Produse sârbești în magazinele din vestul țării. 20 de producători s-au unit
Mai multe firme sârbeşti care s-au asociat au reuşit să se impună cu succes în magazinele din vestul ţării.
După un an de negocieri, chiar a fost încheiat un parteneriat între cele două ţări. Vecinii aduc deocamdată doar marfă neperisabilă, însă au în plan să vândă la noi, inclusiv fructe şi legume.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Sârbii au făcut un prim pas esenţial: s-au unit! 20 de producători din ţara vecină au bătut palma şi au acceptat să îşi vândă marfa împreună. E drept, a urmat un an de negocieri şi birocraţie, dar au reuşit.
Anderka Iancea: „În acest magazin din Timişoara, de exemplu, aceste produse au ajuns pe raft în urmă cu două săptămâni. Pe lângă dulciurile şi conservele expuse pe rafturi, vor ajunge şi băuturi alcoolice."
„Caut biscuiţi sârbeşti. Soţia e sârboaică, eu am venit să caut” spune un client.
Dulciuri, pastă de ardei, condimente, dulceţuri, vinuri, conserve de carne, conserve de legume - toate sunt produse în Serbia iar cei ca le aduc ar putea câştiga în jur de două milioane de euro pe an din acest comerţ internaţional.
Ştefan Tomasevic, ambasadorul Serbiei în România: „Vreau să fie un bun exemplu şi pentru producătorii români, să pătrundă în lanţurile sârbeşti de magazine, iar procesul să fie benefic pentru ambele părţi implicate. ''
Florica Chiriță, preşedinte Camera de Comerţ Timiş: „Serbia, în judeţul nostru, are 309 firme înmatriculate la Registrul Comerţului din cele 7.569, se află pe numărul 4 ca număr de firme înmatriculate în judeţul nostru. Şi dacă luăm o balanţă cu importurile şi exporturile putem spune că sunt cifre mari."
Conform înţelegerii, magazinele din Timişoara, Arad şi Oradea vor fi aprovizionate cu produse sârbeşti de două ori pe săptămână.