Salvati temporar. 2 cai din Letea au murit, ceilalti au nevoie de ingrijiri

Ultima actualizare: 23-10-2012 19:04

Transportul cu caii din Letea pornit spre un abator din Sfantu Gheorghe a fost oprit la Braila. Politistii de la Rutiera au oprit camionul de doua ori la solicitarea unor asociatii de protectie a animalelor.

Actele sunt verificate, iar intre timp caii primesc ingrijiri. Din pacate, doi dintre ei au murit sufocati. Ceilalti 54 de cai, printre care si trei manji, au fost coborati la o ferma privata din Urlati, judetul Braila.

Animalele primesc acum ingrijiri. Asociatiile de protectia animalelor au cerut oficial refacerea analizelor pentru toti caii, pentru a  afla daca cei 19 care figureaza in acte ca bolnavi au intr-adevar anemie infectioasa. Directia Sanitar Veterinara urmeaza sa decida soarta acestor animale.

Dupa ce au fost urcati cu forta in masina si tinuti ore intregi fara mancare si apa, caii si-au inceput vineri calatoria spre abatorul din Sfantul Gheorghe. In judetul Braila insa, la solicitarea unor asociatii de protectia animalelor, politistii de la rutiera au oprit masina de doua ori.

Pline de rani si complet epuizate, unele animalele cedasera si s-au prabusit pe podea. Desi in custile improvizate erau si manji, soferul masinii a declarat ca nu stie de asa ceva.

In mod normal, conform legii, masina ar fi trebuit oprita din 8 in 8 ore, pentru adapat. Acest lucru nu s-a intamplat insa, iar caii au ramas fara apa timp de 24 de ore.

Sambata dimineata, Directia Sanitar Veterinara Braila si-a dat acordul ca transportul sa fie oprit in dreptul localitatii Oprisenesti, unde caii sa fie descarcati, hraniti si adapati. Voluntarii care insotesc camionul se tem insa ca este prea tarziu: cel putin doi cai sunt deja morti si altii sunt in stare critica.

Intre timp, abatorul din Covasna unde trebuiau sacrificati caii a anuntat ca nu-i mai primeste, din cauza scandalului iscat si nici soferul nu vrea sa-i duca mai departe. Ramane de vazut care va fi soarta cailor si ce vor face autoritatile in continuare in acest caz.

Caii de la Letea au soarta hotarata. Saracele fiinte fara aparare au fost trimise la un abator din Covasna pentru ca cei de la Brasov, care trebuiau sa le primeasca intial, au dat inapoi.

Ingrijitorii tarcului din satul Cardon au inceput sa incarce caii in TIR joi dimineata si au terminat operatiunea abia vineri. In tot acest timp, animalele, pline de rani si complet epuizate, au stat fara apa. In urma analizelor, s-a descoperit ca 19 au si anemie infectioasa. Cu toate acestea, reprezentantii DSV au permis transportarea lor laolalta cu armasarii sanatosi.

Au fost si localnici care au venit sa-si revendice presupusii cai. Nu s-au dovedit insa mai omenosi decat cei care i-au strans de pe camp.

O asociatie a incercat sa-i cumpere pe toti, dar proprietarii au refuzat. De la Bucuresti, reprezentantii Politiei Animalelor confirma ca actele intocmite "pe genunchi" sunt niste falsuri grosolane.

Politia Animalelor cere o ancheta serioasa si, pana la o concluzie, bietele fiinte sa nu fie sacrificate.

 

Citeste si:

E isterie in America: "Dumnezeu va distruge 97% din omenire pe 21 mai"

Fotografia uimitoare care pare un desen, dar nu e

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO