Spitalul ridicat de Asociația Dăruiește Viață va beneficia de o nouă clădire. Conceptul va fi unul unic
Un campus medical în care copiii să fie în centrul univesului. Acesta este visul Asociației Dăruiește Viață, care se pregătește să ridice o nouă cladire lângă spitalul care va fi predat statului român, astfel încât toți pacienții să fie tratați gratuit.
Sute de metri pătrați au fost alocați pentru spații de joacă și relaxare, pentru ca micuții pacienți să treacă mai ușor prin boală. Pentru asta, companiile pot direcționa 20% din impozitul pe profit până la sfârșitul anului, iar oamenii pot dona 4 euro lunar cu un SMS la 8864 cu textul SPITAL.
Cristi și David au 7, respectiv 8 ani și s-au cunoscut în secția de oncologie a Spitalului Marie Curie. Veniți la control după tratament descoperă noul spital ridicat din donații.
Vlăduț este un fost pacient și cel care a aprins luminile spitalului la inaugurare. În fiecare an își donează banii din colindat.
Reporter: Ce ți-a lipsit ție cel mai mult?
Vlad: „Distracția și comunicarea”.
Aceast concept este unic și a fost gândit de arhitecta spitalului după ce a stat de vorbă cu foști pacienți care au spus că în perioada în care stăteau izolați în camere sterile, se simțeau foarte singuri și ar fi vrut să vorbească cu prietenii lor. Problema a fost rezolvată cu un simplu apel. Copilul din salon aude și printr-o apăsare de buton a unei telecomezi, un geam opac devine clar și copiii pot comunica unul cu celălalt prin intermediul acestui receptor.
Arhitecta Raluca Soaiță a facut grupuri de lucru cu pacienți, părinți, medici și psihologi și așa s-au născut spațiile de relaxare, camerele de întâlnire pentru părinți, sala de sport, de clasă, observatorul.
Raluca Soaiță, arhitect: „Am avut psihologul, am avut și game designer pentru că era numai interesat de ideea asta de joc și am făcut niște ateliere care aveau la baze niște exerciții tematice, astfel încât să identificăm cum ne voiau acestea”.
Saloanele au toate facilitățile unei locuințe, iar în cele de pe secția de transplant există și chicinetă.
Dr. Ruxandra Vidlescu, șefa secției de oncologie pediatrică a Spitalului Marie Curie: „Contează foarte mult și îi ajută că vor avea camerele de joacă în care pot să interacționeze și faptul că e un lucru care e făcut pentru ei, ei o să-l simtă cel mai tare”.
Carmen Uscatu, presedinta Asociației Dăruieste Viață: „Întrebarea este cine va lucra aici. Aici vor lucra medicii din Marie Curie, de pe secția de Chirurgie, de pe secția de Neurochirurgie, Oncologia. Sperăm că a prins specializarea pe care o vom face în Olanda să începem și partea de transplant și, de asemenea, sperăm să ni se alăture și alți medici care la momentul acesta își doresc să lucreze Și să nu mai plece, să lucreze ca în vest, dar să lucreze în România”.
Secția de Terapie Intensivă e singura unde pacienții sunt izolați în saloane individuale, iar cadrele medicale pot intra doar dacă trec de senzorul care le verifică sterilitatea mâinilor. Camera unde copilul este pregătit pentru operație arată ca un loc de joacă, astfel încât despărțirea de părinte e mai ușoară. O a doua clădire se va ridica lângă acest spital și va găzdui restul secțiilor, dar pentru asta e nevoie de sprijinul companiilor care pot direcționa 20% din impozitul pe profit și al oamenilor care pot dona 4 euro cu un SMS la 8864 cu textul SPITAL.