Fenomenul bizar care a colorat un lac din Brăila. Explicațiile specialiștilor

Dată publicare: 19-06-2019 16:35
Dată actualizare: 19-06-2019 18:05


Lacul Sărat din Brăila a devenit, între timp,  Lacul Roşu. Din cauza secetei, nivelul apei a scăzut considerabil, iar concentraţia sării a crescut.

Sursă imagini: https://www.fotoantonescu.ro

 

Specialiştii spun că acest fenomen a scos la suprafaţă viermi bogaţi în iod care au colorat în nuanțe roșiatice apa lacului, de obicei albastră.

Lacul se alimentează din nişte izvoare proprii, dar sunt colmatate, iar nivelul pânzei freatice este scăzut.

Din cauza concentraţiei mare de săruri, tratamentele cu nămol sunt dificil de făcut, din cauză că sarea din nămol se cristalizează.

Localnicii şi turiştii care vin special aici pentru tratament spun că nu au mai văzut de mult acest fenomen.

Reporter: „Cum vi se pare nivelul lacului?"

Bărbat: "Foarte scăzut. Cred că izvoarele sunt înfundate, nu le-a mai defundat nimeni. Se vede fundul lacului."

Reporter: "Ce culoare?"

Bărbat: "Şi galben, mai încolo e albăstrui, portocaliu."

Turist: „Lacul ăsta mai are un corespondent dincolo de şosea şi ăla este secat. Culoarea asta roşiatică este şi din cauza sării, din cauza ştiu eu ce zăcăminte or mai fi pe acolo, ce reacţii chimice mai au loc în cadrul lacului."

Sorin Boșneag - administrator: „Este chiar superconcentrat, suntem nevoiţi să fim foarte atenţi la apă pentru că deja conţine cristale de sare, nămolul fiind cu foarte puţină apă deasupra cristalizarea are loc foarte rapid şi avem probleme la baza de tratament în special."

Turiştilor le-a atras atenţia şi culoarea apei care a devenit roşiatică.

Femeie: „Este şi roşie şi scăzută şi neglijată, şi nimic investit în ea, faţă de toţi anii cel mai urâtă arata anul ăsta. Eu vin de ani de zile, cel puţin partea aia eu cred că acolo este un fel de mocirla pentru că te duci la fund, ca nimeni nu face plajă acolo. E trist! Nu trist, e foarte foarte foarte trist."

Sorin Boșneag, administrator: "Scăzând nivelul apei lacului, automat începe să apară Artemia Salina la suprafaţă, aceştia fiind nişte viermişori care conţin iod şi care dau această culoare lacului."

Fenomenul nu trebuie să-i îngrijoreze pe turişti, spun specialiştii: dincolo de disconfortul produs de nămolul abraziv, efectele tratamentelor ar putea fi chiar mai pronunţate.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


VIDEO PROTVPLUS.RO