Cum s-a schimbat rolul fotografiilor, odată cu evoluția tehnologiei


Ultimul update: Duminica 29 Octombrie 2017 21:20
Data publicarii: Duminica 22 Octombrie 2017 17:52
Categorie: Stiri Diverse

Dacă în trecut oamenii făceau poze doar la nuntă, botez şi în câteva momente cheie, acum ţinem în telefon un adevărat documentar al propriei noastre vieţi.

Unii imortalizează de la cafeaua băută dimineaţă, până la vizitele prin lumea largă, la fel cum surprind obiceiurile familiei de sărbători sau vieţile copiilor lor.

Psihologii susţin că arhivele din telefon sunt tot atâtea ancore pe care ni le putem arunca oricând în trecut, că să rememorăm momentele plăcute, atunci când ne simţim deprimaţi, de exemplu.

Iuliana şi Ruxi îşi trăiesc viaţa între real şi virtual. Ce fel de momente păstrează în telefon?

Iuliana: „Chestii reale, nu îmi place să dau ideea asta de viaţă falsă. Chiar simt nevoia să mă uit prin poze şi să retrăiesc ce era momentul ăla."

„Arhivele” bunicilor și părinților noștri erau fotografii de la momente esenţiale ale vieţii, majoritatea alb-negru, într-un clasor de poze. Ele, acum, sunt în vârful degetului, cu fiecare moment pe care-l trăim aproape zilnic.

Elie Gardner este fotograf şi a fost nominalizată la premiul Pulizer tocmai pentru un proiect de documentare a unui fapt de viaţă, văzut prin momentele din telefon. Spune că cel mai important e să facem ceva util cu aceste fotografii şi cu tonele de clipuri video pe care le avem în buzunar.

Elie Gardner:Cred că nimeni nu ar trebui să subestimeze cât de interesantă e viața lui. Poate crezi că ce mănânci la micul dejun sau hainele pe care le porţi sau cum arată piața din oraşul tău sunt plictisitoare, dar pentru milioane de oameni din lume va fi totul nou şi diferit şi foarte interesant.Pentru mine, înainte să merg într-o ţară nouă, obişnuiam să citesc, câteva cărţi şi un pic de istorie, că să simt locul. Acum, deseori, intru pe Instagram şi caut Iar pe Instagram pot vedea ce cred oamenii despre Bucureşti de exemplu, din punctul vostru de vedere, din punctul altora. Aşa că aflu o perspectivă mult mai reală despre un loc, o culturăsau despre oameni, prin fotografii ale vieţii de zi cu zi."

Psihologii susţin, însă, că există totuşi o condiţie că fotografiile să aibă valoare.

Ioan Podină, lector la Facultatea de Psihologie, Universitatea Bucureşti: „Trebuie să avem poze autentice în telefon, Nu ştiu dacă neapărat selfie-urile pe care le facem în diverse momente ne-ar declanşa o emoţie. Trebuie să fie momente autentice, stări, călătorii pe care le facem cu cei dragi. Toate aceste, se asociază emoţiile împreună cu memoriile, pentru că cele două sunt foarte, foarte conectate şi sunt conectate şi la nivel de creier."

Aşa că o simplă excursie în memoria telefonului ar putea avea chiar efecte terapeutice, mai spun specialiştii.

Memoria ne poate juca feste, putem să distorsionăm anumite amintiri, dar acum cu un click putem să revedem exact ce am făcut în trecut şi să ne transpunem în situaţiile de atunci.

Militarii ruși, interdicție să facă selfie-uri
Un fotograf britanic a obținut drepturi de autor asupra unui selfie al unei maimuțe
VIDEO PROTVPLUS.RO