Alimentul „minune” pe care România mizează la un concurs internațional. Nutriționiștii spun că poate înlocui o masă întreagă
La cea mai importantă competiție europeană de inovație în alimentație, România va fi reprezentată de biscuiții făcuți din zară și hrișcă. Produsul a fost conceput la Universitatea Dunărea de Jos din Galați și a câștigat competiția națională Ecotrophelia.
Nutriționiștii spun că astfel de biscuiți ajută la recuperarea după efort prelungit și pot înlocui cu succes o masă.
Ce este zara din lapte
Biscuiții concepuți la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, de la la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, valorifică un subprodus din industria laptelui: zara. Este ceea ce rămâne după ce se bate smântâna, pentru obținerea untului.
Prof. dr. ing. Daniela Borda, Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor: Se valorifică destul de puțin în România. Și am adăugat și o sursă foarte valoroasă de proteină din pseudo-cereale, și am ales hrișca, nu întâmplător, ci pentru că aceasta este rezistentă la condițiile de secetă și vedem cu toții modificările climatice cu care ne confruntăm în ultima perioadă.
Așa a rezultat un produs echilibrat, cu două surse de proteină – animală și vegetală. Studenții care au conceput acești biscuiți spun că au un indice glicemic scăzut și ajută la recuperarea după efort. Conținutul unei cutii are 200 de grame.
Daniela Țiuleanu, studenta la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor: Am făcut un test de analiză senzorială pe 20 de paneliști. Și scorurile au fost foarte bune, termenul de valabilitate este la 3 luni, am reușit acest lucru printr-o depozitare accelerată.
O cutie conține două porții, 10 biscuiți, cu 100 de grame de cremă făcută din zară și zer condimentat. Foarte interesantă este și ambalarea, concepută de studenții de la Facultatea de Inginerie.
O porție are capacitatea de a înlocui o masă, din punct de vedere nutritiv. Gustul biscuiților este ușor sărat și studenții și-au propus să atace astfel o piață aglomerată a produselor proteice, unde există multe gustări dulci, cu zahăr adăugat.
Finala competiției Ecotrophelia va avea loc în Germania, în octombrie. O echipă coordonată de aceeași profesoară, Daniela Borda, a câștigat marele trofeu în 2018, cu o înghețată care este vândută acum, la tonomate, în marile centre comerciale.