Statul dă bani celor care vor să fabrice alimente. România are materie primă din belșug, dar nu și linii de procesare
De acum înainte, vom vedea în magazine mai multe alimente procesate în România. Asigurarile vin de la Ministerul Agriculturii. Statul începe să vireze 200 de milioane de euro către cei care vor să investească în linii de procesare.
Mai ales că materie primă avem din belșug, numai dacă ne gândim la cantitățile mari de cereale pe care le obțin fermierii, inclusiv în anii secetoși. Este pentru prima dată când se acordă sprijin exclusiv pentru procesare.
Proprietarii acestei fabrici, în care se îmbuteliază zilnic suc proaspăt, au câteva depozite, de mai mulți ani, în județul Ilfov. Aduc aici fructe de la fermierii români, pe timp de vară, dar și portocale, ananas ori rodii din alte țări.
Marfa ajunge apoi în marile lanțuri de magazine. Și-au dat seama că și fructele gata tăiate au cerere mare, așa că au investit în propria lor linie de procesare.
Cosmin Varga, directorul general al companiei: ”Am găsit un gol în piață și am zis să-l umplem cu gama noastră de produse. În două luni am reușit să vindem undeva la 30.000 de unitați, sticle îmbuteliate, iar la partea de fructe și salate, aproximativ 40.000 de unități”.
Investitia a fost de două milioane de euro. Cel mai mult au costat utilajele.
Oamenii ar cumpăra mai mult din România, dacă ar avea ce
Din această fabrică din Hațeg pleacă zilnic zeci de borcane cu mâncare gătită pentru clienți din toată țara. Este o afacere de familie pe care proprietarii au pornit-o din banii lor, pentru că au văzut o lipsă pe piață. Și au avut dreptate.
În doar câteva luni, ciorbele, tocănițele ori deserturile pregătite de ei au ajuns să fie comandate și de la sute de kilometri depărtare.
Vlad Botca, directorul companiei: ”Noi luăm o rețetă, o gătim manual, deci facem totul manual, nu e nimic automatizat, dar la final, când produsul ar trebui să fie gata de servit, îl mai adăugăm în niște sterilizatoare alimentare profesionale, unde mai are loc încă o fierbere. Orice fonduri ar fi ajutat, nu doar la promovare, dar și la partea de producție”.
De la conserve de legume ori de carne, ulei, paste și până la produse de morărit, cum ar fi făina și mălaiul ori hrana pentru animale, pentru toate este loc. Oamenii ar cumpăra mai mult din România, dacă ar avea ce.
Larisa Antal: ”În toată țara sunt undeva la 10.000 de fabrici de procesare. Multe dintre ele însă sunt afaceri de familie și au capacitate mică de producție. Cel mai rău stăm la fabricarea zahărului, dar și a margarinei, cu 8 și respectiv 5 fabrici, deși vorbim de două ingrediente extrem de utilizate. Prelucrăm foarte puțin și carnea de pasăre, cartofii ori peștele, deși vorbim de alimente de bază, care sunt cerute constant de consumatori”.
200 de milioane de euro pentru linii de procesare
Ca să miște lucrurile, mai ales că materie primă avem, Ministerul Agriculturii dă pentru prima dată bani exclusiv pentru partea de procesare. Banii sunt bineveniți, spun cei din industrie.
Viorel Marin, președintele Asociației Naționale a Industriilor de Morărit și Panificație: ”Se alocă miliarde de euro pentru producția primară, iar pentru produsele cu valoare adăugată mult mai puțin. Măsura aceasta a fost luată pentru prima oară, dar și pe fondul unei situații efectiv disperate, în care se afla industria. Și este chiar un balon de oxigen important”.
Autoritățile vor să împartă 200 de milioane de euro între cei care vor să obțină făină de grâu, mălai, ulei de floarea-soarelui, lactate, dar și furaje pentru animale. Fermierii își vor încasa banii de săptămâna viitoare.