Fenomen misterios pe Litoralul nostru. De ce s-au acoperit plajele cu meduze albastre

21-10-2019 20:16

Spectacol de culoare la ţărmul Mării Negre, unde şi-au făcut apariţia sute de meduze albastre.

Specialiştii spun că misterioasele creaturi de mari dimensiuni s-au înmulţit semnificativ pentru că temperaturile au rămas ridicate. Aduse de curenţi la mal au pictat apa într-un tablou fascinant.

La Eforie Nord, la mal, apa s-a colorat în albastru.

Vietatea care capătă astfel de irizaţii se numeşte şi meduză plămân. Nuanţă provine de la microorganismele cu care se hrăneşte în această perioadă.

Turistă: "Sunt impresionată că sunt atât de multe!"

Femeie: "Am văzut şi mai mari, toată plaja este plină, nu ştiu ce se întâmplă. Am încercat să împing una cu piciorul, dar doar atât, nu îmi este frică, dar îmi este teamă să nu le rănesc."

Meduza albastră este cea mai mare meduză din Marea Neagră şi are forma unui clopot cu diametrul de 20-30 centimetri.

Exemplarele prelevate de pe plajă au fost studiate de specialiştii Institutul de Cercetări Marine "Grigore Antipa" din Constanța.

Biologii spun că, datorită temperaturilor ridicate din această perioadă şi a hranei din apă, aceste meduze se apropie de ţărm unde cele mai multe îşi trăiesc ultimele zile din viaţă.

Simion Nicolaev, director Institutul de Cercetări Marine Constanța: "Odată cu apă caldă găsim şi o concentraţie mai mare de organisme vii cu care meduzele se hrănesc. Remarcăm că este al cincilea an consecutiv în care în perioada lunii octombrie avem temperaturi deosebit de ridicate."

În plus, pe ţărmul românesc, meduzele s-au înmulţit pentru că nu au un prădător natural ca în Marea Mediterană, unde reprezintă hrana ţestoaselor.

Adrian Bâlbă, director complex Delfinariu Constanța: "Sunt aruncate pe ţărm de furtuni, sunt tot mai mari şi tot mai colorate căci marea este mult mai sănătoasă, mult mai bogată în nutrienţi. Lipseşte un consumator al acestora, respectiv o ţestoasă are trăieşte în Mediterană şi în Marea Egee şi care le consuma bine mersi. La noi sunt aruncate pe mal şi pier astfel."

Această specie de meduze este des întâlnită şi în Oceanul Atlantic. Ciclul de viaţă al acestor creaturi marine este de un an.

Specialiştii spun că meduzele albastre nu sunt, în general, periculoase pentru oameni. Însă, în anumite cazuri, mai ales la copiii cu pielea foarte sensibilă, pot provoca iritaţii sau chiar arsuri destul de grave.


VIDEO PROTVPLUS.RO