Salata de icre este benefica organismului, dar nu este indicata la diete
Negre, rosii, portocalii sau albe: icrele au fost considerate dintotdeauna delicatese! Iar daca le preparam in casa, dupa retete sanatoase, icrele sint benefice in aproape orice dieta. Evident, trebuie consumate cu masura.
In orice bucatarie rafinata, fie ca vorbim de gastronomia frantuzeasca sau de traditia nobililor rusi, icrele au locul lor bine stabilit. Iar nutritionistii moderni le-au inclus pe lista alimentelor necesare intr-un meniu echilibrat alaturi de preparatele din peste.
Ceea ce caracterizeaza toate icrele, benefic: au o cantitate mare de omega 3, acizi grasi polinesaturati, care, se stie, sunt pentru protectie impotriva diabetului, obezitatii, aterosclerozei si pentru dislipidemii.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Valoarea icrelor este stabilita in functie de culorile lor: negru, rosu, alb. Primele, si cele mai valoroase, sunt icrele de sturion. Cele de morun trebuie sa se vada bob cu bob, distinct, au o nuanta ceva mai deschisa. Iar cele de nisetru sau de cega sunt mai micute si mai inchise la culoare. Pe scurt, caviarul este, de departe, cel mai fin sortiment.
In topul icrelor de calitate urmeaza cele rosii sau de Manciuria, obtinute din somon. Acestea au un continut ridicat de fier, de acid folic si de vitamina A. Pentru ca au un continut destul de mare de sare si o savoare speciala, icrele negre se pot servi ca atare, pe feliute subtiri de paine prajita, unse cu putin unt.
In varianta ruseasca, li se alatura vodka, in cea frantuzeasca smantina si sampania!
Pentru aspect si gust deosebit, putem combina diferite tipuri de icre, in aceeasi salata. Atentie insa la calorii! Icrele in sine au anumite valori, dar in salate, isi dubleaza ori chiar isi tripleaza numarul de calorii! Aceasta din cauza uleiului.
Asadar, intr-o dieta de slabire sau chiar de mentinere, icrele nu sunt indicate decat ocazional.
Un continut mai mare de calorii si mai ales de aditivi exista in salatele de icre din comert.
Tinuta la frigider, o salata de icre se poate consuma in doua, trei zile. La produsele gata preparate, termenul de garantie mare este un semn clar ca s-au adaugat aditivi si conservanti.