Ornitologii au început "inelarea" puilor de barză. Ce presupune această acțiune

Dată publicare: 18-06-2019 17:06
Dată actualizare: 18-06-2019 19:26


Odată cu venirea verii se dă startul şi la numărătoarea puilor de barză. Ornitologii din Târgu Mureş au început inelarea acestei specii pe care o numesc "ambasadorul ariilor protejate".

 

Deşi vremea a fost foarte capricioasă toată primăvara, în mod excepţional, multe familii de berze au şi câte 4 pui, lucru destul de rar în viaţa acestor păsări călătoare.

Ornitolog: "Asta era cea mai mică din cuib, trei erau mai marI. Chiar mă gândeam să nu sară careva, sunt încă în creştere şi piciroarele mai cresc numai că a fost multă ploaie şi sunt foarte murdare."

150 de pui de barză vor primi inele speciale de identificare- unul cu un cod numeric, celălalt cu datele şi coordonatele geografice din care provin.

Ornitologii iau la rând fiecare cuib din 20 de localităţi din judeţul Mureş pentru a număra puii iviţi pe lume anul acesta.

Cu ocazia acţiunii de inelare, ornitologii au căutat chiar şi custozi ai acestor păsări. Aceştia vor avea sarcina să urmărească viaţa berzelor şi să anunţe eventuale probleme, după furtuni puternice sau ploi cu grindină.

Iulia Vizi: "Ne-am dori să găsim în fiecare sat câte doi trei localnici care să monitorizeze aceste păsări de acum în următorii ani. Asta însemna că vom înfiinţa o bază de date în care vom trece pe baza informaţiilor de la localnici data, ora sosirii din Africa, data la care au eclozat."

Papp Tamaş, ornitolog: "Barza este ambasadorul ariilor protejate, pentru că şi aici este o zonă protejată Natura 2000. Inelarea este metoda stintifiica de urmărire, punem inel de aluminiu dar şi de plastic… acesta se poate citi de la distanţă."

Acţiunea de inelare a fost urmărită cu mare interes de localnici, mai ales că berzele sunt foarte îndrăgite în zonă.

Acţiuni asemănătoare sunt organizate şi de ornitologici din Harghita, Braşov şi Covasna.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


VIDEO PROTVPLUS.RO