Ce sunt, de fapt, alimentele BIO. Diferența dintre un produs organic, natural, bio sau ecologic
Alimentele BIO au devenit tot mai prezente în rafturile magazinelor. Totuși, mulți consumatori rămân confuzi când vine vorba de termeni precum „organic”, „natural”, „ecologic” sau „bio”.
Probabil ai văzut în supermarketuri etichetele unor produse bio și ai observat și că prețul este adesea mai mare decât cel al unui produs obișnuit.
Dar ce sunt, de fapt, alimentele BIO? Mai mult, care este diferența între o etichetă de produs bio, un aliment organic, natural sau ecologic? Iată ce înseamnă acestea și cum să te ghidezi la cumpărături pentru a face cele mai bune alegeri.
Ce înseamnă, de fapt, „aliment bio”
Produsele BIO sunt același lucru cu produsele ecologice sau organice. Diferența o face fiecare țară în care sunt folosite. În spațiul franco-german se folosește denumirea bio, iar în Regatul Unit al Marii Britanii se folosește termenul organic.
În România, termenul folosit este „eco”, însă vei mai găsi și alimente cu eticheta „bio”. La noi în țară, cei doi termeni se folosesc interschimbabil.
Un aliment cu eticheta „BIO” nu este altceva decât un produs agricol sau agroindustrial obținut printr-un set de proceduri și protocoale numite „ecologice”, care, în general, evită sau reduc la minimum utilizarea pesticidelor, îngrășămintelor artificiale sau erbicidelor.
Certificarea produselor BIO se face după un set de reguli valabile în tot spațiul european. Așadar, toate produsele certificate vor conține pe ambalaj sigla oficială de produs BIO sau eco, iar în România vei ași eticheta „agricultura ecologică” sau simbolul verde cu steluțe.
Comisia Europeană are reguli stricte privind certificarea produselor, iar câteva dintre acestea sunt:
• Se practică rotația culturilor pentru a optimiza utilizarea resurselor naturale
• Utilizarea pesticidelor chimice, a fertilizatorilor sintetici, a antibioticelor și a altor substanțe este strict limitată
• Organismele modificate genetic (OMG) nu sunt permise
• Se promovează utilizarea resurselor naturale, cum ar fi gunoiul de grajd pentru fertilizare și furajele produse în cadrul fermei
• Se folosesc specii de plante rezistente la boli și animale bine adaptate la condițiile de mediu
• Animalele sunt crescute în aer liber și hrănite cu furaje provenite din agricultură ecologică
• Metodele de creștere a animalelor sunt adaptate cerințelor specifice fiecărei specii

Definiția oficială a unui produs bio/eco
Alimentele ecologice sunt definite ca fiind acele alimente cultivate fără îngrășăminte chimice sau pesticide și vândute fără conservanți sau aditivi sintetici. Agricultura ecologică urmărește să recicleze resursele, să promoveze echilibrul ecologic și să conserve biodiversitatea.
Mai exact, alimentele ecologice sunt alimente proaspete sau procesate obținute prin metode de agricultură ecologică. Acestea sunt cultivate fără utilizarea substanțelor chimice sintetice, cum ar fi pesticidele și îngrășămintele fabricate de om, și nu conțin organisme modificate genetic (OMG).
Alimentele ecologice includ produse proaspete, carne și lactate, dar și produse procesate precum biscuiți, băuturi și mâncăruri congelate.
Piața alimentelor ecologice a crescut semnificativ începând cu sfârșitul secolului XX, devenind o industrie de mai multe miliarde de dolari, cu sisteme distincte de producție, procesare, distribuție și vânzare cu amănuntul.
Reglementările privind agricultura ecologică variază de la o țară la alta, unele dintre cele mai cuprinzătoare reguli fiind cele din Europa.
Obiectivele agriculturii ecologice în Uniunea Europeană (UE) includ respectarea sistemelor biologice ale naturii și stabilirea unui sistem de management durabil; utilizarea responsabilă a apei, solului și aerului; și respectarea standardelor privind bunăstarea animalelor, care să răspundă nevoilor comportamentale specifice fiecărei specii.
În plus, principiile producției ecologice în UE se bazează pe proiectarea și gestionarea fermelor pentru a promova sistemele ecologice și pe utilizarea resurselor naturale în cadrul sistemului agricol. Aceste obiective politice depășesc mult o listă definită a materialelor interzise în producția ecologică.

Cum recunoști un aliment bio/eco în magazine
Când ești în supermarket, uită-te după produsele care au eticheta eco. O vei găsi pe ambalajele de la brânză, lactate, legume, fructe și altele.
Pe etichetă poți găsi sigla AE (agricultură ecologică) - siglă obligatorie din 2010 în România, dar și eticheta ecologică a Uniunii Europene (Floarea Europeană), creată de către Comisia Europeană în 1992.
Iată cele două logo-uri pe care să le cauți pentru a te asigura că produsul este eco sau bio (eco este termenul folosit în România, însă ele definesc același lucru).
Bio, eco și organic – sunt același lucru?
Un aliment cu eticheta „ecologic” nu este altceva decât un produs agricol sau agroindustrial obținut printr-un set de proceduri și protocoale numite „ecologice”, care, în general, evită sau reduc la minimum utilizarea pesticidelor, îngrășămintelor artificiale sau erbicidelor. Atât.
În Uniunea Europeană, de exemplu, acești termeni sunt considerați sinonimi și sunt protejați prin reglementări care specifică modul în care alimentele care îi poartă trebuie cultivate și produse.
În general, toți acești termeni indică produse obținute prin practici mai respectuoase față de mediu și sănătatea consumatorului.
Pentru ca un produs să fie recunoscut ca ecologic, biologic sau organic, trebuie să îndeplinească anumite cerințe. Standardele de certificare variază în funcție de regiunea geografică, dar în general includ:
De exemplu, Ecolabel este o certificare europeană acordată produselor care au demonstrat un impact redus asupra mediului pe durata ciclului lor de viață.
Deși în multe cazuri sunt folosiți ca sinonime, diferența dintre organic și biologic poate avea rădăcini în reglementările specifice fiecărei țări. În unele locuri, un produs organic este cel care respectă reglementările unei certificări organice specifice, în timp ce un produs biologic poate corespunde standardelor europene, de exemplu.
Este important să verifici etichetele și certificările pentru a înțelege sensul acestor termeni în contextul fiecărei regiuni.
Diferența principală între biologic și ecologic poate consta în percepția consumatorilor asupra termenului și în legislația fiecărei țări.
În timp ce un produs organic se concentrează pe sănătatea și naturalitatea alimentului, un produs ecologic poate avea conotații mai largi legate de sustenabilitatea mediului.
Totuși, în multe cazuri, termenii sunt folosiți interschimbabil și sub aceleași reglementări de certificare.

De ce să alegi alimente eco
Alimentația sustenabilă implică alegerea alimentelor produse într-un mod care sprijină sănătatea mediului, bunăstarea umană și protecția animalelor. Aceasta înseamnă prioritizarea minimizării risipei, surselor etice și reducerii consumului de resurse (precum apa și energia).
Alimentele prietenoase cu mediul implică de obicei:
• Metode agricole cu impact redus
• Disponibilitate sezonieră și regională
• Utilizarea limitată a pesticidelor sintetice sau a aditivilor
De ce contează alimentele sustenabile pentru planetă
Ceea ce consumi are un impact direct asupra mediului. Dietele bogate în carne roșie și alimente procesate contribuie semnificativ la emisiile de gaze cu efect de seră. În contrast, dietele care pun accent pe legume, leguminoase, cereale și proteine vegetale tind să aibă un impact climatic mai scăzut.
Agricultura industrială duce adesea la:
• Degradarea solului
• Defrișări
• Poluarea apei
• Utilizarea excesivă a combustibililor fosili
Alegerea unor alternative precum agricultura organică și metodele regenerative sprijină sănătatea pe termen lung a planetei. Alimentele sustenabile tind să fie mai proaspete și mai puțin procesate. De obicei, sunt lipsite de conservanți, coloranți și arome artificiale, ceea ce duce la mese mai curate și mai nutritive.
Consumul de alimente proaspete, integrale și locale poate sprijini digestia, crește energia și îmbunătăți claritatea mentală.
Produsele cultivate în apropiere păstrează adesea mai mulți nutrienți datorită timpilor mai scurți de transport. Vitaminele precum C și complexul B se degradează în timp, astfel că consumul de fructe și legume proaspăt culese poate aduce beneficii importante pentru sănătate.

Sursa: StirilePROTV
Etichete: alimente, bio, alimente bio, alimente ecologice, mncare organica,
Dată publicare:
02-08-2025 16:11