După 30 de ani, prima grădină istorică din Bucureşti a fost redeschisă

×

Grădina Alhambra și-a deschis, joi seara, porțile după mai bine de 30 de ani. Cunoscută ca prima grădină istorică din Bucureşti, Alhambra a fost scoasă de curând din ruine și pregătește numeroase evenimente culturale.

Ar fi, însă, probleme la lucrările făcute aici, despre care reprezentanții primăriei spun că nu au autorizație.
În același timp, cei care au închiriat spațiul spun că ar fi vorba doar de lucrări de igienizare.

Grădina Alhambra, frecventată pe vremuri de lumea bună a Bucureștiului, a fost readusă la viață. Inaugurarea a fost făcută printr-un concert, iar locurile la masă au fost epuizate rapid.

Petrică Paraschiv, fondator Teatrul Elisabeta:Încercăm să reînviem locul care a făcut faimă acum 105 ani”.

Pe scena proaspăt reamenajată a Grădinii au urcat aseară cei 4 soliști ai grupului Ad Libitum Voices, cunoscuți pentru interpretarea melodiile pop în maniera operei.

Tiberius Simu, Ad Libitum Voices: „Absolut senzațional, în primul rând din cauza acestei locații fantastice, acestei grădini extraordinar de frumoase pentru care suntem foarte fericiți că în sfârșit a fost redată publicului bucureștean”.

Sergiu Colțan, Ad Libitum Voices: „Este extraordinar și ne face plăcere de fiecare dată când revenim la București pentru că avem parte de o primire foarte călduroasă”.

Un eveniment inedit, noi am aflat întâmplător de faptul că se va deschide grădina Alhrambra după 30 de ani, am venit în mod special pentru Ad Libitum Voices”, a spus o femeie.

Aflată printre cele mai luxoase spații de teatru și film din sud-estul Europei, în perioada interbelică, Grădina Alhambra nu și-a pierdut nici acum farmecul.

Foarte frumos. Și locația este superbă. Chiar ne întrebăm de ce a durat 30 de ani să deschisă o asemenea locație”, a punctat un bărbat.

Superbă, chiar aduce așa aminte de perioada interbelică, e foarte frumos să simți un pic vibe-ul de atunci”, a completat o femeie.

Deși de abia scoasă din ruine, reprezentații primăriei spun că poliția locală a descoperit după două verificări în teren că lucrările efectuate aici ar fi ilegale. Și asta pentru că, fiind vorba de un monument istoric, cei care le-au demarat trebuiau să obțină mai întâi autorizație de construire.

De cealaltă parte, membrii Asociației Culturale Teatrul Independent Elisabeta spun că au făcut doar lucrări de igienizare care nu au nevoie de o astfel de autorizație.

Petrică Paraschiv: Nu este renovat, este doar pus în siguranță să nu se întâmple ceva, să poată fi folosit temporar. Se va face restaurare începând de la anul, acum se lucrează la proiectare, la studiul istoric, făcut expertiză”.

Alexandra Velniciun, actriță: „Deocamdată este doar ceea ce vedeți, adică grădina de vară. Urmează un proiect mare pentru că vrem să renovăm și fostul cinematograf Capitol, care se va transforma în teatru”.

Grădina Alhambra a fost construită la începutul secolului XX după planurile arhitectului Nicolae Nenciulescu, cel care a lucrat în perioada interbelică și la Palatul Regal.

Citește și...
Va fi înființat primul Muzeu Virtual al Holocaustului Romilor din România
Va fi înființat primul Muzeu Virtual al Holocaustului Romilor din România

Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă crearea primului Muzeu Virtual al Holocaustului Romilor din România.

Ultimele zile ale Festivalului de Teatru de la Sibiu:
Ultimele zile ale Festivalului de Teatru de la Sibiu: "Intrigant. Unele piese te intrigă, e un mix în festival"

Iubitorii artelor s-au mai bucurat de o zi și o noapte la Festivalul internațional de teatru de la Sibiu. Și de această dată, artiștii străini și români au răsfățat publicul.

Număr impresionant de spectatori la TIFF, la prezentarea ”Metronom”, filmul românesc premiat la Cannes
Număr impresionant de spectatori la TIFF, la prezentarea ”Metronom”, filmul românesc premiat la Cannes

Pelicula ”Metronom”, premiată la Cannes, a fost prezentată în premieră națională, joi seară, la Festivalul Internaţional de Film de la Cluj.  

Recomandări
Presa internațională, la picioarele lui David Popovici: „Noul Tarzan al înotului”, „Omul care nu are limite”
Presa internațională, la picioarele lui David Popovici: „Noul Tarzan al înotului”, „Omul care nu are limite”

„Bun venit în universul lui Popovici!”, au scris pe Twitter organizatorii Campionatelor Europene de Natație din Roma, după fenomenalul succes al campionului nostru.

Cele cinci secete extreme care au schimbat cursul istoriei. Momente de cotitură ale omenirii
Cele cinci secete extreme care au schimbat cursul istoriei. Momente de cotitură ale omenirii

Dacă rapoartele despre încălzirea globală au fost legate de seceta din ce în ce mai pronunțată la nivel global, perioadele de ariditate extremă au existat și de-a lungul istoriei, nu numai în prezent.

Calendar ortodox 15 august. Sf. Maria, cea mai mare sărbătoare creștină a verii
Calendar ortodox 15 august. Sf. Maria, cea mai mare sărbătoare creștină a verii

Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, cunoscută în popor și ca Sfânta Marie Mare, este prăznuită în fiecare an pe data de 15 august.