Cercetatorii francezi si britanici ar putea gasi leacul pentru Alzheimer

08-09-2009 00:00


Cea mai importanta descoperire din ultimii 15 ani legata de maladia Alzheimer. Cu asta se lauda doua echipe de cercetatori francezi si britanici, care au identificat trei gene ale caror anomalii predispun la Alzheimer.

Ei spun ca descoperirea ar putea duce la crearea de tratamente pentru aceasta boala, in prezent incurabila.

Maladia Alzheimer se instaleaza in general dupa 65 de ani, iar primul semn sunt pierderile de memorie. Starea se agraveaza treptat. Bolnavul incepe sa se rataceasca pe strada, nu se mai poate ingriji singur si in cele din urma nu isi mai recunoaste apropiatii.

In incercarea de a intelege boala, cercetatorii au analizat genomul in cazul a peste 36.000 de persoane. Astfel, au identificat anomalii la trei gene care influenteaza echilibrul chimic din creier si conexiunile dintre neuroni.

Potrivit cercetatorilor, companiile farmaceutice sunt deja interesate de concluziile studiului, considerate o mare descoperire in domeniu. Si asta pentru ca tratamentele actuale pot doar sa intarzie simptomele, dar nu pot impiedica declansarea, instalarea bolii si nici opri evolutia ei. Vor trece insa ani pana cand medicamentele vor fi disponibile.

Maladia Alhzeimer afecteaza peste 26 de milioane de oameni in toata lumea, dintre care 6 milioane in Europa.

Tags: alzheimer,

VIDEO PROTVPLUS.RO