va ieși la iveală, va fi sesizat Parchetul pentru începerea urmăririi penale. Procurorii trebuie să afle și dacă bărbatul a avut complici, care l-au ajutat să intre în posesia documentului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO