Satul din România, renumit pentru zecile de berze care-și fac cuib aici anual


Ultimul update: Joi 14 Martie 2019 17:55
Data publicarii: Joi 14 Martie 2019 17:10
Categorie: Stiri Diverse

Cu o punctualtate de ceasornic, la jumătatea lunii martie, primele berze s-au întors în ţară, şi sunt primite de săteni cu încântare.

Comuna Cristian din Sibiu e vestită pentru zecile de cuiburi ale acestor păsări nobile, dar şi pentru că aici există un adăpost pentru berzele rănite, care nu mai pot zbura ca să-şi petreacă iarna în ţările calde.

Prima barză a ajuns în Cristian acum două zile, şi desigur, şi-a luat cuibul în primire.

Cunoscute pentru fidelitatea lor faţă de loc, cuib şi partener, păsările încep să-şi repare căsuţa imediat ce o regăsesc.

Miruna Gritu, administrator adăpost berze: "Odată ce barza vine şi încearcă să-şi construiască un cuib, cel mai bine ar fi să fie lăsată în pace. Este foarte fidelă locului de cuibărit şi oricât ai încerca să o alungi, ea se va întoarce tot acolo."

Berzele sunt ocrotite prin lege şi pot să trăiască peste 30 de ani. Depun ouă în luna mai şi pot să aibă până la 6-7 pui care ies la lumină în iunie. Câteva exemplare sunt monitorizate, astfel că ornitologii le cunosc foarte bine obiceiurile.

Miruna Gritu, administrator adăpost berze: "Spre exemplu, la sfasitul lunii februarie, una din berzele care a fost îngrijită la noi, un pui din Ighișul Vechi, a fost văzut la sfarșitul lunii februarie în Serbia şi la începutul lunii martie în Ungaria".

Berzele au devenit un adevărat simbol al comunei Cristian din Sibiu. În sat sunt nu mai puţin de 38 de cuiburi amenajate pe stâlpii de electricitate, iar anul trecut aici au învăţat să zboare peste 100 de pui.

Localnică: "Sunt nişte păsări fine, păsări care vestesc prmavara, bunăstarea, fericirea, zâmbetul. "

Petrică Savu: "Vin la mine în grădină, de aici încolo povestesc cu ele, adună melcii, sunt foarte cumsecade. Vin ăştia din Germania când vin aici la biserica mare, apoi toată ziua îi vezi cu aparatele după berze."

70 de exemplare şi-au petrecut iarna în adăpostul de la Cristian.

Jumătate dintre ele vor fi eliberate odată ce s-au vindecat , însă celelalte nu vor mai putea zbura niciodată. Voluntarii le asigură hrana şi protecţie datorită iubitorilor de animale care donează pentru acest proiect.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

O Dacia 1300 a umilit în trafic o mașină germană nouă. ”Nu cred”. VIDEO
Copil în stare gravă la spital, în urma unui incendiu. Mama a intrat prin foc pentru a-l salva
Cum au scăpat nevătămate două adolescente care au căzut într-o prăpastie de 100 m
FULLSCREEN
Satul din România, renumit pentru zecile de berze care-și fac cuib aici anual
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO