Unghiile de la picioare “detecteaza” aparitia cancerului pulmonar

08-03-2011 12:01


deget

Cercetatorii sustin ca unghiile de la picioare pot arata daca o persoana risca sa se imbolnaveasca de cancer la plamani. Ei spun ca aspectul unghiilor ar putea fi un instrument pentru prevenirea riscului de imbolnavire cu ani inainte de aparitia bolii.

O echipa de oameni de stiinta americani au masurat nivelul de nicotina din unghiile fumatorilor si non-fumatorilor. Astfel, ei au descoperit ca cei cu un nivel ridicat de nicotina prezinta de trei ori mai multe riscuri sa dezvolte boala, decat aceia care au un nivel mai scazut. Socant este insa faptul ca mai mult de 10% dintre cei cu nivel ridicat de nicotina nu erau fumatori.

Expertii de la Universitatea din San Diego, California, spun ca rezultatele cercetatorilor indica efectele extrem de nocive pe care le are fumatul pasiv.

Unghiile degetelor de la picioare cresc cu un centimetru pe an, mult mai incet decat cele de la maini, asa ca reprezinta un indicator mai bun pentru efectele expunerii la fumul de tigara pe termen lung.

Cercetatorii, care au facut studiul pe 850 de barbati de peste 12 ani, au mai punctat anterior ca nivelul de nicotina din degetele de la picioare este un indicator si pentru riscul aparitiei bolilor de inima.

De data aceasta, “studiul nostru arata ca nivelul de nicotina din unghiile de la picioare este un biomarker care poate prezice riscul aparitiei cancerului la plamani, independent de obiceiul de a fuma sau nu al pacientului”, explica cercetatorii.
 

Sursa: The Sun

VIDEO PROTVPLUS.RO