Festivalul Piftiilor și al Sarmalelor. Juriul a oferit și un pont celor care vor să-și surprindă oaspeții de Crăciun
Mai este destul până la Crăciun, dar putem să ne documentăm deja. În Gorj, a avut loc duminică Festivalul Piftiilor și al Sarmalelor, și zeci de proprietari de pensiuni din zonă i-au ademenit pe pofticioși cu strachinile pline cu bunătăţi.
Cei mai câştigaţi sau sătui au fost membrii juriului, care au gustat din toate, ca să poată desemna cele mai bune preparate.
Membrii juriului au fost puși în fața a zeci de feluri de piftie. Așadar, au participat la un adevărat maraton de gustat!
Raul Ungureanu, concurent: „Am mai pregătit o alternativă pentru oamenii care nu mănâncă carne, o piftie vegetariană, din legume, cu boabe perle de linte și roșie, prin tehnica prin care se prepară caviarul”.
Nordul Olteniei este singurul loc unde piftia e savurată alături de sarmale fierbinți. Iar pentru o astfel de porție bogată, oamenii s-au așezat nerăbdători la coadă.
La un asemenea meniu, bucătarii au mai venit cu o recomandare - palinca de gutui!
Constantin Pănescu, administrator pensiune: „Foarte puțin tremură față de altele de aici din zonă pentru că la Rânca la cota 1700 e altă umiditate și altă presiune a aerului și s-au prins mult mai bine, sunt făcute de azi noapte, cât și sarmalele cât și piftiile”.
Membrii juriului le-au oferit un pont și celor care vor să-și surprindă familia și oaspeții, la masa de Crăciun, cu o piftie delicioasă.
Tavi Colen, președintele juriului: „Nu scoateți oasele din piftie! Punct! Piftia e cea mai bună când are os. Gelatina o leagă foarte bine, puneți un pic de usturoi și puțină sare, dacă aruncați și niște foi de pătrunjel deasupra. Acesta e tot secretul”.
La final, toți concurenții au fost premiați, iar ziua s-a încheiat cu un spectacol de muzică populară și ușoară.